Robotik Kalp Cerrahisi

Robotik Kalp Cerrahisi

Robotik Kalp Cerrahisi

Bizi Takip Et


Robotik kalp cerrahisi ile artık değişmesi zor olan kalp kapağı tamiri ve iki damara by-pass başarıyla yapılıyor.Bu konuyla ilgili bize hastaların, gazetecilerin en sık yönelttiği sorular ve yanıtları şöyle:

1. Da Vinci Robotu ilk olarak ne zaman , nerede ve hangi amaçla kullanılmaya başlandı ?
Robotik cerrahi yalnız kalp cerrahisnde değil tüm cerrahi branşlarda son on yıl içerisinde gelişip, kullanım alanı yaygınlaşan en ileri teknolojidir. Robotik cerrahi çeşitli sistemlerin zaman içerisinde teknolojik ilerlemelerle birlikte geliştirilmesiyle günümüze mükemmelleşerek gelmiştir. Şu anda dünyada sağlık kurumlarında onay (FDA) alarak yaygın olarak kullanılan en üstün sistem da Vinci Robotik sistemi ilk olarak 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıldı. 2000’li yıllardan bu yana ise kalp cerrahisindeki kullanım alanı giderek yaygınlaşmaktadır. Florence Nightingale Hastanesi’nde  2004 yılından beri kalp ameliyatlarıyla başlayan robotik cerrahi yönteminden diğer branşlarda da (Üroloji) faydalanılmaktadır.  2004 yılından beri 120 kalp hastasını bu yöntemle sağlığına kavuşturduk.

Yurtdışından hastalarımız bu teknolojinin  burada olduğunu duyup ameliyat olmak için geliyorlar.Azerbeycan, Lübnan ve en son Sudan dan hastalar geldi

2. Hangi durumlarda ve hangi hastalarda tercih edilen bir yöntemdir?
Tek damar, maksimum iki damar by-pass, doğuştan kalp kulakçıları arasında deliklerin ( ADS ) kapatılması  ve mitral kapak tamirlerinde de  artık robotik cerrahiden yararlanıyoruz.

3- Robot ile kalp kapağı tamirine  yeni başladığınızı söylediniz.Diğer yöntemden daha mı avantajlı?
Kapak ameliyatları ciddi tecrübe ve teknik bilgi gerektiren ameliyatlardır. Kalp kapağını tamir etmek kapak değiştirmekten daha çok tercih edilen ancak uygulaması zor olan bir yöntem.Robot teknolojisini kullanarak, kapak tamirlerini tam kapalı olarak göğüs kafesini açmadan yapıyoruz.Böylece bu yöntem  kapak tamirlerinin daha yaygın ve kullanılabilir olmasını sağlıyor. Ayrıca şu anda ABD’de robotla kapak tamiri programını yürüten birkaç merkez olmasına rağmen, Avrupa da böyle bir merkez yok. Biz, bu nedenle Avrupadaki bu ihtiyacı karşılamaya aday bir merkeziz.

Prof. Dr. Belhhan Akpınar

Prof. Dr. Belhhan Akpınar

3. Robotsuz ameliyatlara oranla avantajları nedir?
En önemli avantajı göğüs kafesinin açılmaması. Böylece hastalarımızda ağrı, kanama ve enfeksiyon oranlarını çok aşağılara çekiyoruz. Hastaların konforunu artıyoruz  Erken ayağa kalkma ve çok kısa nekahat süresi önemli avantajı tabii. Az kan kullanılması ve hastanede yatış süresinin ortalama üç güne inmesi hastaların konforu açısından çok önemli. En önemli avantajından biri de kozmetik üstünlük sağlanması. Göğüs kafesini açmadığımız için göğüs bölgesinde yara iz olmuyor. Özellikle bayan hastalarımız için kozmetik açıdan tercih sebebi oluyor.

4- Riskleri var mı ?
Hiçbir riski yok. Sadece gerekli olan uygun hastayı seçmek.

5- Gelecekte her kalp ameliyatının bu robotla yapılma ihtimali söz konusu mudur ?
Tabi bu mümkün. 10 yıllık süreç için robotun kullanım alanı artacak.

6- Son zamanlarda bu yöntemle kalple ilgili başka ne gibi ameliyatlar yapılmaktadır ?
Kalbin mitral kapağını artık robotik cerrahi kullanarak tamir ediyoruz.

7- Bu  yöntemle yapılan ameliyatlarda iyileşme süresi daha mı kısadır?
Evet ortalama 2-3 günde hastalarımızı taburcu ediyoruz.

Prof. Dr. Belhhan Akpınar
Florence Nightingale Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı


İçeriği Paylaşın