Sağlık Turizminde Göz Tedavilerinin Yeri

Sağlık Turizminde Göz Tedavilerinin Yeri

Sağlık Turizminde Göz Tedavilerinin Yeri

Bizi Takip Et


Dünya Göz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım, Esra Kazancıbaşı Öztekin’in yapımcı ve sunuculuğunu üstlendiği ATV Avrupa ekranlarında yayınlanmakta olan “Esra Kazancıbaşı ile Sağlığım İçin Herşey” programına konuk oldu. Gülferi Yıldırım, Esra Kazancıbaşı’nın sağlık turizmi kapsamında Türkiye’de uygulanan göz tedavileri, yurt dışından gelen hastaların tercihi, hangi ülkelerden hangi göz tedavileri için gelindiği ve benzeri konulardaki sorularını yanıtladı.

. Göz tedavilerinin Türkiye sağlık turizmindeki yeri nedir?
“Türkiye genelinde baktığımızda göz tedavileri, sağlık turizminde en ön sıralarda yer alıyor. Çünkü göz operasyonları; kalp ameliyatları gibi beyin ameliyatları, ortopedi gibi ameliyatlara göre daha kısa sürede gerçekleştirilen ve tedavi sonrası da hastanın hastanede çok fazla yatmasını gerektirmeyen operasyonlardır. Şöyle bir sayı vermek gerekirse 2013 yılını 40 bin hastayla kapattık. Kendi grubumuzda şuan Türkiye’nin 9 ilinde 18 noktadayız, Avrupa’da 4 tane noktadayız.”

. Avrupa’da hangi noktalardasınız?
“Avrupa’da Frankfurt’ta tam teşekküllü bir göz hastanemiz var, orası Almanya’nın SGK’sı ile anlaşmalı olarak tüm göz ameliyatlarının yapılabildiği bir yer. Kataraktan lazer ameliyatlarına varana kadar her türlü operasyon yapılabiliyor.

Onun dışında Türkiye’ye ameliyat için gelen hastalarımızın ön teşhislerini yaptığımız ve ardından uçağı, oteli konaklaması ve ameliyatını bir paket halinde sunduğumuz Amsterdam’da, Köln’de, Londra’da ve Belçika’da merkezlerimiz var. Türkiye’ye çok sayıda gelen bir hasta grubu var. Onun dışında Almanya’da Frankfurt’ta da hastalarımızın tedavilerini yapabiliyoruz.”

“2012’DE TOPLAM 250 BİN HASTA TÜRKİYE’YE TEDAVİYE GELDİ”

. Türkiye’ye göz tedavisi için yurtdışından gelen hasta sayısı ve/veya tüm branşlar için tedaviye gelen toplam sayı hakkında bir istatistiki bilgi var mı?
“2012 verilerine göre toplam 250 bin (kaplıcalar için gelenler hariç) yabancı hasta girişi var.olduğu verisi var. Sağlık Bakanlığının hedefi, 2018-2019 yıllarına kadar 600-800 bin hasta sayısına ulaşılması…

Türkiye sağlık sektörüne baktığımızda birçok Avrupa ülkesi hatta Uzakdoğu, Amerika ile kıyaslandığında son yıllarda çok ciddi sağlık tesislerine kavuştuğunu görüyoruz. Özel sektörün çok ciddi yatırımları var. Başka ülkelerin doktorlarına göre çok daha fazla vaka deneyimlerine sahip cerrahlarımız var. Dolayısıyla göz ve tüm diğer branşlarda Türkiye sağlık turizminde daha da yükselecektir.”

“HASTALARIN GELDİKLERİ BÖLGEYE GÖRE TEDAVİ TERCİHLERİ DEĞİŞİYOR”

. Yabancı hastalar, gözle ilgili en çok hangi tedavileri tercih ediyorlar?
“Aslında geldikleri ülkelere göre, coğrafi bölgelere göre bir takım farklılıklar var. 40 bin diye bahsettiğim yıllık yabancı yurtdışı hastamızın yaklaşık yarısı Avrupa ülkelerinden geliyor. Ve bunların çok büyük bir kısmı da lazer tedavisi için geliyorlar. Yani gözlük ve lenslerinden kurulmak amaçlı Türkiye’ye ve hastanelerimize geliyorlar. Geri kalanın yüzde 25’i Rusça konuşulan ülkeler; Türkmenistan, Rusya, Ukrayna’dan geliyor. Diğer yüzde 25 de Suriye, Irak gibi yakın Ortadoğu ülkelerinden geliyor. Avrupalı lazer için gelirken diğer ülkelerden gelenler, hekim ve teknolojinin eksik olduğu retina ameliyatları gibi kornea nakilleri gibi daha büyük cerrahiler için geliyor.

Ortadoğu ülkelerinde ve Türkî cumhuriyetlerde hem hekim az hem de taknoloji yetersiz. Dolayısıyla onlar mecburen Türkiye’ye geliyor. Ama bir Hollandalı, bir İngiliz, bir Alman’ı yani Avrupalı az önce de söylediğim gibi lazer için geliyor. Şöyle ki, Avrupalı öncelikle teknolojiyi araştırıyor. Ardından ameliyatı yapacak hekimin deneyim ve tecrübesini araştırıyor. Bunlara güven duyuyorsa  maliyete bakıyor ve alacağı hizmetin maliyeti, ülkesindeki maliyetten daha düşük ise 2-3 saatlik bir uçuş mesafesini göze alıp Türkiye’ye geliyor. Kaldı ki geldiğinde şahane İstanbul’umuzu da geziyor, alışveriş yapıyor. Gözlüklerini atıyor ve pırıl pırıl gören gözlerle ülkesine geri dönüyor.”

