Raja Yoga Meditasyonu

Raja Yoga Meditasyonu

Raja Yoga Meditasyonu

Bizi Takip Et


Meditasyon, kendimiz dışındaki her şeyin farkında olmayı öğrendiğimiz bir dünyada özfarkındalığımızın oluşturulup geliştirilmesidir. Meditasyon, düşünen, karar veren ve fiziksel bedeni aracılığıyla eylemler sergileyen kendimizi yavaş yavaş anlayışımızdır. Meditasyon, düşünmeyi kontrol etme, daha iyi kararlar verme ve eylemlerimizin amaç ve değerlerimizle aynı yönde olması sağlayan temel yöntemdir. Meditasyon, zihinsel ve duygusal alışkanlıklarımızı değiştirmektir.
Hepimiz değişmek için güce ihtiyaç duyarız. Güçten kastettiğimiz şey nedir ve bu gücü nereden bulabilirim?
Asli ruhsal enerjimizin farkındalığı ve deneyimi değişmek için gerekli olan içsel gücü bize verir. Meditasyon, bu enerjiye erişme ve onun bilincimizin yüzeyine çıkmasına ve zihnimizde düşüncelerimiz ve hislerimizi renklendirmesine ve biçimlendirmesine izin verme yöntemidir. İçsel huzur kaynağımızı deneyimledikçe, dış kaynaklara olan bağımlılığımızdan kurtuluruz. Bu içsel gücü doğru şekilde kullanmak, kişiliğimizdeki eski bağımlı olduğumuz alışkanlıkları bırakmamızı ve sonunda da tamamen değişmemizi sağlar.

Zihin ve beden arasındaki ilişki nedir?
Zihin ve beden arasındaki ilişkiden bahsettiğimiz zaman, aslında fiziksel olan ve olmayan enerjiler arasındaki bir ayrımdan bahsediyoruz. Zihin özümüzün fiziksel olmayan enerjisinin bir yönüdür, bu enerjiyle gözle görülmeyen ve elle tutulamayan düşünceler, hisler ve tutumlar üretiriz. Bedenimiz, görünür ve elle tutulur olan fiziksel bir varlıktır. Ancak zihin bedenin hareketlerini yönetir. Zihin ve beden arasındaki doğru ilişki zihnin kaptan, bedenin gemi olduğu ve geminin de kaptanın talimatlarını izlediği ilişkidir.  Zihin sürücü gibidir, beden de araç. Zihin olmaksızın bedenin fonksiyonu yoktur ve zihin de beden olmaksızın kendini ifade edemez. Birbirlerini tamamlayıcı bir rolleri vardır.

Neden Raja Yoga Meditasyonu?
Raja Yoga Meditasyonu, meditasyonun en eski formlarından biridir. Doğuda krallar krallıklarını bilgelikle yönetmek için bu yöntemle eğitilmişlerdir. Başkalarını yönetmeden önce, öncelikle kendilerini yönetmelerini, kendi düşünce ve hislerinin efendisi olmaları ve fiziksel duyularını tamamen kontrol edebilmelerini öğrenmelerinin gerekliliği görülmüştür. Gerçek benliğimizi anlamak ve güçlendirmek, hayatımızın amacını ve önemini ayırt edebilmek için muhtemelen en etkili yöntemdir.

Faydaları nelerdir ve Raja Yoga Meditasyonu seminerinden ne elde edebilirim?
Temel faydalar; hoşnutluk, konsantrasyon, yaratıcılık ve iletişim seviyelerimizde gelişim sağlanmasıdır.

Meditasyonun, yoğun bir şekilde rahatlatan ve sinir sistemi üzerinde sakinleştiren bir etkisi vardır. Fiziksel enerjileri dengeler ve böylelikle bedeninin kendisini iyileştirme yeteneğini artırır. Bu da kan basıncımızın düşmesi, canlılığımızın artması, daha iyi uyku düzeni ve acıyı daha fazla kontrol edebilme gibi sonuçlar yaratır. Zamanla ve yeterince alıştırmayla meditasyon, nasıl yaşayacağımıza dair önemli ve derin gerçekleri içsel olarak ortaya çıkarmamızı sağlar.

Raja Yoganın diğer meditasyon yöntemlerinden farkı nedir?
Meditasyon, bir mantranın tekrarı, bir mum veya çiçek gibi bir nesneye odaklanmak gibi uygulamaları kapsar. Raja Yoga meditasyonu ise benliğe odaklanır,  özümüze ait  kimliğimizi aydınlatarak benliğimizi anlayışımızı artırır. Temel amacı, uygulayıcıya düşünceleri ve duyguları kontrol edebilme yeteneğini kazandırmaktır. Bunun yanısıra da, bilincimizin nasıl işlediği, hayatımızı nasıl içimizden dışımıza doğru iyileştirebileceğimize yönelik bir kavrayışı da kazandırır.

