Sağlık İçin Haftada 10 Dakika


Bizi Takip Et


Medikal’in “İyileşme Öyküleri “ köşesinde konuk ettiğim kanseri yenmiş ünlü, ünsüz çoğu kişinin benzer bir hikayesi vardı. İş, güç, evin ve çocukların sorumluğu derken sağlıklarını ikinci plana atmışlar; doktor kontrollerini çeşitli bahanelerle hep yarınlara ertelemişlerdi. Vücutlarının verdiği alarm sinyallerini görmezlikten gelmişlerdi.

Acı bir gerçek ama çoğumuz bedenimize; özellikle de mememize, genital organlarımıza dokunmaktan korkuyoruz. Kimimiz çocukluğumuzdan bu yana beynimize işlenen “Ayıp”, Günah” gibi klişe bilgilerin esiriyiz. Kimimiz ise “Ya kötü bir şey çıkarsa…” diye anlamsız ve çok kötü sonuçlar doğurabilecek bir korkunun tutsağıyız. En büyük bahanemiz ise vaktimiz olmaması…

Söyler misiniz, her gün ya da hiç değilse haftada bir 10 dakikayı kendimiz için ayıramaz mıyız? Aynanın karşısına geçip vücudumuza bakamaz mıyız? Cildimize dokunarak kendi kendine muayene yapamaz mıyız? Yılda birkaç saati rutin sağlık kontrolleri için harcayamaz mıyız?

Acaba gerçekten böylesine yoğun muyuz? Hiç sanmam. Sadece başkaları için harcadığımız onca zamanı kendimizden esirgediğimizin farkında değiliz.

Eşimizin, annemizin, babamızın, çocuklarımızın, kardeşlerimizin doktor muayeneleri organize etmek için çırpınırken, kendimizi böylesine ikinci plana atmamız neden? İş yerindeki arkadaşlarımızın, komşularımızın, dostlarımızın derdini nerdeyse bir psikiyatrist gibi saatlerce dinlerken; kendi sağlığımızı bu denli hiçe saymamız, meme muayenesi için ayda 10 dakikayı, jinekolojik ya da ürolojik kontroller için her yıl birkaç saati kendimize ayıramamamız ne kadar doğru? Peki ya; çocuğumuz istedi diye doktor kontrolümüzü erteleyip; onu arkadaşının doğum günü partisine götürmemiz?

Oysa, sağlıklı bir yaşam için rutin kontrollerimizi düzenli yaptırmak, ağrı, kanama, ele gelen kitle, geçmeyen öksürük, ses kısıklığı gibi bir yakınmamız olduğunda hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak çok önemli… Bedenimizde, cildimizde ortaya çıkan hastalıkların öncü belirtilerini fark etmenin yolu ise, öncelikle onu çok iyi tanımaktan geçiyor.

BEYNİNİZDE BEDENİZİN FOTOĞRAFINI ÇEKİN

. Artık, vücudunuzla tanışmanın zamanı geldi. Önce aynanın karşısına geçin. Başınızdan ayaklarına kadar vücudunuza dikkatli bakın. Sırtınızı görmek için elinize ikinci bir ayna alın. Vücudunuzun önündeki ve arkasındaki benlerinizi, cildinizdeki renk değişiklerini öğrenin.

. Vücudunuzun her bir noktasının beyninizde fotoğrafını çekin.

. Dokunarak bedeninizi tanıyın. Kemiklerinizin, kaslarınızın, cildinizin yapısını öğrenin.

. Her hafta duş alırken, kurulanırken ya da banyo sonrası nemlendirici sürürken cildinizde bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

. Ele gelen bir kitle olup olmadığına bakın. Özellikle boynunuzu, koltuk altlarını, kasık bölgenizi ve memelerinizi dikkatlice inceleyin.

. Meme kontrollerinizi her ay düzenli olarak yapın. Memelerinize dokunmaktan çekinmeyin. Her banyoda mutlaka memelerinizi  kontrol edin. Meme cildinde pürtükleşme, ele gelen bir kitle, meme başında çökme olup olmadığını inceleyin.

. Erkekseniz cinsel organınızın derisinde döküntü, penis başında akıntı olup olmadığına bakmalısınız. Yeni başlayan bir penis eğriliği, kasık bölgesinde ele gelen bir kitle olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

. Çoğu kişi banyonun kapısında “Anne” diye bağıran minik çocuğu, yetişmesi gereken uçak, katılması gereken toplantı gibi sorunların stresi yüzünden aceleyle duşunu alır. Hiç değilse, ayda bir defa 10 dakika stresi, hayatın omuzlarınıza yüklediği sorumlulukları bir kenara bırakın. Kendinize ve sağlığınıza ayırdığınız bu anları bir şölene dönüştürün.

. Duş alırken hastalıklara dair korkularınızı bir kenara bırakın. Pozitif düşünün. Sağlıklı geçen her anınız için şükredin. Sağlıkla nefes alıp verdiğiniz her an ve bugün için Tanrı’ya ve meleklerine teşekkür edin. Endişelerden uzak; olumlu ruh hali beden sağlığınıza da yansıyacaktır.

. Yaptığınız kontroller sonucunda kitle, benlerin şekil ya da renk değiştirmesi gibi belirti ile karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden konuyla ilgili bir uzmandan randevu alın. Unutmayın, tedavinin başarısında erken teşhis çok önemlidir.

Sağlık için haftada on dakikayı kendinize ayırmanız hiç de zor değil. Ne kadar lüzumsuz konuşmalara, işlere saatlerinizi ayırdığınızı düşünürseniz, kendi sağlığınız için haftada 10 dakikayı çok görmezsiniz.

(Not: Esra Kazancıbaşı Öztekin’in yazıları yazarın yazılı izni olmadan başka mecralarda kaynak gösterilerek daha kullanılımaz)

esrako@gmail.com
www.esrakazancibasiilesaglik.com


İçeriği Paylaşın