Reflünün Nedenleri Nelerdir?

Reflünün Nedenleri Nelerdir?

Reflünün Nedenleri Nelerdir?

Bizi Takip Et


Son yıllarda toplumda sık rastlanan hastalıklardan biri olan reflünün en önemli nedenleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı yer alıyor. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 25’ini etkisi altına alan reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması şeklinde tarif ediliyor.

Reflünün midede yanma / ekşime, ses kısıklığı, inatçı öksürük, boğazda takılma hissi, yorgun uyanma, ağız kokusu gibi belirtileri olduğunu belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tolga Hüner reflü ile ilgili bilgi verdi.
Mide içeriği, midenin salgıları nedeniyle asitlidir ve yemek borusunun tahrişine (yangısına ) neden olur. Reflü hastalığı, yemek borusunun alt ucunda yer alan, mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen kapağın gevşek olması bu nedenle de mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.

REFLÜ TANISI NASIL KONUR?

Reflü tanısında kullanılan çok sayıda yöntem vardır. Bunlardan gastroskopi, pHmetri ve manometri, kronik reflüsü olan ya da özellikle laparoskopik cerrahi düşünülen hemen her hastada hazırlık aşamasında mutlaka yapılır.

TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!

Reflü tedavisinde farklı yöntemlerden yaralanılır. Bu yöntemler; reflünün şiddetine ve ilerlemesine göre doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Hastanın yaşam tarzındaki düzenleyici önlemler ve diyet, tedavinin temelini oluşturur. Şişman hastalar zayıflamalı, öğünler sık aralıklı ve az miktarda tüketilmeli, akşam yemeği ile yatış arasındaki süre en az 2-3 saat olmalı, yatmadan önce atıştırma alışkanlığından vazgeçilmeli ve reflüsü olanlarda yatak baş tarafı yükseltilmelidir. Diyet ve yaşam biçimi değişiklikleri, reflü hastalığında tedaviye yardımcıdır ancak sıklıkla tek başına yeterli değildir.

LAPAROSKOPİK CERRAHİ TEDAVİ

Reflü tedavisinde uygulananlaparoskopik tedavi yöntemi; hastaya büyük kazanımlar getirmiş, ameliyat sonrası iyileşme süresini çok kısaltmış, ağrıyı azaltmış ve işe ve olağan yaşama dönüşü hızlandırmıştır.Laparoskopik müdahale karından yapılan, 0.5 ve 1 cm’lik küçük kesilerden girilerek uygulanan bir tekniktir.

Eğer mide fıtığı varsa öncelikle fıtık onarımı yapılır. Fıtığın büyüklüğüne ve hastanın özelliklerine göre değişmekle birlikte, hastalarda yeniden oluşma riskini azaltmak için yama da (mesh) kullanır.Laparoskopik reflü ameliyatlarında ortalama süre 35-60 dakikadır. Sonrasında hasta uyandırılır ve yaklaşık 30 dakika içerisinde odasına alınır. 6 saat sonra odasında yürütülür ve geceyi hastanede geçirir.

Birinci gün sabah hafif bir kahvaltı sonrasında evine gidebilir durumda olur. Evine gittiğinde yürüyebilir ve kendi işini yapabilir halde olan hasta 1 hafta boyunca sıvı ve yumuşak gıda tüketir. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 75’inde 2. gün sonrasında ağrı kesici gereksinimi olmaz. 7. günde yara pansumanları açılır. Sonrasında diyet biraz daha zenginleştirilir ve 2. hafta sonunda iyi çiğnemek ve yavaş yemek gerekliliği dışında bir kısıtlama kalmaz.


İçeriği Paylaşın