Ramazan’da Yeterli Sıvı Almayı İhmal Etmeyin

Ramazan’da Yeterli Sıvı Almayı İhmal Etmeyin

Ramazan’da Yeterli Sıvı Almayı İhmal Etmeyin

Bizi Takip Et


Ramazan ayında sağlığımızı korumak için yeterli ve dengeli beslenmek kadar yeterli sıvı almamız da büyük önem taşıyor. Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceğine yatırım yapan Sabri Ülker Vakfı, Ramazan’da gerekli su ve sıvı alımı için ipuçlarını paylaşıyor.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, Ramazan ayının yaz mevsiminde yaşanması sebebiyle yeterli sıvı ihtiyacının karşılanmasının önemine dikkat çekiyor.

İFTAR İLE SAHUR ARASINDA BOL SU TÜKETİN

Vücudumuz, birçok fizyolojik işlevi yerine getirebilmek, biyokimyasal süreçleri sürdürebilmek ve metabolik dengeyi koruyabilmek için günde yaklaşık 2,5 litre suya ihtiyaç duyuyor. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında yaklaşık 16 saatlik oruç süresinin yanı sıra sıcakların etkisiyle su/sıvı ihtiyacımız daha da artıyor. Oruç tutanların sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su içmeye özen göstermesi gerekiyor.

SU İÇERİĞİ ZENGİN SEBZE VE MEYVELERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
İftar sofralarınızda yer alan su içeriği yüksek çiğ sebze ve salatalar, ayran, yoğurt veya cacık gibi süt ürünleri, hem toplam sıvı alımına katkı sağlayacak hem de mineral içeriği ile vücudun elektrolit dengesini korumaya yardımcı olacaktır. İftardan birkaç saat sonra yine su içeriği yüksek karpuz, kavun, erik, kiraz, çilek ve üzüm gibi taze meyvelerle bir ara öğün yapılabilir. Sahurda ise su içeriği yüksek taze sebze ve meyveler, salatalık, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze sıkılmış meyve suları ve özellikle meyve kompostolarına yer vermek hem sindirim sistemini destekler, hem de sıvı ihtiyacını karşılamaya ve oruç süresince susuzluk hissini kontrol etmeye yardımcı olur.

İÇTİĞİNİZ ÇAY VE KAHVE KADAR SU TÜKETİN

Çay ve kahve, vücudun elektrolit dengesine ve toplam sıvı alımına destek olabilir. Ancak fazla miktarlarda tüketilirse, sık idrara çıkmaya yol açarak, sıvı kaybına neden olabilir. İftarda ve sahurda çay veya kahve içilebilir ama tüketilen çay ve kahve kadar su tüketimi de ihmal edilmemelidir.

TUZU AZALTIN
İftarda ve sahurda tuz içeriği çok yüksek besin ve içeceklerin tüketimi veya yemeklere eklenen tuzun miktarının fazla olması, su ihtiyacınızı ve dolayısıyla oruç süresince susuzluk hissini artırır. Bu nedenle iftar ve sahurda tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Yiyecekler tuz yerine doğal baharatlarla da tatlandırılabilir.

ORUÇ SÜRESİNCE AĞIR EGZERSİZLERDEN KAÇININ

Gün boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçındığınız takdirde daha az terler ve sıvı kaybını da azaltabilirsiniz. Oruç süresince ağır egzersizler yapmak daha fazla sıvı kaybına ve halsiz hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle iftar sonrası hafif tempolu yürüyüşler ve esneme hareketleri gibi egzersizler yapabilirsiniz.


İçeriği Paylaşın