Sağlık Turizminde Kalite ve Öneriler
Sağlık Turizminde Kalite ve Öneriler
Bizi Takip Et
Son yıllarda Türkiye’ye gelen hasta artışlarını neye bağlıyorsunuz? Sağlık turizminde merkez İstanbul mudur? Türkiye’de başka iller de sağlık turizminden payını alıyor mu? Yurt dışından hastalar genellikle hangi branşlar için tedaviye geliyorlar? Sağlık turizminden elde edilen gelirin hedeflenen noktaya ulaşmasını geciktiren veya engelleyen sebepler nelerdir? Hasta ve hasta yakınlarına bu konudaki önerileriniz var mı? Türkiye’ye gelen turistler için ülkemizde yeterli düzeyde hastane yönetimi ve yöneticisi mevcut mudur? Hastane yönetimi hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim konusunda neler yapmalıdır? Yurt dışında hastane açmayı planlıyor musunuz? Hedef bölgeleriniz var mı?
Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç bu soruları Sağlığım İçin Herşey’ de yanıtladı.
TÜRKİYE’NİN TERCİH EDİLME NEDENLERİ
. Son yıllarda Türkiye’ye gelen hasta artışlarını neye bağlıyorsunuz?
“Türkiye son 10 yılda sağlıkta büyük bir kalite değişimi yaşadı. Bunda hem özel sektörün hem de Sağlık Bakanlığı politikalarının çok etkisi oldu. Daha güzel hastane binalarının ortaya çıkmasının ve hastanelerimizin son teknolojiyi kullanmasının yanı sıra çok iyi hizmet veren ve çok kaliteli sonuçlar üreten Türk hekimleri ve hemşireleri kalitemizi ortaya koydu. Ayrıca Türkiye’ye uçakla 3-4 saatlik mesafe uzaklıktaki ülkeler çok daha kötü sağlık hizmeti sunuyorlardı; Türkiye’deki bu değişime ayak uyduramadılar. Ülkemizin etrafında 1 milyar civarında insan daha iyi sağlık hizmeti alabilmek için farklı yerlere gidiyorlar. O anlamda Türkiye çok önemli bir yerde bulunuyor. Fiyatlar konusunda da avantaja sahibiz. Türkiye’de aldıkları kalite ve hizmete göre fiyatlar Almanya, İsrail, İngiltere’deki fiyatlara göre çok daha altında. Bir de ulaşım çok önemli. Bu da Türkiye’nin lokasyonundan dolayı ulaşılabilirliğini arttırdı.”
‘‘İSTANBUL EN ÖNEMLİ MERKEZ’’
. Sağlık turizminde merkez İstanbul mudur? Türkiye’de başka iller de sağlık turizminden payını alıyor mu?
“Başka iller de diğer ülkelerden hasta alıyor ama İstanbul en önemli merkez. Mesela Diyarbakır’daki hastanelerimiz olaylar nedeniyle Kuzey Irak’tan haftada 15-20 tane hasta alıyordu. Rus hastalar da Antalya’daki hastanelerimize özellikle onkoloji alanında tedavi olmak için geliyordu. Türkiye’den İstanbul çok bilindiği ve güvenildiği için insanlar daha çok İstanbul’a gelmeyi tercih ediyorlar. Sonuçta ülkelerini bırakıp bütün sistemlerini değiştiriyorlar. Canlarını emanet ettikleri ülkeye güvenmeleri gerekiyor. Bir diğer sebep de ikinci bir uçağa binmek istemiyorlar. İstanbul’a daha çok uçuşun olması da İstanbul’u merkez yapıyor.”
. Yurt dışından hastalar genellikle hangi branşlar için tedaviye geliyorlar?
“Genellikle kendi ülkelerinde olmayan, daha komplike ve tek organ yerine birkaç organın sıkıntılı olduğu vakalarda geliyorlar. Kanser cerrahisi, kalp cerrahisi, ortopedi, organ nakli ve tüp bebek branşları için dünyanın farklı ülkelerinden gelen hastalarımız var.”
SAĞLIKTA MARKA OLMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
. Sağlık turizminden elde edilen gelirin hedeflenen noktaya ulaşmasını geciktiren veya engelleyen sebepler nelerdir? Hasta ve hasta yakınlarına bu konudaki önerileriniz var mı?
“Türkiye’nin sağlıkta markasını bütün paydaşlarıyla beraber dünyaya duyurması gerekiyor. Paydaşlar arasında Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Turizm ve Ekonomi Bakanlıkları ile özel sektör de var. Sağlıklı bir Türkiye markası için özel sektör, devlet demeden haykırmamız gerekiyor. Ancak şu an ülkemize hastalarımız istese de giremiyorlar; çünkü vize kolaylığı konusunda sıkıntılarımız var. Üçüncü konu yanlış örnekler ve bir yanlış örnek bütün pazarı öldürüyor. Bence bu en önemli nokta ve yanlış uygulamaların olacağı tesisler engellenmeli ya da kontrolleri yapılmalıdır. Hastalara düzgün, kaliteli, dünya standartlarında hizmet verebilecek tesislerin önü açılmalıdır. Türkiye’de tatilleri sırasında sağlık sorunları yaşayıp ülkesine dönen turistler, sağlık turizmi için gelen kişileri de engelliyor. Bunun için bizim yerli yabancı her hastaya iyi hizmet vermemiz gerekiyor.”
. Türkiye’ye gelen turistler için ülkemizde yeterli düzeyde hastane yönetimi ve yöneticisi mevcut mudur?
“Sağlık sektörü çok hızlı büyüyen ve daha da büyüyecek bir sektör. Nüfusumuz yaşlanıyor ve ülkemiz üzerindeki sağlık yükü çok daha artıyor. Onun için şu an kaynaklarımız yetmiyor ve bunları verimli kullanacak sağlık yöneticilerine ihtiyacımız var. Bir numaralı sorunumuz sağlıkta kaliteli insan kaynağıdır. Bunun için sağlık alanında önemli okullar açılmalıdır. Üniversitelere giren öğrencilerin kalitesini arttırmak için bu bölümler cezbedici hale getirilmelidir.”
‘‘HASTA VE YAKINLARIYLA İLETİŞİMİMİZ SORUNLU’’
. Hastane yönetimi hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim konusunda neler yapmalıdır?
“İletişim konusunda çok sıkıntılarımız var. Sektörün iki önemli kavramı güven ve empatidir. Kendimizi hastaların yerine koyup onların hissettiklerini hissetmek ve ona göre kelimelerimizi seçmemiz gerekiyor. Hekim ve hemşirelerimizin bilgi birikimi çok ama önemli olan, karşıdakilerin ihtiyaçlarını algılamak ve o algıyı doğru yöneterek bilgiyi ona aktarmaktır. Eğitimle beraber bunları aşmaya çalışıyoruz.”
. Yurt dışında hastane açmayı planlıyor musunuz? Hedef bölgeleriniz var mı?
“Azerbaycan, Arnavutluk, Saray Bosna ve Irak’ta ofislerimiz var. Rusya’daki ofisimizi kapattık. Bunlar o ülkeleri görmemiz açısından önemli. Tıp merkezleri kurup bilgi birikimimizi bizden daha aşağı seviyede olan ülkelere aktarmayı düşünüyoruz. Yatırım yaptığımız ülkenin güvenilir ve stabil bir ülke olması çok önemli. Ayrıca iyi bir hekim ve hemşire alt yapısı olmalıdır.”
İçeriği Paylaşın