Sağlık Bakanı’ndan Prof. Dr. Canan Karatay’a Yanıt!


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Siz de sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konusunda kafası karışanlardan mısınız?

Kolesterol ilaçları faydalı mı yoksa zararlı mı? Rahim ağzı kanserine karşı yapılan HPV aşısı gereksiz mi? Mideniz sağlıklıysa günde 10 yumurta yiyebilir misiniz? Hamilelikte şeker yükleme testi riskli mi?

Gazetelerde, televizyonlarda uzmanların bu tür iddiaları hastaların, hasta yakınlarının ve sağlıklı yaşam sürmek isteyenlerin ister istemez kafalarını karıştırıyor. Üstelik bu iddiaların sahiplerinin bazıları doktor bile değil. İsimlerinin önündeki profesör, doçent ibarelerine bakmayın siz. Spikerlerin, muhabirlerin bu ünvanları gördükleri herkese “doktor” muamelesi yaptığı bir ülkede bilimsel gerçeklerin ikinci plana atılması da pek şaşırtıcı değil.

Hekim olmayan kişiler kısırlıktan kansere, iktidarsızlıktan sedef hastalığına kadar önerdikleri bitkisel haplar, çaylar, şuruplar, şifa bilezikleri ve yüzükleri ile köşeyi dönüyorlar. Medya, onların açıklamalarına yıllarını tıbba adayan hekimlerden daha fazla yer verdiği için, kemoterapi ve radyoterapisini bırakıp, otlarda şifa arayan hastalar bile olabiliyor. Önce rating ve tiraj peşindeki medyamızın yöneticilerinin ne yazık ki bunlar pek umurunda değil.

Bir diğer önemli sorun da, bazı hekimlerin kendi uzmanlıklarının dışına çıkarak tıbbın her alanında ahkam kesmesi. Burada akıllı hasta olarak bireylere düşen önemli sorumluluk ise, o hastalıkla ilgilenen uzman hekimin anlattıklarına kulak vermek. Gerekirse ikinci, üçüncü, dördüncü görüş almak. Mesela, kolesterol hapları konusunda öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına ya da kardiyoloğa başvurmak.

SAĞLIK BAKANI PROF. DR. CANAN KARATAY’A NEDEN ÇIKIŞTI?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile Prof. Dr. Canan Karatay arasındaki gerginlik de tam bu noktalarda başladı. Bakan Akdağ’ın “ Böyle bilim insanlığı mı olur? Yiyin dediği ürünleri internet sitesinden satıyor. Aydın’a gittim, orada büyük bir ceviz bahçesi ile anlaşmış. Bu işleri konuşup da yapmayan kimse var mı? Yılda milyonların üzerinde para kazanıyorlar. ‘Lahmacun yiyebilirsin çünkü ben yedim’ denir mi” sözlerine Prof. Dr. Canan Karatay’ın yanıtı gecikmedi:

Ne bir internet satış sitem var, ne de anlaşma yaptığım bir ceviz bahçesi. Birçok ünlü kişinin yaşadığı mağduriyeti ben de yaşadım. Avukatım aracılığıyla ismimi kullanarak gönderi paylaşan, satış yaptığı bildirilen siteler için dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından dolayı suç duyurusunda bulunduk”

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: “ŞÖHRETİN PEŞİNDEN KOŞMAYIN”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlığım İçin Herşey Programı’nın yeni yayın dönemindeki ilk programında konuğum oldu. Kendisine Prof. Dr. Karatay’ın açıklamasıyla ilgili de görüşlerini de sordum:

” Benim kişilerle işim olmaz. Herhangi bir bilim insanı; bu kim olursa olsun, eğer bir şekilde elde ettiği şöhretini bir takım maddeleri satarak menfaati için kullanıyorsa ben buna karşı çıkarım. Çünkü bu toplumun istismarı anlamına gelir. Sağlık Bakanı olarak görevim buna karşı çıkmaktır ve vatandaşı uyarmaktır” diyen Bakan Akdağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer yapılan siteler sahte ise keşke bunu kamuoyuna daha önce açıklamış olsaydı. Konuyu ben gündeme getirince, böyle bir açıklamada bulunmuş oldu. Buradaki önemli nokta şudur; bilim insanlarının genelinin ne dediğine bakmamız lazım. Herhangi bir kimse işi popülizme götürüp herkesten ayrı fikirler iddia ediyorsa ki, bunların bir kısmı maalesef bilim insanı da değil. Sonuçta ister bilim insanı olsun, ister olmasın orijinal olma adına, sürekli gündemde kalma adına, eğer bir şeyler yapılıyorsa halkımız bundan kuşkulansın. Bir kişinin ismiyle söylemiyorum. Belirttiğim gibi benim kişilerle işim olmaz. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanıyım. Vatandaşımı bir bütün halinde bu meseleye karşı korumam gerekir. İşin kolayı şudur; Güvendiğiniz bir hekime veya diyetisyene gidin. Şöhretin peşine düşmeyin. Maalesef televizyonlarımızın bazı programları reyting tarafına bakıyor ve yanlış yapılıyor. Millete zarar vermeyelim onlara haksızlık ederiz.”

Hastalar, hasta yakınları Sağlık Bakanı’nın bu önemli uyarısına kulak vermeli. İzlediği tv programında, okuduğu gazetede sağlıkla ilgili görüş veren kişinin doktor olup olmadığına, uzmanlığına ve ne söylediğine bakmalı!

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 15 Ekim  2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın