Sağlık Arşivinizi Tutun!
Bizi Takip Et
Esra Kazancıbaşı İle Sağlık
Biz gazetecilerin arşivleri zengindir. Kütüphanem sağlıkla ilgili haberlerden oluşan dosyalarla ve kitaplarla doludur. Bilgisayarımdaki sağlık arşivi de konulara göre isimlendirilmiştir.
Mesleki deformasyonun etkisi özel yaşantımda da kendini gösterir. Mesela eşimin gömleklerini, ceketlerini; kendi elbiselerimi, eteklerimi renk ve ton sırasına göre düzenlerim. Şimdi diyeceksiniz ki, onca iş arasında bir de bunlarla mı uğraşıyorsun! Evet; böylelikle aradığımız giysileri bulmamız kolaylaşır. Hem de daha estetik ve düzenli durur her şey.
Tabii, sağlıkla ilgili test sonuçlarının saklanmasında da bu alışkanlığım etkisini gösterir. Diyabet, gut ve kalp gibi kronik hastalıkları olan, boyun fıtığı, ülser, reflü nedeniyle geçmişte tedavi gören eşimin sağlık evraklarının düzenine de yansır bu alışkanlığım.
Sadece bir dosyada eşimin kalp rahatsızlığıyla ilgili bilgiler yer alır. Yapılan EKO’lar, anjiyolar, takılan stentler, onların CD’leri… Kalp pili kontrollerinin sonuçları… Kalp pili takıldıktan sonra çekilen akciğer röntgenleri… Başka bir dosyada ise, diyabetin takibiyle ilgili test sonuçları bulunur. Üçüncü dosya ise tedavi gördüğü diğer hastalıklarla ilgili bilgilere, raporlara aittir.
EŞİMİN KALP DOKTORU ESKİ AKCİĞER RÖNTGENLERİNİ İSTEYİNCE…
Sağlık konusundaki bu arşivciliğimin faydasını geçtiğimiz günlerde bir kez daha deneyimledik. Eşime kalp pilini takan kardiyoloji uzmanı, yaptığı son kontrolde pilin kablolarının hafifçe yerinden oynadığını fark etti. Geçmişle kıyaslamak amacıyla eski akciğer röntgenlerinin elimizde mevcut olup olmadığını sordu. Böyle bir olasılığı dikkate alarak eşimin kalp ile ilgili sağlık arşivini yanımızda getirmiştim. Hemen doktorumuzun istediği eski röntgenleri uzattım kendisine.
Kişisel sağlık bilgilerinizi ister benim gibi dosyalarda arşivleyin, ister bilgisayarınızda muhafaza edin, dikkat etmeniz gereken bazı konular var. İşte, kişisel sağlık arşiviniz için yapmanız gerekenler:
İLAÇ LİSTENİZİ DÜZENLEYİN
. Diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, guatr, KOAH gibi kronik hastalıklarınız nedeniyle sizi farklı hekimler takip ediyor olabilir. Tüm doktorların verdiği ilaçları ortak bir listede toplayın.
. İlaç listenize geçirdiğiniz bağırsak enfeksiyonu, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar nedeniyle o dönem kullandığınız kısa süreli tedavileri de eklemeyi unutmayın.
. Listeyi, ilaçların sabah, öğle, akşam; aç ya da tok karnına içilme şekillerine göre düzenleyin.
. Hastalıklarınız nedeniyle kullandığınız ilaçlarla ilgili haftalık genel bir liste yapmanız, kontrole gittiğiniz doktorların da işini kolaylaştıracaktır. Hekiminiz diğer rahatsızlıklarınızı, gördüğünüz tedavileri, aldığınız ilaçları öğrenip; bunların birbirleriyle etkilemişini rahatlıkla dikkate alabilecektir.
. Kullandığınız tüm ilaçları bir listede toplamanız, başınıza acil ve istenmeyen bir sağlık probleminin gelmesi halinde yakınlarınızın da işini kolaylaştıracaktır. Bir hasta yakını olarak hekimleri kullandığınız ilaçlar konusunda en doğru şekilde bilgilendirmelerini sağlayacaktır.
. Haftalık ilaç kullanım listenizi evde herkesin görebileceği bir yere asın. Çalışma masanızın gözünde ya da bilgisayarda muhafaza ediyorsanız, çocuklarınızı, eşinizi kardeşlerinizi sağlık evraklarınızın yeri konusunda bilgilendirin.
HASTALIKLARINIZI ARŞİVLEYİN
. Sağlık arşivinizi düzenlerken tarih sırasını dikkate alın.
. Hastalıklara ait tetkiklerin ayrı dosyalarda tarihlere göre arşivlenmesi, hekimin size ayırdığı sınırlı zamanı maksimum verimle kullanmasına, yakınmalarınızı daha dikkatle dinleyebilmesine olanak tanır.
SAĞLIK EVRAKLARI ÇÖPLÜĞÜ YARATMAYIN!
Hastalığınızın ve tedavinizin niteliğine göre, gereksiz testleri saklamayın. Mesela önemli hiçbir sonucun yer almadığı eski kan tetkiklerinizi muhafaza etmeniz gerekmez. Buna karşın, hiçbir sorununuz olmasa bile ilk ya da son çektirdiğiniz elektronuzu ya da akciğer röntgeninizi saklayabilirsiniz. Böylelikle kalbinizle ya da akciğerlerinizle ilgili herhangi bir problem geliştiğinde, hekiminizin durumunuzun karşılaştırmasını rahatlıkla yapabilir.
Günümüzde sanal ortamda da artık rahatlıkla sağlıkla ilgili bilgiler muhafaza edilebiliyor. Sağlık teknolojisini çok iyi kullanan biri olsanız bile, internet iletişimindeki kesilmeleri, sistemin çökmesini, bilgisayarınıza virüs girmesi gibi durumların mağduru olmamanız için sağlık arşivinizin bir örneğini dosyada ya da özel hafıza kartlarında saklamanızı öneririm.
Not: Bu yazı 14 Mayıs 2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı
İçeriği Paylaşın