Ramazan`da Ağız Kokusuna Dikkat!

Ramazan`da Ağız Kokusuna Dikkat!

Ramazan`da Ağız Kokusuna Dikkat!

Bizi Takip Et


Ramazanda uzun süreli açlık, yanlış bakım ve bazı hastalıklar nedeniyle görülen ağız kokusunu kontrol edebilecek miyiz? Ağız kokusunun engellemek için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Banu Okur Çakmakcı anlattı.

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUŞUR?

Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenleridir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprüler ve kötü yapılmış dolgular zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara yol açabilir. Mide problemi, bademcik iltihabı ve burun tıkanıklığı sonucu ağızdan nefes alma da ağız kokusu nedenleri arasında sayılabilir. Vücudumuz açlık sırasında yeterli besinleri alamadığı zaman, bu eksikliği kapatmak için daha önce depoladığı yağ ve proteinleri yakmaya başlar. Bu yakma sürecinde ortaya çıkan çeşitli kimyasallar da ağız kokusuna neden olur. 

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN…

Her sağlıklı bireyde sabah uyandığında, uyku esnasında tükürük akışının azalması, asitlerin ve diğer ağızdaki besin kalıntılarının ağızda çürümesi, dil sırtında üreyen bakteriler ve sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle ağız kokusu ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için; 

•    İftardan ve özellikle sahurdan sonra dişlerinizi, dilinizi (özellikle tat tomurcukları etrafında biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlenmesini sağlayın) düzenli olarak fırçalayın.
•    Diş ipi (Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bu bölgedeki bakteri artışına engel olur) kullanın. 
•    Ramazanda soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri çok fazla tüketmeyin. Bu yiyeceklerin tüketimi sonucunda kana geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerden atılım sırasında ağız kokusuna neden olur.
•    Sigara tüketimini azaltın. Sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur; aynı zamanda dişeti hastalıklarına zemin hazırlar.
•    Gece uyurken hareketli protezlerinizi çıkarıp temizleyin ve sabah protezlerinizi tekrar takın.
•    Eski köprü ve diş protezlerinizi yeniletin ve tedaviniz için Ramazan ayının bitmesini beklemeyin. Eski köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açabileceğinden kötü ağız kokusuna neden olur. 
•    Şekersiz ancak xylitol içeren sakızlar çiğneyin. Bu tür sakızlar tükürük salgınızı (tükürük, içerdiği güçlü enzimler ve bakteri öldürücü antibiyotikler sebebiyle ağız kokusuna savaşan güçlü bir sıvıdır) artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur. 
•    Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız içi bakterileri azaltın.
•    Un, şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler ağız kokusuna neden olan bakteriler için büyük bir besin kaynağıdır.
•    İftarda ve sahurda bol bol su tüketin. Çok su içmek dilinizin kurumasını engelleyerek; ağız içindeki bakterileri minimumda tutar, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır.
•    Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin. 
•    Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek kalma ihtimali azalacaktır.
•    Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın. Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes aldığınız için ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.
•    Ramazan’da da diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret edin. Diş hekiminizin önerilerini dikkate alarak diş sağlığına ve ağız bakımına önem vermeyi ihmal etmeyin.


İçeriği Paylaşın