Sağlık İçin Bak!


Bizi Takip Et


Başımıza ne geliyorsa, kendimize karşı ilgisizliğimizden, hastalıkların alarm sinyallerine karşı adeta kör olmamızdan geliyor. Oysa, sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun her noktasına dikkatlice bakmamız, kontrol etmemiz gerekiyor! İşte, sağlığına önem veren her bireyin yapması gerekenler:

Sağlık İçin Bak!

Tuvalete gittiğinde her seferinde vücudundan çıkanlara bak! İdrarının, dışkının rengini kontrol et! Unutma, idrar ve dışkı rengindeki, şeklindeki farklılaşma ve bunlara eşlik eden kan, mesane veya kalın bağırsak kanseri gibi hastalıkların habercisi olabilir. Böyle bir durumda sağlığın için hemen doktorunu ara!

Sağlık İçin Bak!

Meme başında içeri çökme, memede bir kitle veya meme derisinin portakal kabuğu görünümü alması gibi durum var mı diye bak! Meme sağlığın için ayda bir defa 5 dakikanı ayır mutlaka. Aynada makyajına, saçına baktığın kadar meme sağlığınla da ilgilen.

Sağlık İçin Bak!

Kasık, boyun ve koltuk altı bölgen başta olmak üzere vücudunun herhangi bir yerinde şişlik, ele gelen bir kitle, ciltte morarma gibi belirtileri önemse ve bir uzmana başvur!

Sağlık İçin Bak!

Temizlendiğin tuvalet kağıdına ve sifonu çekmeden tuvaletin içine bakmayı alışkanlık haline getir! İç çamaşırında pembe bile olsa bir renklenme olmadığından emin ol. Adet dönemleri arasında ya da menopoz sonrasında oluşan kanamaları önemse ve hemen jinekoluğundan randevu al!

Sağlık İçin Bak!

Cildindeki benlerde renk ya da şekil değişikliği veya son zamanlarda hızlı bir büyüme olup olmadığını kontrol et. Ayda bir defa aynanın karşısına geç! Eline küçük bir ayna daha al. Aynalarla vücudundaki benler arasında bir yolculuğa çık!

Sağlık İçin Bak!

Tırnaklarında renk değişikliği, kalınlaşma, çukurlaşma veya çıkıntı var mı? Tırnakların çabuk kırılıyor mu? Tırnakların aşırı kuru ve ince mi?  Bu belirtiler, vitamin ve mineral eksikliklerinden mantar enfeksiyonlarına, akciğer hastalıklarından kalp yetersizliğine, hepatitten sedef hastalığına kadar pek çok sağlık probleminin işareti ya da sonucu olabilir. Bu yüzden tırnaklarına bak, parmaklarına bak. Eğer kadınsan; iyi bir tırnak kontrolü için ojeni çıkartman gerektiğini de unutma!

Sağlık İçin Bak!

Şeker hastalarının yüzde 25’inde, yani her 4 diyabetliden birinde ayak yarasının ortaya çıkabileceğini aklından çıkarma. Diyabetliysen ayağına bak! Bir şeker hastasında gelişebilecek ayak yarasının habercisi; ayaktaki şekil bozukluğu, nasır, tırnaklarda boynuzsu görüntü gibi ipuçlarını dikkate al. Damar sorunu olan bir diyabetli isen, ayağının renginin soluklaşması, kıllarının dökülmesi, parmaklar arasındaki küçük adalelerin erimesi, ayağın tendonlarının çok belirgin bir hale gelmesi gibi belirtileri önemse.Ayağında yara açılmasını önlemek için hemen doktorundan randevu al.

Sağlık İçin Bak!

Aynanın karşısına geçtiğinde makyajına, erkeksen saçındaki jölenin kıvamına bakma sadece. Kanlanma gibi bir sorun var mı diye gözlerinin içine bak! Kanlanma enfeksiyon, göz kuruluğu gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabileceği gibi; kan sulandırıcı ilaçlara ya da kontrolsüz hipertansiyona da bağlı olabilir. Sakın kendi kendinin doktoru olmaya kalkma! “Ellerimle gözlerime ovuşturduğum için gözüm kanlandı” gibi bahanelerin arkasına sığınmadan, bir göz hastalıkları uzmana başvur.

Kısacası sağlıklı yaşam için kendine bak ki; sağlıklı kalabilesin, sağlıkla bakabilesin!

 

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 18 Mart 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın