Yurt dışındaki hastaların teşhis ve tedavi hizmetleri için Türkiye’yi tercih sebepleri nelerdir? Sağlık turizminde dünyadaki lider ülkelerden biri olmayı hedefleyen Türkiye’de bu alanda ne gibi projeler yürütülüyor? Termal, yaşlı ve engelli turizminin geliştirilmesi için neler yapılması planlanıyor? Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, hükümetin öncelikli konularından biri olan sağlık turizmi alanındaki gelişmeleri ATV Avrupa’da Esra Kazancıbaşı ile
Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.
İşte, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun sağlık turizmiyle ilgili önemli açıklamaları:
“SAĞLIK TURİZMİNDEKİ EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ HEKİMLERİMİZ”
. Esra Kazancıbaşı: Bundan 15-20 yıl önce Türkiye’den yurt dışına tedavi için hastalar giderdi. Bu durum şimdilerde tamamen tersine dönmeye başladı. Günümüzde sağlık turizminde Türkiye, dünyada nerede? Ülkemize gelen yıllık hasta sayısı nedir ve daha çok hangi ülkelerden Türkiye’ye hastalar geliyor?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “Sağlık turizmi gerçekten Türkiye’nin gelecekte vizyonun da önemli bir konu başlığıdır. Ancak Türkiye’nin bugün olduğu yerden memnun değiliz. Türkiye’de 2 binli yıllarda yaklaşık 120 bin kişi yurt dışına gidiyordu. Bu kişiler gelişmiş ülkelerde sağlık problemleri için çözüm bulmaya çalışıyordu.
Tedavileri için de yaklaşık yıllık 1,5 milyar dolar gibi bir para harcanıyordu. 2013- 2014 projeksiyonuna baktığımızda ise, yaklaşık 450 bin ila 500 bin civarında hasta yurt dışından Türkiye’ye sağlık hizmeti almaya gelmiş. Bu rakam içinde turist olarak gelip ülkemizde hastalanıp sağlık hizmeti alanlar da var. Sağlık hizmeti alan bu kişiler yaklaşık olarak 2,5 milyar dolar ülkeye gelir bırakmışlar. Türkiye’de tıp alanında iyi yetiştirilmiş hekimlerimiz, hocalarımız var. Bu sağlık turizminde iddialı olduğumuz konuların başında geliyor. Bugün Almanya’da, İngiltere’de, Hollanda’da, Fransa’da ve Amerika’da tıbbi mesleki birikim konusunda onlarla yarışabilecek sağlıkta insan kaynağına sahibiz. Bu büyük bir zenginliktir.
Malatya’da Turgut Özal Üniversitesi’nde karaciğer naklindeki başarı Avrupa’daki başarının üzerindedir. Dolayısıyla bir organ naklinde, kardiyovasküler cerrahide, onkolojide, ağız- diş sağlığında, göz hastalıklarında Türkiye dünyadaki gelişmiş ülkelerin standardını mesleki anlamada yakalamıştır. Ama tıbbı teknoloji, fiziki mekân ve dünyaya sunumla ilgili bazı sorunlarımız var.
“HEDEFİMİZ 25 MİLYON DOLARLIK SAĞLIK TURİZMİ GELİRİ”
Sayın Başbakanımız’ın da önümüzdeki dönemle ilgili projeksiyonunda sağlık önemli ana başlıklardan bir tanesi. Bunlardan biri, sağlık turizmi diğeri de sağlık endüstrisi. 2018 yılında sağlık turizmdeki hedefimiz yaklaşık 1 milyon hastaya sağlık hizmeti verebilmek. Aynı zamanda sağlık turizmi alanında 9 -10 milyar dolarlık bir geliri yakalayabilmek. 2023 yılında da bunu 2 milyonun üzerine taşıyıp 20-25 milyon dolarlık bir sağlık turizmi gelirine ulaşmak. Bunu yapabilecek insan kalitemiz ve alt yapımız var.
Türkiye, 3 saatlik uçuş mesafesiyle ; termal turizminden yaşlı, engelli turizmine, estetik, ağız- diş sağlığı turizminden ve birçok alandaki sağlık hizmetine kadar bu coğrafyadaki 1,5 milyar nüfusa farklı alternatifleri sunabilecek bir konumdadır. 2018’de ve 2023’te Türkiye’yi bölgenin sağlık merkezi yapmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin bu zenginliklerini olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Bunları organize ve koordine ederek, yakın coğrafyamızdaki bölgelere pazarlamak adına yoğun çalışmalar başlattık.
Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu sağlık turizminin koordinasyonunu Sağlık Bakanlığı’na verdi. Biz bunun yönetmeliğini hazırladık. Yıl sonuna kadar bunları tamamlayacağız. İster özel sektör, ister üniversite veya kamu olarak biz tüm bu yelpazedeki farklı dinamikleri bir yarış içinde rekabet etmeden ve birbirimizi besleyerek Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Hükümet olarak Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığımız ve Avrupa Birliği Bakanlığımız bu anlamda yoğun bir çalışmayı başlattık. Bu alanda Türkiye’yi bugün olduğundan çok farklı noktalara getirmeyi hedefliyoruz.”
TÜRKİYE VE YAŞLI TURİZMİ
. Esra Kazancıbaşı: Türkiye’de sağlık hizmetleri Batı ülkelerine göre daha mı ucuz? Türkiye’nin doğal güzelliklerinin zenginliği hem tatil yapmak, hem de sağlık tedavisini bir arada yapmak için uygun bir ortam sunuyor mu?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “Yabancı hastalar, Avrupa veya Afrika’nın zengin ülkelerine ve Körfez ülkelerine 100 bin Euro ödeyerek yaptırdıkları bir tedaviyi Türkiye’de 50 bin Euro’ya yaptırabiliyor. Diğer taraftan hem ülkemizde hem de yakın coğrafyamızda özellikle de Avrupa’da yaşlanan nüfus her gecen gün artıyor. Türkiye, hava şartları, coğrafi koşullarını nedeniyle İskandinav ülkelerine göre yaşlı nüfusa çok daha elverişli tatil ve tedavi seçeneği sunuyor. Senede 2 veya 3 ay ev sahipliği yaparak yaşlıların, yaşlılıklarını sağlıklı sürdürebilecekleri farklı projeleri Türkiye olarak geliştirmeyi planlıyoruz.”
TERMAL TURİZM KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR
. Esra Kazancıbaşı Öztekin: Termal turizm konusunda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet müezzinoğlu: “Termal turizm alanında da Türkiye’nin önemli zenginlikleri var. Özellikle bu konuda Afyon, Kütahya, Bursa, Ankara, İzmir başı çekiyor. Rusya ve Türki Cumhuriyetleri’nden Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya baktığımızda her coğrafyadaki hastaların beklentileri ve kültürleri farklı. İşte beklentileri ve kültürleri farklı olan dünyanın farklı bölgelerindeki hastaların ihtiyaçlarına sahip olduğumuz güçlü alt yapı ile cevap verebiliriz. Mesela, İzmir’i Batı’dan gelecek hastalar için planlayabiliriz. Ankara’yı ve Afyon’u bir farklı boyutuyla Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelenler için planlayabiliriz. “
“TÜRKİYE SAĞLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞINI KURTUK”
. Esra Kazancıbaşı Öztekin: Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu kuruluyor. Bu kurul kimlerden oluşacak? Kurulun amaçları ve hedefleri nelerdir?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “Sağlık Bakanlığı koordinasyonun başkanlığını yapacak. Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulun dinamiklerine katkı sağlayacaklar. Ekonomi Bakanlığımız teşviklerle ilgili, Kalkınma Bakanlığımız bu projeksiyonların nerde, hangi alanda, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı da daha çok yaşlı ve engelli alanlarındaki projelerle ilgili katkıda bulunacak. Sağlık Bakanlığı da bütün bu çalışmaların tıbbı anlamında sağlık güvencesini ve akreditasyonunu sağlayacak.
Akreditasyon kelimesini biraz açmak istiyorum. Bu hafta Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nı kurduk. Burada 6 tane enstitü kurulacak; bunlardan ilk ikisi kanser ve akreditasyon enstitüsüdür. Akreditasyon enstitüsü dünya standartlarında akreditasyon vererek sağlık hizmeti almak için ülkemize gelenlerin akredite olmuş ve güvenebilecekleri adreslere yönlendirilmesini sağlayacak. Bu akreditasyon her yıl tekrarlanacak. Bu sayede o kuruluşun veya hastanenin kendisini geliştirilip geliştirilemediği de ortaya çıkacaktır. Tıpta ve sağlıkta her gecen gün yeni bilimsel gelişmeler ve tıbbı teknolojide de yenilikler olmaktadır. Bu yüzden sağlık hizmeti sunanların kendilerini her gün, her yıl kontrol etmeleri lazım. Dolayısıyla sürekli yenilenen akreditasyon sistemiyle Türkiye’nin sağlık turizmindeki yerini yükseğe taşıyacağız.”
