Sağlık Bakanlığı-TİKA işbirliğiyle “Dostluk Köprüsü” Hastaneler


Bizi Takip Et


Türkiye, sadece özel sektörün yurt dışında açtığı hastanelerle değil, devlet yatırımlarıyla da dünyanın dört bir yanında yaşayanlara sağlık hizmeti sunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın Suriye’den Pakistan’a, Yemen’den Sudan’a,  Ukrayna’dan Bangladeş’e kadar pek çok ülkede hizmete sunduğu hastaneler var. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile gerçekleştirilen hastaneler sayesinde yardıma muhtaç kişilere yerinde sağlık hizmeti sunulduğunu ve  ayrıca ilgili ülke doktorlarına eğitim verildiğini belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri şu bilgileri verdi:

“Yurtdışında halihazırda işletilmekte olan veya devredilmiş olan hastanelerimizi açmamızdaki öncelikli amaç; bölgelerde yardıma ihtiyacı olan insanların bulunması ve ülkemizden yardım talebinde bulunulmuş olmasıdır. Söz konusu hastaneler, Türk milletinin geleneğinde bulunan yardımlaşma ve dertlere gücünün yettiğince derman olmaya çalışma ruhuyla inşa edilmiştir. Bakanlığımızın insani yardım konusundaki temel düsturu ise girişimci ve insani dış politikamıza tamamlayıcılık ilkesiyle özetlenebilir. Tüm insani yardım amaçlarının yanı sıra yurtdışındaki sağlık kuruluşlarımız, ülkemizin bölgedeki görünürlüğüne de büyük katkılar sağlamaktadır. Hastanelerimiz bulundukları ülkelerin sağlık sisteminin güçlendirilmesi konusunda da önemli rol üstlenmekte olup, pilot hastane statüsünde çalışmaktadır. Bunların yanı sıra ülkeler ve sağlık personelleri arasında birer dostluk köprüsü vazifesi görmektedir. İkili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayarak; ülkelerarası ilişkilerin her alanda daha kuvvetli olmasına zemin oluşturmaktadır.”

SAĞLIK BAKANLIĞI- TİKA İŞBİRLİĞİ

Hastane binalarının inşaatı ve tefrişatı TİKA tarafından gerçekleştiriliyor. Hastane işletim protokolleri ve devir işlemlerine kadar olan süreç ise Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bangladeş’te bulunan Cox Bazar Hastanesi ise, AFAD tarafından tefrişatı ve kurulumu tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı  tarafından işletiliyor.

Peki, yurtdışındaki sağlık tesislerinde görev yapacak personelin seçimi nasıl oluyor? Bu soruyu yönelttiğimiz Bakanlık yetkilileri, Sağlık Bakanı’nın imzaladığı onay listeleri üzerinden görevlendirmeler yapıldığını belirterek “Bakanlığımızın personel görevlendirme duyuruları üzerinden başvurular online olarak alınmaktadır. Başvuran personel; yaş, mesleki ehliyet, ülkemizi başarıyla temsil edebilecek şartları taşıması gibi ölçütler üzerinden belirlenmekte ve daha önce benzer yurtdışı görevlere katılmamış olmalarına dikkat edilmektedir. Personelin güvenliği öncelikli olacak şekilde çalışacakları süre içerisinde rahat edecekleri koşulların sağlandığı, daha önce belirlenerek personelimize ayrılmış, tüm ihtiyaçlarını karşılayabildikleri binalarda konaklamaktadırlar” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YURTDIŞINDA İŞLETTİĞİ SAĞLIK TESİSLERİ

Sağlık Bakanlığı’nın  ilgili ülkelerin Sağlık Bakanlıklarıyla birlikte ortak işlettiği hastaneler şöyle sıralanıyor:

. Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (28 Şubat 2014)

Nyala Sudan -Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

150 yatak kapasitesine sahip hastanede bugüne kadar 350 bin muayene, 11 bin ameliyat yapıldı. Tıpta uzmanlık eğitimi de verilen hastanede, 59’ü Türk, 314’ü Sudanlı olmak üzere toplam 373 personel görev yapıyor.

. Mogadişu Somali-Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi  (29 Eylül 2014)

Mogadişu Somali- Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bölgenin en donanımlı hastanesi durumundaki 201 yatak kapasitesine sahip hastanede bugüne kadar 570 bin muayene, 16 bin ameliyat gerçekleştirildi. Tıpta uzmanlık eğitimi de verilen hastanede, 82’si Türk, 616’sı Somalili  toplam 698 personel çalışıyor.

. Bangladeş – Cox Bazar Sahra Hastanesi (10 Şubat 2018)

50 yataklı hastanede bugüne kadar 150 bin muayene ve bin 300 ameliyat yapıldı. Arakanlı Müslümanların sağlık ve tedavi ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla kurulan hastanenin, yataklı tedavi hizmeti vererek ameliyat imkanı sunan bölgedeki tek sağlık kuruluşu olduğu belirtiliyor. 58 personelin görev yaptığı hastanede bunların 29’unu Türkler oluşturuyor.

. Suriye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın işletmekte olduğu toplam 650 yatak kapasiteli 6 hastane bulunuyor. Bunun yanı sıra 31 sağlık ocağı ve gezici sağlık ekipleri de yine bölge halkına ücretsiz hizmet veriyor. Suriye’de Sağlık Bakanlığı’nın işlettiği hastaneler ise şunlar:

. El-Bab Hastanesi (200 yataklı)

El-Bab Hastanesi (Suriye)

. Çobanbey Hastanesi (200 yataklı)

. Mare Hastanesi (75 yataklı)

SB- Mare Hastanesi

. Afrin Hastanesi (85 yataklı)

Afrin Hastanesi (Suriye)

. Azez Al Ahlî Hastanesi (25 yataklı)

. Cerablus Hastanesi (65 yataklı)

Sağlık Bakanlığı’nın Suriye’de işlettiği hastanelerde bugüne kadar toplam 1 milyon 300 bin  muayene, 20 bin ameliyat ve 10 binden fazla doğum gerçekleştirildi. Söz konusu sağlık kuruluşlarında 315’i doktor olmak üzere bin 832 Suriyeli sağlık çalışanı görev yapıyor.

TİKA İŞBİRLİĞİYLE TAMAMLANAN HASTANELER

Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi

Gazze Filistin–Türkiye Dostluk Hastanesi, Bişkek Kırgız–Türk Dostluk Hastanesi, Nijer– Türkiye Dostluk Hastanesi, Libya-Türkiye Dostluk Hastanesi de TİKA işbirliğiyle tamamlanan hastaneler arasında yer alıyor. Yine TİKA işbirliğiyle hayata geçirilecek Cibuti–Türkiye Dostluk Hastanesi’nin de ihale aşamasında olduğu belirtiliyor.

Gazze Filistin- Türk Dostluk Hastanesi

DEVREDİLEN SAĞLIK TESİSLERİ:

. Pakistan Muzaffargarh Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi

Yapımı TİKA tarafından tamamlanan hastane, iki ay Sağlık Bakanlığı tarafından işletildi. Kurulan sistemin devrinin gerçekleşmesinin ardından hastane, Pakistan makamlarınca işletilmeye başlandı.

. Yemen Sahra Hastaneleri

Aden’de 2017 ve Taiz’de ise 2018 yılında kurulumu yapılan iki sahra hastanesi Yemenli yetkililere teslim edildi.

. Ukrayna Sahra Hastanesi

Tam teşekküllü Sahra Hastanesi, Ukraynalı yetkililere kurulumu yapıldıktan sonra 2016 yılında teslim edildi.


İçeriği Paylaşın