Bunun benim için doğru meditasyon yöntemi olduğunu nasıl bilebilirim?
Evet, bazen  doğru yöntemin ne olduğunu söyleyebilmek zordur. Genellikle, bir yöntemle ilk karşılaşmadaki hisleriniz,  bunun sizin için ve zamanın bu noktasında ne kadar uygun bir yöntem olduğuna dair iyi bir ölçüdür. Doğru yolda olduğunuzu hissedebileceğiniz tek yöntem, kendi deneyimleriniz ve sezgilerinizi içeren hislerinizdir. Aşağıdaki beş soru bir yöntemin doğru olup olmadığını anlamak için sorabileceğiniz uygun sorulardır:
-Özfarkındalığımı artırıyor mu?
-Kendimi daha iyi anlamama yardımcı oluyor mu?
-En olumsuz alışkanlıklarımı dönüştürmem için bana güç veriyor mu?
-İlişkilerime olumlu bir enerji getiriyor mu?
-Hayatımdaki amaç ve değerlerimi net bir şekilde görmeme yardımcı oluyor mu?

Meditasyonu öğrenirken ilk aşamalar nelerdir?
Bedeninizi gevşetin.
Dikkatinizi dış dünyadan içinize doğru yönlendirin.
Kendinizin farkında olun.
Düşüncelerinizi gözlemlemeye başlayın.
Kendinizle ilgili gerçek düşünceler yaratmaya başlayın. Örneğin; ben bu bedende bilinçli bir varlığım ve huzur benim gerçek tabiatım.
Bu düşünceler üzerine derin düşünmeye ve odaklanmanıza izin verin ve bu düşünceler derinleştikçe onların gerçekliğini hissetmeye başlayacaksınız.
Sonra bu huzuru günlük faaliyetlerinizi de yapmaya başladığınızda koruyup koruyamadığınıza dikkat edin.

Üç yıldır meditasyon yapıyorum fakat konsantre olamıyorum. Bunu nasıl kazanabilirim?
Konsantrasyon düşüncelerinizi kontrol etmeyi öğrendikten sonra doğal olarak kazanılacaktır. Kontrol etmek demek, mücadele etmek demek değildir, konsantrasyon da zorlamayla kazanılamaz. Her ikisi de, kontrol de konsantrasyon da, bilincimizde yarattığımızı seçmekten ve anlayıştan gelir.

Her gün düzenli olarak uygulaması yapılarak bilgelikle ve içgörüyle kazanılabilir. İlk içgörü “kim olduğunuz” dur ve en önemli içgörü “gerçek tabiatınızın huzurlu ve sevecen olduğu” dur. Bu nedenle öğrenmek biraz zaman alabilir. Kendinize karşı sabırlı olun. Bir kez öğrendikten sonra, bunu hiç unutmazsınız ve bu hayatınızın her alanı için gerekli bir yetenek halini alır.

Neden meditasyon yaparken gözlerimizi açık tutmalıyız?

Gözler kapalı meditasyon yaparken uykuya dalma olasılığınız yüksektir. Açık gözle meditasyon yapmayı öğrenirseniz, dış görüntü ve seslerden etkilenmeden bilincinizi şekillendirmeyi öğrenmiş olursunuz. Meditasyonda duyularınızı tekrar kontrol etmeyi öğrenmektesiniz. Yani görürken görmemeyi, duyarken duymamayı. Bu zaman ve enerji harcamamak için gerekli bir yetenektir. Bazen gözleri kapalı meditasyon yapmak da iyidir. Hiçbirşey zorunlu değildir ancak herşeyin bir nedeni vardır.

Kendimi sık sık kendim ve başkaları ile ilgili olumsuz düşünceler yaratırken buluyorum, buna nasıl son verebilirim?

Bir alışkanlık,  ne düşündüğümüzün  ve düşüncelerimizin yaratıcısı olduğumuzun farkında olmamamız demektir. Öyleyse demek ki ilk adım “farkında olmak” tır ki, zaten meditasyonun da amacı budur. İkinci adım, olumlu düşünceler yaratmak ve bunun alıştırmasını yapmaktır. Meditasyon yaptıkça bilincinizin merkezindeki o olumlu enerjiye ulaşmayı öğreneceksiniz. Bunu yaptıkça düşünceleriniz doğal olarak ve kolaylıkla olumlu bir şekilde ortaya çıkmaya başlayacak. Kendinize karşı sabırlı olun. Düzenli günlük alıştırma yapmak gereklidir.

Kaynak: Brahma Kumaris Meditasyon ve Kişisel Gelişim Derneği web sitesi
(www.meditasyonyapalim.com/)


İçeriği Paylaşın