“HEM HİZMET, HEM DE HİZMETİN BEDELİ AKREDİTE EDİLECEK”
. Esra Kazancıbaşı Öztekin: “Sağlık kuruluşlarının, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren hastanelerin akreditasyonlarının her yıl yenileneceğini söylediniz. Sağlık turizminde bir de yurt dışından hasta getiren seyahat acenteleri var. Doktor ya da hastane ayarlayan bir takım aracı kurumlar var. Bunların standardizasyonuyla ilgili çalışmalarınız da var mı?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “İki türlü akreditasyon olacak. Biri hizmet yönünden akreditasyon, diğeri maliyet yönünden akreditasyonu olacak. Yani kimse, ‘İyi hizmet sunuyorum. Bunun için istediğim ücreti alırım’ diyemeyecek. Dışarıdan hasta gelirken alacağı hizmeti, hizmetin niteliğini ve o hizmet için ödeyeceği bedeli bilecek. Bu açıdan hem hizmet, hem de hizmetin bedeli mutlaka akredite olacak. Bu yapının içine yurt dışından hastayı getiren acenteler de dâhil olacak. Birileri kendi kafalarına göre hastayı getiremeyecek. Çünkü bu sağlık turizmini zedeler. Biz istiyoruz ki her geçen gün gelişelim her geçen gün güvenirliğimizi artıralım. Bu nedenle hastayı ülkesindeyken bilgilendiren, seçenekler sunan web sayfaları, internet siteleri, broşürler de mutlaka bizim akreditasyonumuzun içinde yer alacak.”
YURT DIŞINDAN HASTALAR İÇİN: 444 47 28
. Esra Kazancıbaşı Öztekin: Sağlık Bakanlığı yurtdışından arayan ya da tedaviye gelen hastalar için 444 47 28 numaradan hizmet veren özel hat kurdu. Sağlık Bakanlığı’nın bu telefon hattı yurt dışından gelen hastalara ne tür hizmetleri sunuyor?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “Ben önce size teşekkür etmek istiyorum. Avrupa’daki yurttaşlarımızla buluşmamıza vesile oluyorsunuz. Onlar bizim orada en büyük, en güçlü dinamiklerimiz ve Türkiye’nin son on yılda sağlıkta yakaladığı farklılığın ve dinamizminin en büyük şahidi de onlar oluyor. Bundan sonraki süreçte de Türkiye’nin dinamiklerine katkı sağlayacaklar. Şunu bilmelerini istiyoruz, biz her zaman Avrupa’daki yurttaşlarımızın yanındayız. Bu hattımız yurt dışındaki vatandaşlarımız için 7/24 hizmet veriyor. Sağlıkla ilgili ihtiyaç duydukları her konuda bu hatta danışabilirler.”
“400 YABANCI HASTAYA TÜRKİYE’DE ÜCRETSİZ TEDAVİ İMKÂNI”
. Esra Kazancıbaşı Öztekin: 400 yabancı hastaya tedavi projeniz var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “Bu sene çıkardığımız bir yasa ile Türk vatandaşı olmayan 400 hastaya tedavi imkânı tanıyoruz. Birçok ülkeyle ikili anlaşmalar yapıyoruz. Türkiye’nin sağlık dinamiğine ihtiyacı olan ülkelerle de sağlık anlaşması yapıyoruz. Bu anlaşmalarda ‘Yılda 100 ya da 150 hastaya ücretsiz bakarız’ diyoruz. Bunun yanında anlaşma yaptığımız ülkeler dışındaki ülkelerden de bu tarz talepler gelmeye başladı.
Anlaşma yok diye de Türkiye’den tedavi talep eden bu ülkeleri geri çevirmedik. Sağlık Bakanlığı olarak 400 yabancı uyruklu kişiye bu imkânı tanımak için böyle bir uygulama başlattık. Değişik ülkelerden 400 hastayı her yıl ücretsiz olarak tedavi etmek ve bu hastaların yanında getirdiği 2 refakatçisinin masraflarını da üstlenecek bir bütçeyi Maliye Bakanlığı bize ayırdı.
Biz bu uygulamayla Kamu Hastaneleri Kurumumuz aracılığıyla her yıl değişik ülkelerden dışişleri bakanlığımıza, büyük elçiliklerimize müracaat edip raporlarını bize gönderen kişilere bakıyoruz. O raporlara göre tedavilerinin nerede, hangi merkezlerde yapılacağını belirliyoruz. Hastaları tedavi ettikten sonra ülkelerine gönderiyoruz. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi bizim vatandaşlarımız olmasa da, yine mağdurlara, muhtaç olanlara, ihtiyaç sahibi olanlara, maddi durumu olmayıp da bizim tıp imkânlarımıza gereksinim duyan, tedavi bekleyenlere hizmet sunuyoruz.”
. Esra Kazancıbaşı Öztekin: Uygulama gelecek yıldan itibaren mi başlayacak?
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: “Hayır bu yıl Nisan ayında başladık. Eğer yanılmıyorsam bugüne kadar gelen hasta sayısı 300’lü rakamları geçti.”