Sağlığın Geleceğine Yatırım Yapıyoruz

Sağlığın Geleceğine Yatırım Yapıyoruz

Sağlığın Geleceğine Yatırım Yapıyoruz

Bizi Takip Et


Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın gerçekleştirdiği insan sağlığı ve doğa koruma alanındaki çalışmaları konusunda Lokman Hekim Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Ayhan Tokgöz ve Lokman Hekim Sağlık Vakfı Genel Müdürü Leyla Şeker bilgi verdi.

1986 yılında 4 genç idealist doktor olarak böyle bir yola baş koydunuz Lokman Hekim Sağlık Vakfını kurdunuz. Bu güne kadar eğitim ve sağlık alanında pek çok kişiye hizmet götürdünüz. Bize kısaca verilerle neler yaptığınızdan bahseder misiniz?

Ayhan Toköz: 1986 yılında kurduk. 1987 yılında ilk hastalarımıza bakmaya başladık. Hastalarımız o zaman Gebze’de bir gecekondu dükkanı kiralayarak başladık. Burada parası az olan ve zor durumda olan insanlara sağlık hizmeti verdik. Ama bu hizmet tamamen standart tedavi edici bir hizmet değildi. Hastaları muayene ettiğimiz zaman, onların başka ne eksikleri var? Kendi sağlık kontrollerini yapıyorlar mı? Aile planlaması yapıyorlar mı? Nelere ihtiyaçları var gibi bir bütün halinde yaklaşmaya çalıştık. Yani “öksürüyorum, reçeteni al ve git” tarzında değil. Vakfı kurarken de birinci prensibimiz sadece sağlık hizmeti alanında kalalım başka yardım yapmayalım diyorduk. Ama zamanla gördük ki siz hastaya ilaç veriyorsanız, fakat hasta yeterince beslenemiyorsa veya üşütüyorsa, üzerini yeterince koruyamıyorsa, ayağında ayakkabısı yoksa başka bir sağlık sorunu oluşur. Bu nedenle zaman içinde başka desteklere de başladık. Gıda yardımı, giysi yardımı gibi koruyucu elbiseler gibi. Bu dönemde yaklaşık 696 bin hastaya baktık bunların 235 binine de tamamen ücretsiz baktık. Bu insanlar genellikle eğitimsiz kişiler oluyor. İlaçlarını çok düzgün anlatmak gerekiyor, ilaçlarını doğru alıp almadıklarını kontrol etmek gerekiyor ve okuma yazma öğretmek gerekiyor. Öncelikle nispeten maddi gücü düşük hastalarımıza baktık. 2012 yılında maddi sıkıntılar nedeniyle tıp hizmetini durdurduk. Şu anda tıp hizmetimizi durdurmuş vaziyetteyiz.

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE BURS VERİYORUZ

Tıp merkezini şartlar ve maddi sorunlar nedeniyle kapattıktan sonra vakıf nasıl hizmet sunmaya başladı?

Leyla Şeker: Ayhan hocam ve idealist hekim arkadaşlarının açtığı yolda hocamın da söylediği gibi binlerce insana erişildi hayatlarında fark yaratıldı. Fakat 2012’de sağlık hizmetlerini durdurduk; çünkü ülkenin sağlık politikaları değişti. Bizim vakfımızın sağlık hizmeti sunmaya başladığı yıllarda sağlık hizmetine erişim çok daha imkansızdı. Ama günümüzde daha tabana yayılan bir sağlık hizmetinden bahsedebiliyoruz. Yine erişim kolay değil zor. Biz sağlık hizmeti sunumunda son derece kaliteli, nitelikli olmaya çok büyük önem gösterdik. Ve bu maliyetli bir hizmet. 2012’de durdurduktan sonra da sağlığın geleceğine yatırım yapalım kararı aldık. Yani tıbbı iyi bilen, doğaya saygı duyan yeni hekimler yetiştirelim dedik ve tıp fakültesi öğrencilerine burs vermeye başladık. Bu tarihten itibaren 37 mezun verdik. Ülkenin çeşitli yerlerinde onlarda görev yapıyorlar. Halende 100’e yakın devam eden bursiyerimiz var.

Leyla Şeker

Tıp fakültesi öğrencilerine burs verdiğiniz gibi ilköğretim çağındaki öğrencilere de burs veriyorsunuz. Bir sağlık birde eğitim boyutu var değil mi?

Leyla Şeker: İlkokul çağındaki çocuklarımıza da eğitim desteği veriyoruz. Onlara maddi değil; ama ayni yardımlar yapıyoruz. Botlarını alıyoruz, montlarını alıyoruz, okul başlarken çantalarını, defterlerini, kitaplarını alıyoruz ve o çocukların eksiksiz okula başlamalarını sağlamak istiyoruz.

