Rujunu, Tırnak Makasını Kardeşinle Bile Paylaşma!
Bizi Takip Et
Esra Kazancıbaşı İle Sağlık
Türkiye’nin gerçek yüzü reklamlardan ibaret değil. Siz bakmayın reklamlarda günde iki-üç kere dişlerini fırçaladığını söyleyen bebek kadar güzel kadınlara. Bu ülkede dişlerini hiç fırçalamayan ya da evdeki tek diş fırçasını eşiyle, çocuğuyla, annesiyle ayda-yılda bir de olsa ortak kullanan pek çok kişi var.
Türkiye’nin gerçek yüzü Bağdat Caddesi’ndeki ya da Nişantaşı’ndaki kafelerde gördüğümüz manzaralardan ibaret değil. Siz bakmayın magazin programlarından giysilerinden aksesuarlarına ve bindikleri otomobile kadar marka tutkunlarına. Türkiye çelişkiler ülkesi! Bir yanda evin her bireyinde; annede, babada, küçük kızda, erkek çocukta en pahalı otomobiller olması israfı; diğer yanda ise ortak diş fırçası, tıraş takımı, manikür, pedikür aleti kullanma cehaleti…
CİNSEL İLİŞKİYLE DE BULAŞABİLİYOR!
Hepatit B, önemli bir sağlık sorunu. Yapılan araştırmalara göre dünyada 2 milyar kişiye Hepatit B virüsü bulaştığı tahmin ediliyor. Tedavi edilmediği takdirde Hepatit B virüsü ile temas eden hastaların yaklaşık yüzde 15-40’ında siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gelişiyor. Dünyadaki tüm karaciğer kanserlerinin yüzde 60-80’i Hepatit B nedeniyle ortaya çıkıyor.
Türkiye’de Hepatit B’nin bulaşmasına neden olan faktörler arasında, tırnak makası, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi malzemelerin aile içinde ortak kullanımı başı çekiyor.
Hepatit B’nin bulaşmasına neden olan bir diğer faktör de sterilize edilmemiş manikür, pedikür aletleri. Uzmanlara göre kulak delme ve peerchig uygulamaları sırasında kullanılan virüslü aletler de Hepatit B bulaşmasında önemli rol oynuyor.
Bir diğer problem de çoğu kuaför salonunda manikür, pedikür aletlerinin sterilize edildiği cihazların çalışmaması. Ortak kullanılan aletlerden söz açılmışken, rujlar da unutulmamalı. Arkadaş, kardeş, anne-kız arasında paylaşılan rujlar ile Hepatit A geçebiliyor.
Hepatit B kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için anneden bebeğe doğum anında da geçebiliyor. Cinsel ilişkiyle de hastalık yayılabiliyor. Yapılan araştırmalara göre Avrupa’da Hepatit B vakalarının ancak yüzde 20’sine teşhis konulabiliyor. Tanı alan hastaların ise ancak yüzde 15’i tedavi görüyor. Türkiye’de Hepatit B virüsünden etkilendiğinin farkında olmayan ve bu nedenle tedavi göremeyen hastaların sayısı ise batılı ülkelerden çok daha fazla. Test yaptırmak iki nedenle çok önemli. Başta eşimize, çocuklarımıza, karnımızda taşıdığımız bebeğimize hastalığı bulaştırmamak için. Bir de, tedavi olabilmemiz için.
SESSİZ KATİL: HEPATİT B
Şimdi düşünün acaba kaçımız sağlığımızı, yaşamımızı böylesine ciddi bir şekilde tehdit eden bu hastalık için tarama testi yaptırdık? Acaba erişkin yaştakiler olarak kaçımız Hepatit B aşısı olduk? Manikür, pedikür, tıraş, peerching ve kulak deldirme için kullanılan aletlerin sterilize edilip edilmediğini sorguladık, bu konuda kafa yorduk. Bu yazıyı okuyan erkeklere soruyorum; acaba kaçınız girdiğiniz riskli, şüpheli ilişkilerde prezervatif kullandınız? Hepatit B’nin yanı sıra HIV/AIDS gibi cinsel ilişkiyle buluşan diğer hastalıklardan da koruyan prezervatifin öneminin ne kadar farkındanız?
Hepatit B, “sessiz katil” diye isimlendiriyor. Sessiz katilin kanımıza hangi yollarla, nasıl ulaştığını bilmek ve ona karşı önlem alma sorumluluğu ise bizlere düşüyor.
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 23 Nisan 2017 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın