Safra Kesesi Taşı Nasıl Oluşur?

Safra Kesesi Taşı Nasıl Oluşur?

Safra Kesesi Taşı Nasıl Oluşur?

Bizi Takip Et


Ağır yemekler yemediğiniz halde geçmek bilmeyen şişkinlik hissi ve hazımsızlık gibi şikayetlerden yakınıyorsanız safra kesesi taşı sorununuz olabilir. Kadınlarda ve diyabet hastalarında sık görülen safra kesesi taşlarından cerrahi yöntemle kurtulmak mümkün.

Memorial Hizmet Hastanesi Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tuğrul Demirel, safra kesesi taşlarının oluşum nedenleri ve tedavi şekli hakkında bilgi verdi.

DİYABET HASTALARI ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ

Safra kesesi, karaciğerin altında yer alan armut şeklinde, yaklaşık 7–10 cm uzunluğunda ve 30–50 cc hacminde olan bir organdır. Karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını depolar ve yemek sonrası sindirimi hızlandırmak amacıyla ince bağırsağın ilk kısmına boşaltır. Safra, karaciğer tarafından üretilen zeytinyağı kıvamında, sarı-yeşil renkte berrak bir sıvıdır.

Sağlıklı bir insanın karaciğeri günde 500–1000 cc safra üretir. Safra kesesi ise bu safranın üçte birini depolayabilir. Geri kalan safra devamlı olarak ana safra kanalı boyunca safra kesesine hiç uğramadan bağırsağa akar. Safra taşları, safra kesesi içinde oluşan sert cisimciklerdir. Bunların yüzde 80 kadarı kolesterol taşları, yüzde 20 ise pigment taşlarıdır. Safra kesesi fonksiyonunda olan yetersizlik, kese içinde göllenmeye neden olduğundan taş oluşumuna neden olabilmektedir. Diyabet hastaları, safra kesesi hareketleri ve fonksiyonunun azalması nedeniyle, safra kesesi taşlarına daha sık maruz kalırlar.

SAFRA KESESİ TAŞLARININ EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ GRUPLAR

·    Kadınlarda (özellikle 20–60 yaş arasında) erkeklere göre iki kat daha fazla rastlanır.
·    60 yaşın üzerindekiler
·    Hamileler, doğum kontrol hapı kullanan kadınlar (Karşılanmamış östrojenin artması nedeni ile )
·    Obezite hastaları
·    Diyabet hastaları
·    Aniden ve yoğun miktarda kilo veren hastalar

KARIN ÜST BÖLGESİNDEKİ AĞRILAR SAFRA TAŞI OLABİLİR

Safra taşları yüzde 11-36 arasında bir oranda hiç belirti vermeyebilir. Ancak büyük bir kısım hastada şikâyet oluşturur. Tedavi genellikle bu şikâyetleri olan hastalara önerilir. Safra taşlarının neden olduğuna dair belirtiler çok çeşitli olabilir. Hastalar genellikle hazımsızlık, şişkinlik, karın üst bölgesinde hafif ağrıdan şikâyet ederler. Bazı durumlarda safra kesesindeki taşlar, safra kanalına düşebilir. Bu durumda ana safra yolu tıkanıklığına bağlı, çok ağır pankreas ve safra yolu enfeksiyonları ile sarılık oluşabilir.

VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN

Batın USG safra kesesi ve safra yollarının görüntülemesinde en sık kullanılan tetkiktir. Hastaya hiçbir yan etkisi yoktur. Tedavi ve takip için sıklıkla tekrarlanabilir, kolay uygulanır ve konforlu bir yöntemdir.

LAPAROSKOPİK (KAPALI) KOLESİSTEKTOMİ YÖNTEMİ İLE SAFRA KESESİ TAŞLARINDAN KURTULABİLİRSİNİZ

Safra kesesi ameliyatının en yaygın uygulanan yöntemi laparoskopik (kapalı) kolesistektomidir. Hastanın karnında 1 ile 3 adet bir santimlik kesi yapılarak, kamera ve aletler karın içine ilerletilir. Ameliyat tamamen bu deliklerden gerçekleştirilir. Hastalar genellikle işlemin ertesi günü evine gönderilir.


İçeriği Paylaşın