Sağlık Bakanlığının Geliştirdiği Projeleriyle EXPOMED’de

Sağlık Bakanlığının Geliştirdiği Projeleriyle EXPOMED’de

Sağlık Bakanlığının Geliştirdiği Projeleriyle EXPOMED’de

Bizi Takip Et


Sağlık Bakanlığı, son dönemde hayata geçirdiği Merkezi Hekim Randevu Sistemi, e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, Karar Destek Sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teletıp Sistemi gibi projelerle sağlık bilişimi alanında önemli gelişmelere imza attı. Bakanlık kısa süre önce, Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu İnisiyatifi kapsamında verilen Dünya Zirve Ödülleri’nde (WSA-World Summit Award) “En İyi Sağlık Uygulaması” seçilerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Bu yeni nesil teknolojilerle dünyadaki sağlık teknoloji trendlerine hızla ayak uydurur hale gelen Bakanlık, sağlık politikalarını bilişim teknolojilerinden yararlanarak daha etkin şekilde gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, 30 Mart-2 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan EXPOMED Fuarı’na katılarak bilgi sistemlerini tanıtacak.

Son zamanlarda geliştirdiği sağlık bilişim sistemleriyle sağlık politikalarını daha etkin bir şekilde hayata geçiren Sağlık Bakanlığı, birçok gelişmiş ülkede yapılmaya çalışılan ancak başarıyla sonuçlanmayan projeleri hayata geçirir hale geldi. Yeni nesil teknolojilerden yararlanarak hayata geçirdiği Merkezi Hekim Randevu Sistemi, e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, Karar Destek Sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teletıp Sistemi gibi projelerle vatandaşların hayatını kolaylaştıran Bakanlık, yeni sistemler için de yoğun olarak çalışıyor.

E-NABIZ KİŞİSEL SAĞLIK SİSTEMİ İLE 7/24 SAĞLIĞINI YÖNETİN

Sağlık Bakanlığının tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ederek oluşturduğu e-Nabız Sistemi, vatandaşların tüm sağlık kayıtlarına istedikleri platformlardan 7/24 erişebildikleri ve sağlıklarını yönetebildikleri bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.  Vatandaşların muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerini yönetebildiği, tıbbi özgeçmişine 7/24 internet ve mobil cihazlar üzerinden güvenli bir şekilde erişebildiği bir kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-Nabız, dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısı olarak dikkat çekiyor. e-Nabız ile tüm vatandaşlar; laboratuvar tahlilleri, radyolojik görüntüleri, kullandığı reçete ve ilaç bilgileri, acil durum bilgileri, konulmuş teşhis, verilmiş her türlü rapor gibi muayene ve tedavilerine ait her tür detaylı bilgiyi içeren sağlık geçmişlerine cep telefonlarından, tabletlerinden ya da bilgisayarlarından 7/24 erişebiliyor, dilerse belirlediği kurallar çerçevesinde tümünü ya da bir kısmını istediği süre kadar hekimleri ya da yakınlarıyla paylaşabiliyor. Ayrıca vatandaşlar, e-Nabız üzerinden randevu alabiliyor, kan bağışı bildiriminde bulunabiliyor ve organ bağışı yapabiliyor. Öte yandan giyilebilir teknolojilerin entegre edilebildiği e-Nabız sistemiyle vatandaşlar, akıllı bileklikleri ya da kablosuz özellikli şeker, tansiyon gibi cihazlardan elde ettikleri sağlık bilgilerini kaydedebiliyor. Ayrıca sistemin mobil uygulamasında yer alan 112 acil butonu sayesinde vatandaşlar, acil durumlarda konum ve acil sağlık bilgilerini acil ekipleriyle paylaşabiliyor. Yeni eklenen özellikle, gebelik izlemlerine yönelik tüm bilgilendirme ve hatırlatma mesajları, çocukların aşı takip bilgileri ile persentil eğrileri (büyüme eğrileri) ve kişilere ait epikriz raporları da e-Nabız’da görüntülenebiliyor.

E-NABIZ’DAN DÜNYA ÇAPINDA BAŞARI

Tüm bu özellikleriyle e-Nabız Sistemi, Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu İnisiyatifi kapsamında verilen Dünya Zirve Ödülleri’nde (WSA-World Summit Award) “En İyi Sağlık Uygulaması” seçilerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

SAĞLIK YÖNETİM SİSTEMİ İLE (SYS) DOĞRU BİLGİYE EN KISA YOLDAN ULAŞIN

Sağlık Yönetim Sistemi (SYS) yöneticilere, politika üretme, karar verme ve planlama süreçlerinde ihtiyaç duydukları istatistiki verinin toplanması ve kimlik bilgilerinden arındırılarak anlamlı bilgiye dönüştürülmesini sağlamak amacıyla geliştirilen Bakanlığın bir diğer projesi. SYS ile doğru veri ile doğru bilgi üretmek, bu bilgiye hızlı erişmek, izleme ve değerlendirme yaparak karar vermeyi kolaylaştırmak amaçlanıyor. Verilerin toplanmasını, depolanmasını, analiz edilmesini, kolay erişilebilmesini, planlamalarda, stratejilerin belirlenmesinde ve kritik yönetim kararlarının alınmasında kullanılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan SYS ile sahadan çeşitli yollarla toplanan verilerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı imkânlarla Karar Destek Sistemi platformunda raporlanması sağlanıyor.

TELETIP – TELERADYOLOJİ SİSTEMİ

Teleradyoloji Sistemi de sağlık tesislerindeki tetkiklerin, tıbbi görüntü verilerinin, radyolojik raporların ve klinik dokümanların uluslararası standartlarda Sağlık Bakanlığına ait sunucularda saklanması ve farklı sağlık tesislerinden bu görüntülere ulaşılması amacıyla hizmete sunuldu. e-Nabız Sistemi’ne entegre olan Teleradyoloji Sistemi ile hekimler kendilerine başvuran hastaların tıbbi görüntülerini, bu görüntülere yazılmış raporları görebiliyor, meslektaşlarıyla anlık olarak online (çevrimiçi) fikir alışverişinde bulunabiliyor ve görüntülü ve sesli olarak aynı radyolojik görüntü üzerinde birlikte raporlama yapabiliyor. Ayrıca vatandaşlar e-Nabız’ı kullanarak Teleradyoloji’deki radyolojik görüntülerine tüm platformlardan erişebiliyor, hekimiyle ya da yakınlarıyla paylaşabiliyor.

SPORCU SAĞLIĞI BİLGİ SİSTEMİ

Sağlık Bakanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yanlış, amaç dışı ve bilinçsiz ilaç kullanımının önlenmesi ve sporcu sağlığının en üst düzeyde korunması için Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemini geliştirdi. e-Nabız Sistemi ile entegre çalışan ve mobil uygulama olarak kullanılan Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemi ile sporcuların ilaç-gıda etkileşimleri ve doping etkisine neden olan çapraz etkileşim bilgilerine erişmeleri sağlanıyor. Hekimlerin de faydalanacağı uygulama sayesinde, sporcuya ilaç reçete eden hekim, doping etkisi yapabilecek ilaç etkileşimleri hakkında uyarılıyor.


İçeriği Paylaşın