Sağlık Bakanı Sağlık Programcılarıyla Neden Buluştu?
Bizi Takip Et
Geçtiğimiz akşam, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sağlık programlarının yapımcılarına ve sunucularına verdiği yemeğe katıldım.
Televizyonlarda sağlık programı yapan yaklaşık 50 kişinin katıldığı toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Bir ay kadar önce dizi senaristleri ile bir araya gelen Bakan Akdağ, yaptığı sunumun ve konuşmanın ardından, sağlık programı yapanların sorunlarını, sıkıntılarını, isteklerini dikkatle ve ilgiyle dinledi. Notlar aldı.
Peki, Bakan Akdağ’ın, televizyonda sağlığa bu kadar önem vermesinin nedeni neydi? Bu sorunun yanıtını Bakan Akdağ, konuşmasının başında verdiği araştırma sonuçlarıyla açıkladı:
Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği’nin araştırmasına göre, her 100 kişiden 32’si hastalıklar, nedenleri ve tedavilerini konularında en çok sağlık programlarına güveniyor. Kanser hastalığıyla ilgili bilgiler konusunda televizyondaki programları etkili bulanların oranı yüzde 70 iken, gazete ve dergi haberlerini tercih edenlerin oranı yüzde 11.
Televizyonun sağlık konularında hastalar, hasta yakınları ve izleyiciler üzerinde böylesine güçlü bir etkisi var. Bakan Akdağ’ın hedefi işte bu etkiden faydalanarak, kalp, kanser, inme, tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklarla mücadele edebilmek. Aşırı şişmanlık, sigara kullanımı gibi söz konusu hastalıklara yol açan risk faktörlerine karşı halkı bilgilendirmek. Bakan Akdağ, bu hedefe ulaşmak için “sağlığın geliştirilmesi konusunda daire başkanlığı” kurduklarını söyledi. Toplantının bir diğer amacı da, sağlık programlarının verdiği mesajların doğruluğu, işlenen konular ve ele alınış şekilleriydi.
Sponsorlu sağlık programları gerçeğini kabul eden, ancak verilen mesajların doğru ve reklamdan uzak olmasının önemini vurgulayan Bakan Akdağ, sağlık programlarıyla ilgili bakın nelerden yakındı:
GİZLİ REKLAMLARA DİKKAT!
”Sağlık programı görünümlü reklamlar olabiliyor. Özellikle sabah ve eğlence programlarında bir takım ürünlerin tanıtımına yönelik yayınlar yapılıyor. Bitkisel ürünler konusunda sıkıntı büyük.”
ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE DÖNEN TABUTLARIN HADDİ HESABI YOK!
“Medyadaki haberlerin de etkisiyle Çin’e kanser tedavisi için gidenler var. Orada kesin bir kanser tedavisi sunulması mümkün değil. Çinli yetkililer de destek tedavi yaptıklarını, kanseri tedavi edemediklerini söylüyorlar. Ancak buradan binlerce dolar ödeyerek insanlar akın akın Çin’e gidiyorlar. Oradaki bir Türk yetkili “Çin’den Türkiye’ye dönen tabutların haddi hesabı yok” diye konuştu. İşte, bu tür konular için Şarlatanlıkla Mücadele Kurulu da oluşturduk.”
SPONSORLARA CEZA: SGK ANLAŞMASININ İPTALİ
“Sponsorluk konusunda belli kurallar olmalı. Programlarda sağlık kuruluşlarının çağrı merkezlerinin numaraları yayınlanıyor. SGK, programlarda telefon numaraları yayınlanan hastanelerin anlaşmalarını iptal edebilir mesela… Bu caydırıcı bir unsur olabilir. “
İç yapım ile dış yapım sağlık programlarının farklı sorunları olduğunu öğrenen Bakan Akdağ, bir televizyoncunun Bakanlığın kanallara sağlık programları konusunda maddi destek olmasını istemesi üzerine
“Sağlığın geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla bunun için kaynak yaratabiliriz” dedi.
Bakan Akdağ’ın bu sözleri üzerine bir televizyoncu, Kültür Bakanlığı’nın sinemalara ve tiyatrolara verdiği desteğin yapılan tercihler ve ödenen miktar açısından çok eleştirildiğini anımsattı.
“Sağlık programlarında yaşanan sorunları devlet çözer” diyerek bir yere varılamayacağının altını çizen Bakan Akdağ, yüzlerce televizyon kanalı arasında bu işi yapmanın zorluğuna değindi. “Mahkemeler bunlarla nasıl uğraşacak. Mahkeme sonuçlanana kadar atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Belki sizler kendi aranızda otokontrol yapabilir, yanlış yayın yapanı kınama gibi bir yaptırım uygulayabilirsiniz” diye konuştu.
Toplantı sonunda sağlık programlarının yayın ilkelerini belirlemek ve ortak dil sağlamak amacıyla bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. Kurulda RTÜK ile Reklam Rekabet Kurulu temsilcilerinin de olması gerektiği vurgulandı. Bakan Akdağ, halka verilecek mesajları, işlenecek konuları belirlemek amacıyla sağlık programcıları arasında ikinci bir çalışma grubunun da oluşturulacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu toplantıların sekreteryasını ve organizasyonunu üstleneceğini belirtti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın girişimi çok olumlu… Ancak Bakan Akdağ`ın sağlık programcılarının yanısıra, ekranlarda sov yapan, ilaç firmalarının sponsorluğunda kanal kanal dolaşan hekimlerle de acilen toplantı yapması gerekiyor… En doğrusu ise, şu sıralar aralarının iyice gerildiği Türk Tabipler Birliği ve tabip odalarının yöneticileriyle Sağlık Bakanlığı`nın ellele vermesi… Tıp ve medya etiği konularında reklamcı hekimlere uyarılarda bulunmaları…
Reklamcı ve sovman doktorlarla ilgili söylenecek çok şey var. O da bir sonraki yazıma…
GECEDEN NOTLAR
…………………………………
. Bakan Akdağ, Sağlık Geliştirme Daire Başkanı Dr. Kaan Karakaya’ya hazırladığı sunumun ne kadar süreceğini sordu. “45 dakika” yanıtı alınca Bakan Akdağ, “Sunumu ben yapayım, hem sunum süresini 15 dakikaya indiririm, hem de konuşurum” dedi.
. Sağlık eğitimi, halkın sağlık konusunda bilgilendirilmesi gibi kavramlar yerine, Bakan Akdağ, “sağlığın geliştirilmesi” kavramının kullanılmasının daha anlamlı olduğunu belirtti.
İLAÇ REKLAMINA İZİN YOK!
Bakan Akdağ, toplantıda ilaç reklamları konusunda da açıklama yaptı. Her reklamın ilaç satışını arttırdığına, ilaç harcamalarının yükünün ise devletin üzerinde olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de ilaç reklamına izin vermeyeceğiz” dedi.
esrako@gmail.com
İçeriği Paylaşın