Romatoid Artrit Hastaları İçin Tasarım Projesi
Romatoid Artrit Hastaları İçin Tasarım Projesi
Bizi Takip Et
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği’nin katkıları, global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği ile ‘’Romatoid Artrit İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğrenci Projesi’’ni Hayata Geçiriyor.
Romatoid artrit (RA) hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık ve erken teşhisin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan proje kapsamında öğrenciler romatoid artrit hastalarının günlük yaşamlarıını kolaylaştıracak ürünler tasarlıyor olacak.
Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları günümüzde tüm dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizde yapılan değerlendirmelere göre, 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 22,5’unu oluşturan yaklaşık 12 milyon kişinin günlük yaşamını etkileyen bir faaliyet güçlüğü bulunuyor. Yapılan araştırmalar, en fazla karşılaşılan iltihaplı romatizma türü olan romatoid artritin görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 olduğunu belirtiyor. Erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha fazla görülen romatoid artrit, çoğunlukla 40 ile 50’li yaşlar arasında başlıyor. Hastaların yakınmalarının başlangıcından tanı alıncaya kadar geçen süre ise ortalama 7 yılı bulabiliyor. El ve el bileği ile ayak ve ayak bileğinin küçük eklemlerinde, dizlerde, dirseklerde ve daha seyrek olarak kalça ve omuzlarda görülen bu önemli hastalık eklemlerde ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kaybına neden olabiliyor.
Romatoid Artrit hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık, belirtileri ve erken teşhis konusunda farkındalık yaratmak amacı ile Şubat 2016’da Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği’nin katkıları, global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği ile hayata geçen proje çerçevesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri proje disiplini derslerinde romatoid artrit hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ürünler tasarlayacak.
Dönem sonunda ortaya çıkacak tasarımlar bir taraftan ders kapsamında değerlendirilirken, bir taraftan da alanında uzman bir jüri tarafından değerlendirilecek. Ödüle layık görülen tasarımlar 12 Ekim Dünya Artrit Günü çerçevesinde açıklanacak. Bu kapsamda proje çalışmaları içinden 1. tasarım 2.500 TL; 2. tasarım 2.000 TL; 3. tasarım 1.500 TL; 4. tasarım 1000 TL ödül almaya hak kazanırken, eskiz sınavında başarılı bulunan çalışmalara teşvik ödülü verilecek. Ayrıca dönem sonunda romatoid artrit hastaları için geliştirilen tasarımlardan, ödül alan dört çalışmanın, görsel prototipleri 29 Ekim 2016’da Ulusal Romatoloji Kongresi’nde sergilenecek.
25 Şubat Perşembe günü gerçekleşen ilk proje bilgilendirme toplantısında Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerine hastalık hakkında bilgi aktarıldı. Mart ayında gerçekleştirilen ikinci bilgilendirme toplantısında ise Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Süleyman Özbek ile bir araya gelen öğrenciler, romatoid artrit hastalarının hastalık sürecinde karşılaştıkları güçlükleri derinlemesine öğrenme fırsatı buldular. Ayrıca öğrenciler yine Mart ayı içerisinde bir romatoid artrit hastası ile bir araya gelerek tasarım fikirlerini paylaştılar ve hastaların ihtiyaçlarını dinlediler.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suha Erda, “MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü olarak toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmek her zaman önceliğimiz oldu. Bugüne kadar farklı konularda tasarımlar gerçekleştirdik. ‘’Romatoid Artrit İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğrenci Projesi” sayesinde “Romatoid Artrit” hastalığı ile tanışma fırsatı bulduk. Hastaların günlük hayatta karşılaştıkları güçlükler bizleri derinden etkiledi. Yaşamımızın her alanında var olan ‘tasarım’ olgusu ile romatoid artrit hastalarının günlük yaşamlarına katkıda bulunabilme fikri bizi heyecanlandırdı ve bu konuyu mevcut tasarım dersimizin ana konusu yaparak projede yer almaya karar verdik. Proje kapsamında başlangıçta konunun uzmanları hekimlerden ve hastalardan romatoid artrit ve hastaların günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlüklerle ilgili bilgiler aldık. Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde okuyan 85 öğrenci, ders ve sınav kapsamında konu olarak işlenen romatoid artrit hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak tasarımlar üretmeye çalıştılar. Dönem sonunda, öğrencilerimiz hastaların günlük hayatlarında fayda sağlayacak tasarımlarına ait görsel prototiplerini ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezinin prototip ve tasarım geliştirme desteğinde hazırlanmış olarak bizlerle paylaşacaklar. MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü olarak romatoid artrit hastalarına günlük hayatlarını devam ettirirken fayda sağlayacak bu tasarım önerileri ile hastalık konusunda farkındalık yaratılmasına katkı sağlayabilmeyi umut ediyoruz.” dedi.
İçeriği Paylaşın