. Hastalar için hazırladığınız paketlerde hangi hizmetler sunuluyor?
“Çoğunlukla iki kişi geliyorlar yanında bir refakatçisi oluyor. Hastanın yanında; çocuğu, eşi veya birisi muhakkak oluyor. Yalnız gelen de oluyor tabii. Ağırlıklı olarak paketlerimiz 3 gece veya 4 gecedir. Antalya hastanemize özellikle Rus bölgesinden gelenler için golf  turizm paketleri de olan imkanlar sunuyoruz. Gelen hastanın kafasında, tedavinin dışında hiç bir soru işareti olmamasına özen gösteriyoruz. Havaalanından hastaneye nasıl gidecek, hangi otelde kalacak, ameliyat sonrası damlatılacak damlalar, ertesi günün kontrolü ve sonrasında yapacağı şehir turu tüm bunları paket halinde sunabilmek tabi ki hastalarımızı rahatlatıyor.”

. Avrupa ülkelerinde göz ameliyatları için uzun bekleme listeleri var. Bu durum da hastaların Türkiye’ye gelmesine neden olan etkenlerdin biri mi?
“Evet bazı Avrupa ülkelerinde uzun bekleme süreleri var. Ancak İngiltere’de, Almanya’da, Hollanda’da çok uzun bir bekleme süresi yok. İnsanlar Türkiye’yi deneyimli hekimler ve üstün teknolojimiz nedeniyle tercih ediyorlar. 2-3 saat uçup ve çok daha az bir maliyette tedavi olmayı tercih ediyorlar.”

. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, sağlık turizminde hizmet veren hastaneler ve organizatör acenteler için bir akreditasyon getirileceğini söyledi. Sizin, bu konudaki düşünceniz nedir?
“Şimdi sektöre baktığımızda sırf göz değil tüm branşlarda işini çok hakkıyla yapan, alt yapısı, teknolojisi, hijyen standartlarını çok güzel kurmuş büyük oyuncular var. Ama bir taraftan da eski teknolojilerle küçücük hastaneler de ‘ben de yabancı hasta tedavi ediyorum’ diyen kuruluşlar var. Muhakkak hem teknolojik olarak, hem hijyen standartları olarak, hem de gelen hastanın 3-4 gün İstanbul’da kaldığı süre içerisinde hastanenin ve eğer acente varsa arada o acentenin yetkilerini kontrol edecek bir sistem muhakkak kurulmalı.”

“KUZEY AVRUPA ÜLKELERİ TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYOR”

. Göz tedavisi için Avrupa’nın hangi ülkelerinden hasta geliyor?
“Ağırlıklı olarak Kuzey Avrupa ülkeleri diyebiliriz. Almanya tabi birinci sırada çünkü Almanya’nın 70-80 milyon gibi çok ciddi nüfusu var. Almanya birinci sırada, ikinci sırada Hollanda, İngiltere, Avusturya, İsviçre ve İskandinav ülkeleri; Finlandiya, Norveç, İsveç.”

. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı milli ekonomi hedefleri çerçevesinde sağlık turizminden 5 yılda 5 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?
“Türkiye’nin, dünyada sağlık alanında  bir numara olacağına inanıyorum. Aslında birçok alanda bir numara olacağına inanıyorum. Bir ülkenin yurtdışındaki tanıtımında; denizi, güneşi, tarihi güzel şeyler ama sağlıkta ön planda olması o ülkenin hakikaten gelişmişliğini gösteren bir konudur.

Ben Türkiye’nin bu noktada yeterli alt yapıya, yeterli teknolojiye, insan gücüne her şeyine sahip olduğunu çok çok iyi biliyorum. Yeter ki yurtdışındaki tanıtımlarımızda doğru politikalarla bunu duyuralım. En önemlisi, bakanlığın getireceği akreditasyon ile hizmet kalitesini iyi bir seviyede tutalım.”

. Yurt dışından tedavi için Türkiye’ye gelecek hastalara nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
“Hastanenin kullandığı teknoloji ve hekimlerin yeterliliği çok önemli. Bu nedenle hastaların aracısız bir şekilde direkt hastanelerle irtibat kurarak seçimlerini yapmalarını öneririm. Doktorların 10 binlerce vaka tecrübesi olması lazım ve uygun teknolojinin kullanılması lazım. Bugün, 10-12 sene önce üretilmiş bir lazer cihazıyla da lazer yapılabilir. Bugün Nasa’nın astronotlarının ve Amerikan savaş pilotlarının ameliyat olmalarına müsaade edilen teknolojilerle de lazer ameliyatı yapılabiliniyor.  Gözün ihtiyaçlarına yapısına göre farklı teknolojiler bulundurmalısınız ki hastanın alabileceği maksimum faydayı sağlayın.”


İçeriği Paylaşın