“Birisi için ikinci el olan, diğerinin şansı olabilir” sizin web sitenizde bu var. Ekran başında bizi izleyen kişiler ihtiyaç fazlası giymedikleri giysilerini, eşyalarını sizin vakfınıza bağışlayabiliyorlar değil mi?

Leyla Şeker: Büyük bir zincir mağaza ile iki proje yürüttük. İlki “Askıda İyilik” diğeri de “İyiliğe Dönüştür”. Yaklaşık 60 bin kişiyi giydirdik bu projeyle. Giyilemez durumda olanları da enerjiye çevirip tekrar doğaya kazandırdık.

GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ

Yine sizin önderliğinizde başlatılan bir geri dönüşüm projesi var. Geri dönüşüm projesiyle aslında siz gelir elde edip bu hizmetleri verebiliyorsunuz.  Neler yapıyorsunuz bu kapsamda?

Ayhan Toköz: Ben çok genç yaşta bir bursla ABD’ye gittim 1971 yılında. Orada haftada 2 defa TRT’nin yaptığı kısa yayınlar vardı. Çok etkilendim geri dönüşümde ve döndüğüm zamanda geri dönüşüm yapmaya karar verdim. Vakfı kurduktan sonra hem vakfa gelir getirsin hem de doğaya, tabiata, topluma faydalı olsun diye 1989 yılında geri dönüşüme başladık. Geri dönüşüme başladığımız zamanlarda Türkiye’de geri dönüşüm pek konuşulmuyordu. Biz başladığımızda ne TEMA NE DE ÇEVKO kurulmuştu. Dolayısıyla çok ciddi bir geri dönüşüm faaliyetine başladık ve bu dönemde bu faaliyetimizden bir artı değer oluşturduk. Hastane ve tıp merkezi inşaatında kullandık. Bugünlerde o günlerdeki kadar yoğun bir geri dönüşüm yapmıyoruz; ama geri dönüşümde ısrar ediyoruz. Çünkü Türkiye’de üretilen her değer Türk toplumuna bir katkıda bulunmalı. Bu konuda hala faaliyetlerimize devam ediyoruz. Özellikle Leyla Hanımla birlikte çalışmaya başladıktan sonra demin konuştuğumuz giysiler konusunda çok ciddi iş birlikleri ve güç birlikleri oluşturduk. Ve Leyla Hanımın söylediği gibide 60 bin kişiye yakın çeşitli kurumlar aracılığıyla sadece bizim vakfımız olarak değil bize fazladan gelen giysileri de belediyelerle diğer gönüllü kuruluşlarla paylaşarak insanların yararlanmasını sağladık.

Dr. Ayhan Tokgöz

Gönüllü olarak Lokman Hekim Sağlık Vakfı bünyesinde hangi çalışmalarda bulunabilir?

Leyla Şeker: Biz , hem insan sağlığına hem de çevreye duyarlı bir sivil toplum örgütüyüz. Dolayısıyla paylaşacak bilgileri, ekonomik güçleri varsa bizim için hepsi son derece değerli. Evde kullanmadıkları eşyalarını, geri dönüştürülebilir katı atıklarını topluyorlarsa bunları bizlerle paylaşabilirler. Lokman Hekim Sağlık Vakfı aracılığıyla çocuklarının eğitimine, geleceğin hekimlerine katkı sağlayabilirler. Bunu; bilgi, tecrübe paylaşımı ya da ekonomik destekle yapabilirler. Geri dönüşümle de doğaya katkı sağlayabilirler.

İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM EĞİTİMİ

Birde iş güvenliği ve ilk yardım eğitimleri var. Bunları da kurumlara ve bireylere vererek aslında Lokman Hekim Sağlık Vakfına bir yandan gelir elde etmeye çalışıyorsunuz. Biraz bu projelerden bahsedebilir misiniz?

Ayhan Toköz: Vakıf olarak baktığımız zaman insanlardan bağış istemek destek ol demek biraz zor. Bunun yerine kendimiz bir üretim yapalım ve bir faaliyette bulunalım, insanlara bir hizmet verelim istedik. Devletin koyduğu kurallar neticesinde almaları gereken hizmetleri firmalara veriyoruz. Bu eğitimleri alanlar aynı zamanda Lokman Hekim Sağlık Vakfına da destek vermiş oluyorlar. İş sağlığı, iş güvenliği ve ilkyardım eğitimleri veriyoruz. Böylelikle firmalar hem kendi işleri için gerekli eğitimleri alıyorlar hem de okumakta olan, ihtiyacı olan çocuklara, insanlara destek veriyorlar.


İçeriği Paylaşın