Saç Ekimi Uygulaması İçin 3 Saat Yeterli
Saç Ekimi Uygulaması İçin 3 Saat Yeterli
Bizi Takip Et
Saçlarındaki dökülmeden şikayet eden kişiler en etkili çözüm olarak saç ekimini tercih ediyorlar. Bu yöntemi uygulamayı düşünenler için Memorial Hastanesi doktorları ayrıntılı bilgi verdiler.
Saç ekimi uygulaması kimlere yapılır?
Saç ekimi, erkek tipi saç dökülmesi olan tüm hastalara uygulanabilir. Erkek tipi saç dökülmesi genetik olarak buna yatkın bireylerde erkeklik hormonunun etkisi ile gelişir. Saç folikülü etrafında saçı üreten hücreler, zaman içinde bu hormonun etkisiyle ölürler. Böylece saç, önce incelir, ardından uzamamaya başlar ve en sonunda tamamen dökülür. Bu durumdaki hastalarda saç ekimi en kesin ve kalıcı tedavi şeklidir.
Saç ekimi için belirli bir yaş sınırlaması var mıdır?
İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun yüzde 50’sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda hastaya uygulanacak en etkili tedavi, saç ekimiyle olabilir.
Bu tedavide yaş faktörünün önemi neden ileri gelir?
Ekim işleminde yaşın belirleyici olduğu en önemli faktör, saç dökülmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, hayat boyu süren bir olay olmasının yanı sıra 39-40 yaşından sonra dökülme hızı yavaşlar. Dolayısıyla bu yaşların altındaki hastalarda ekim yapıldığında saç dökülmesinin devam edebileceği ve hastanın daha sonra 2’inci veya 3’üncü seanslara ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Saç ekimi ne kadar sürer?
Saç ekimi 3 ila 5 saat kadar sürer. İşlem sonrası eğer kişi iş ve sosyal çevresinde bu işlemin bilinmesini istemiyorsa yaklaşık 15 günlük bir zamana ihtiyaç vardır. Eğer bu tür bir endişesi yoksa 2 gün içinde günlük hayatına dönebilir.
Hasta ne kadar zamanda yeni saçlarına kavuşur?
Operasyon sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Hasta ekim sonrası günde bir kez başını yıkayarak bu kabuklanmayı önler. 7-10 gün içinde kabuklar tamamen dökülür ve ekim alanı iyileşir. Bu kabuklarla beraber ekim yapılan saçlar da dökülür. Böylece 15 gün ila 1 ay içinde hasta ekim öncesi görünümüne döner. Daha sonra 3 ay kadar görünümünde bir değişiklik olmaz. Yeni saçlar 3 ay sonra yavaş yavaş çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 5 ve 6’ncı aylarda görülür. Daha sonraki dönemde her ay yüzde 10’luk bir artış olur ve ekilen saçların yüzde 90’ı ekim sonrası 9’uncu ayda ortaya çıkar. Kalan yüzde 10’u da 1 yıla kadar çıkmaya devam eder. Tüm ekimin sonucu 1 yılda alınmış olur.
Saç ekiminin hasta sağlığı açısından herhangi bir dezavantajı var mıdır?
Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.
Saç ekimi birden fazla uygulanabilecek bir işlem midir?
Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seansı gerektirebilir.
Yeni saçların görüntüsü kontrol edilebilir bir durum mu?
Ekimin sonucu tamamen tekniğe bağlıdır. Ekim esnasında kullanılan greftlerin büyüklüğü ve yönleri sonucu belirler. Greftler foliküler ünite denen saçın doğal çıkış şekline uygun büyüklükte ve yönlerde yerleştirildiğinde ekim son derece doğal bir sonuç verir.
Saç ekiminde uygulanan yeni teknikler nelerdir?
Bu konudaki en yeni teknik FUE (follicular unit extraction) denen saçların verici bölgeden bu işlem için özel hazırlanmış 1mm’lik metal borular yardımıyla tek tek alınması işlemidir. Bu işlemde saçlı deride bir kesi ve dikiş yoktur. İyileşme ise çok hızlıdır.
Gelecekte, saç ekiminin yerini alabilecek ve hastaya daha doğal bir görünüm kazandırabilecek seçenekler olacak mı?
Şu anda erkek tipi saç dökülmesindeki en etkili tedavi şekli saç ekimidir. Halen saç klonlaması üzerine çalışmalar devam etmekle birlikte henüz elde edilen bir sonuç yoktur. Eğer bu başarılırsa saçlı deriden alınacak birkaç saç folikülü, laboratuvar ortamında çoğaltılarak kısıtlama olmaksızın saçsız alana ekim yapmak mümkün olabilecektir.
Kaynak: Memorial Hastanesi web sitesi
(www.memorial.com.tr)
İçeriği Paylaşın