Sağlık Bakanı’ndan Domuz Gribi Uyarısı
Sağlık Bakanı’ndan Domuz Gribi Uyarısı
Bizi Takip Et
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, domuz gribinin küresel bir sağlık tehditi oluşturduğunu anımsatarak, hastalığın Türkiye’yi girişini geciktirmek için zorunlu haller dışında yurt dışına çıkılmamasını önerdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Akdağ, domuz gribinin Avrupa’da görülmeye başlaması üzerine Türkiye’de alarm durumuna geçildiğini açıkladı.
Domuz eti yemeyenlerde hastalığın görülmeyeceği şeklindeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bakan Akdağ, korunma önlemleri konusunda şunları söyledi:
“Domuz gribi artık insandan insana bulaşabiliyor. Bu nedenle
kişisel korunma tedbirleri ön plana çıkıyor. Hastalığın Türkiye’ye gelmesi durumunda kalabalık ortamlardan bulunmaktan kaçınmak, öksürürken ya da hapşırırken ağzımızı mendille kapatıp sonra mendili çöpe atmak, elleri sık sık yıkamak çok önemli. Bir de zorunlu durumlar hariç, özellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelere gitmemeleri konusunda vatandaşlarımızı uyarıyoruz”
Bakan Akdağ, Türkiye’nin elinde domuz gribinin tedavisinde etkili olduğu söylenen intiviral ilaçlardan yeterli sayıda bulunduğunu belirterek “1 milyon 200 bin kutu ilacımız mevcut. Aşı geliştirilmesi durumunda da Türkiye, bu konuya kaynak ayıracak ülkelerin başında
gelecektir” diye konuştu.
Bakan Akdağ, İstanbul’da Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Havaalanı’nda bulunan termal kameraların Antalya, İzmir ve Dalaman’a da kurulacağını açıkladı.
Toplantıya Sağlık Bakanlığı’nın Enfeksiyon Hastalıkları Bilimsel Danışma Kurulu üyesi hekimler de katıldı. Domuz gribinin artık domuzla teması olmayan insanlarda da görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Haluk Eraksoy, “Bu nedenle belki de hastalığa Meksika virüsü demek daha doğru… Grip virüsü sıcak havaları pek sevmez. Yaz, domuz gribinin Türkiye’ye girişini geciktirebilir. Bu sürede aşının geliştirilmesi açısından bizler için bir şans olabilir” dedi.
İçeriği Paylaşın