Sağlık Bakanlığı 300 Bin Bisiklet Dağıtıyor

Sağlık Bakanlığı 300 Bin Bisiklet Dağıtıyor

Sağlık Bakanlığı 300 Bin Bisiklet Dağıtıyor

Bizi Takip Et


Sağlık Bakanlığı, 2016 yılı içinde çocuklar, gençler ve belediyeler başta olmak üzere 300 bin bisiklet dağıtacak. Bu sayede belediyelerin bisiklet yolu yapması teşvik edilirken çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılması amaçlanıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 65 bin bisikletin dağıtımı için harekete geçildi. Halk Sağlığı Müdürlükleri Milli Eğitimle işbirliği içinde 23 -24 Nisan tarihlerinde yerel düzeyde belirlenen çocuklara ve yatılı bölge okullarına bisiklet dağıtımı yapacak.

Sağlık Bakanlığı 2016 yılı için hedeflediği 300 bin bisikletin satın alımını tamamlamış durumda. Bisiklet üreticilerinin teslim takvimi doğrultusunda bisiklet dağıtımları sürecek. Toplumda fiziksel aktivitenin teşviki için en iyi yöntemlerden biri kuşkusuz bisiklet kullanımıdır. Bisikletin yaygınlaştığı ülkelerde bulaşıcı olmayan hastalıklar azalıyor ve beklenen yaşam süresi artıyor. Ayrıca bisiklet, iyi bir fiziksel aktivite aracı olmanın yanı sıra çevrenin korunması, daha sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması yolunda da önemli avantajlar sağlıyor.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların her geçen gün daha fazla görülüyor olması Birleşmiş Milletleri harekete geçirdi. Birleşmiş Milletlerin eylem planına göre, ülkelerin 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış eğilimini durdurmaları, hareketsiz nüfus sıklığını en az yüzde 10 azaltmaları istendi. Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin ediliyor.

Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski oluşturuyor.

2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre bireylerin yüzde 71,9’u düzenli fiziksel aktivite yapmıyor. Vatandaşlarımızın üçte ikisinin kilo problemi olduğu görülüyor. Üstelik bu durum çocuklarımızı da tehdit ediyor. 2013 yılında gerçekleştirilen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması (COSI) 7-8 yaş grubu çocukların beşte birinden fazlasında kilo problemi olduğu görüldü. Araştırmada bu yaş grubundaki çocukların yüzde 8,3’ünün obez yüzde 14,2’sinin de fazla kilolu olduğu saptandı.

Sağlık Bakanlığı, bulaşıcı olmayan hastalıkla mücadeleye tütün kullanımıyla başlayarak önemli başarılar sağladı. Diğer risk faktörleriyle mücadele için de çalışmalar devam ediyor. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hayata geçirildi. İçerisinde kapsamlı bir eylem planı da bulunduran program, bir yandan sağlıklı beslenmeye yönelik tedbir ve çalışmaları içerirken öte yandan da toplumda fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi için yapılması gereken faaliyetler üzerinde duruyor.


İçeriği Paylaşın