Sağlık Turizminde Türkiye’nin Dünyadaki Yeri ve Önemi

Sağlık Turizminde Türkiye’nin Dünyadaki Yeri ve Önemi

Sağlık Turizminde Türkiye’nin Dünyadaki Yeri ve Önemi

Bizi Takip Et


Sağlık turizminde Türkiye’nin dünyadaki yeri nedir? Ülke olarak hedeflerimiz neler? Türkiye daha çok hangi tedaviler için tercih ediliyor? İllere göre bu durum farklılık gösteriyor mu? Yurt dışından gelecek olanlar hastane ve doktor seçiminde neye dikkat etmeliler? Map2Heal nasıl bir uygulamadır?

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi İcra Kurulu Başkanı Meri İstiroti, sağlık turizmi hakkında merak edilenleri  Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF: 2023

. Sağlık turizminde Türkiye’nin dünyadaki yeri nedir? Ülke olarak hedeflerimiz neler?
“Türkiye 2005’te kendi coğrafyasında bu alanda genişleyebileceğini fark ederek kurumsallaşmaya başladı. Özellikle özel sağlık sektöründeki lider markalar kendi hizmetlerini tanıtmaya başladılar. 2015’ten sonra ise Sağlık Bakanlığı bu alanın önemli bir maddi kaynak olduğunu görerek kendi kaynaklarını da bu havuza koymaya çalıştı. Bugün yeni açılan şehir hastanelerinde yurt dışındaki vatandaşlara da hizmet verilmektedir. Planlamaları yaparken önce temsil ettiğimiz kurumlar adına çevre ülkelerde hizmetlerimizi anlatıyorduk. Şimdi artık Ekonomi Bakanlığı’nın teşvikleriyle bu kapasitemizi artırmaya başladık. Yurt dışındaki hekimlik ve alt yapı hizmetlerini gördüğümüzde ne kadar şanslı olduğumuzu daha iyi anladık ve daha bilinçli bir şekilde harekete geçtik. Bir yılda hekim, doçent ya da profesör yapan çevre ülkeler var. Bu ülkelerdeki iş yapış şeklinin, tıbbi sonuçların, tıbbi tanıların yetersizliği nedeniyle o ülkenin kendi sosyo-ekonomik düzeyi yüksek vatandaşları mutlaka bir alternatif arıyorlar. 2005’ten önce ve sonrasında Almanya’ya, İsviçre’ye, İsrail’e veya İngiltere’ye giden akım son 13-14 yılın gayretleriyle Türkiye’ye dönmeye başladı. Bugün giderek artıyor. 2-2,5 yıl öncesinin datalarına göre yılda 1 milyar doların üstüne çıkardığımız bir işlem hacmi var. Ortalama 700-750 bin hasta bakıyoruz. Bunun içinde Türkiye’ye turist olarak gelip sağlık sorunu yaşayanlar da var. Bunun yüzde 60’ı sadece tıp turizmi için gelenler. Ama dünya pazarına baktığımızda, 2023 sağlık turizminde 224 milyar dolar hedef koyulmuş durumda. Şu an yaklaşık 170-180 milyar dolarlarda ve bu hala dünyada ufak bir paydayı aldığımızı; yapacak çok şeyin olduğunu gösteriyor. Balkan, Avrasya ve Ortadoğu coğrafları artık Türkiye’nin nitelikli kurumlarını bir sağlık meskeni olarak bellemiş durumda. Bunları sistematik olarak tanıtmaya devam etmemiz; hekimlerin tıbbi verilerini paylaşmaları, kendi meslektaşlarıyla görüşmeleri, halka yönelik yapılan çalışmalar, buradan olumlu deneyimlerle ayrılmaları bizi geometrik olarak yukarıya taşıyor.”

“KANSER TEDAVİLERİ İÇİN İSTANBUL VE ANKARA TERCİH EDİLİYOR”

. Türkiye daha çok hangi tedaviler için tercih ediliyor? İllere göre bu durum farklılık gösteriyor mu?
“Yakın coğrafyada risk düzeyi yüksek tedaviler için ana şehirler tercih ediliyor. İstanbul, uçak seferleri çok daha kolay olduğu için başta geliyor. Ardından Ankara geliyor. Antep ve Adana’daki iyi hizmet veren merkezlerin de şanslı olduğu görülüyor. Özellikle İstanbul ve Ankara’yı tercih etmelerinin birinci sebebi kanser tedavileridir. Sınır ötesi tedavi arayışının en başında kendi ülkelerindeki kanser tedavilerini yeterli bulmamaları geliyor. Yaşam süreleri uzayacağı için maddi imkanları bir şekilde sağlıyorlar. İkinci tercih edilme nedeni kök hücre tedavileridir. Bugün tıbbın kifayetsiz kaldığı yerlerde kök hücrenin, tedavi tam yapamasa da süreci uzatmak, yavaşlatmak gibi bir imkanı var. Dünya, özellikle nörolojik problemleri olan hastalarda, spastik ve kas erimesi olan çocuklarda veya yetişkinlerde, spinal kord yaralanmalarında felç kalmış ve yeni felç kalmış hastalarda, birtakım hemotolojik ve onkolojik hastalıklarda, akciğer nakli gerektirecek KOAH hastalarında, kornea nakillerinde, kardiyak bazı vakalarda çıkardığı yayınlarda kök hücrenin bir tedavi olduğunu ortaya koydu. O yüzden Türkiye’de de ileri düzeydeki bazı merkezler bu hizmetleri veriyor.

“ÇİN’DEN BİLE HASTA GELİYOR”

Türkiye’nin tercih edilmesinin üçüncü nedeni, ileri ortopedik vakalar, ileri beyin cerrahisi vakaları, tümör vakalarının tedavileri, robotik cerrahi gibi vakalar gelir. Özellikle Hollanda ve Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları da yaz aylarında orta Anadolu’daki Kayseri, Adana ya da Konya gibi memleketlerine geldiklerinde kendi özel sağlık merkezlerinden yararlanırlar. Daha çok göz lazer tedavileri, diş tedavileri, tüp bebek tedavileri, kozmetik cerrahi uygulamalarından yararlanırlar. Saç ekimi için de çok merkez var; konaklama dahil paketler yapılıyor ve dünyanın her tarafından geliyorlar. Temsil ettiğim kurumda ise ağrılıklı olarak risk düzeyi yüksek tedavilerin hizmetini veriyoruz ve çevre coğrafyadan çok beslendiğimizi söyleyebiliriz. Ancak, son 10 yıldır 3-4 saat uzak mesafedeki ülkelerden hastalar gelirken ve hastaların hareket mesafesinin bu kadar olduğuna inanmışken Çin’den de hasta gelmeye başladı. Böylece global sınırların ve saatlerin değişeceğini gördük. 1.4 milyarlık nüfuslu Çin’den Amerika, Tayland, Singapur gibi ülkelere ve Almanya’ya doğru gidiş vardı. Türkiye’nin aslında Almanya’ya doğru giden yolda bir ara bayrak olduğunu fark ettik. O yüzden yapılabileceklerin daha geniş olduğunu anlamaya çalıştığımız günlerdeyiz.”

Meri Istiroti

HASTANE VE DOKTOR SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

. Yurt dışından gelecek olanlar hastane ve doktor seçiminde neye dikkat etmeliler?
“Yurt dışından gelecek hastaların tıbbi bilgileri sorgulamaları zor olabilir. Ama ortalama fiyatın çok altında bir fiyat varsa bunu sorgulamakta fayda vardır. Radikal bir fiyat düşüklüğünden o yerin standart kurumsal bir merkez olmadığını kolaylıkla anlayabilirler. Tam teşekküllü bir hastanenin saç ekimi bile olsa işlem anındaki bazı komplikasyonlara müdahale edebiliyor olması gerekir. O yüzden Sağlık Bakanlığı’nın sınıflandırmasından 90 puan ve üzeri almış hastaneler, uluslararası akreditasyona sahip hastaneler bu konuda kendilerini riske atmazlar. İşlemi mutlaka bir hekimin yapıyor olması, sorumluluğu alması gerekir. Hastalar, Sağlık Bakanlığı’nın puanlamasına Bakanlığı sitesinden ulaşabilirler. Kurumlar kendi web sitesine koymuyor. Ancak hastalar kurumun web sitesine girerek, sürecin bir hekim tarafından birebir yapılıp yapılmadığını, anestezi hekiminin komple orada olup olmadığını, bir komplikasyon halinde müdahale edecek yan dalların olup olmadığını güvence altına almalıdırlar. Türkiye’ye sadece saç ekimi için hastaların geldiği düşünülmektedir ama şu an yüksek oranda organ nakil hastaları veya kemik iliği hastaları, kanser hastaları ve ileri düzey tedavilerin tamamı gelmektedir.”

TEDAVİYE GİDEN YOLCULUK: MAP2HEAL

. Map2Heal nasıl bir uygulamadır?
“Yaklaşık 1,5 yıl önce başlattığımız Map2Heal adlı portal ile üye kurumlarımızın sağlıkta seçebileceği kurumları görmesini ve dosyalarını kolay bir platformdan yollayabilmelerini amaçladık. Çünkü hepsinin elinde sayfalarca veri var ve özellikle MR, CT görüntüleri, anjiyo görüntüleri olduğunda bunları kolay bir platformdan transfer etmeleri gerekiyor. Birçok ülkede şu an Türk Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi’nin ofisleri var. Oradaki ofislere kendi de gelebilir ya da konseydeki temsil ofislerinin üstünden de bunu takip edebilir. Onlara verdiğinde, bu veriler sisteme koyuluyor ve oradaki hastaneler eğer kendi ekspertiz alanlarıyla ilgili dosyalarsa, oradan vakalara dönüp tedavi seçeneğiniz budur, rakam budur diye bilgi veriyorlar; direkt birebir hastayla diyaloga geçiyorlar.”

SAĞLIK HİZMETİNDE TURQUALITY DÖNEMİ

. TURQUALITY programdan bahsedebilir misiniz?
“Turquality, Ekonomi Bakanlığı’nın hizmet sektöründeki Türk markalarının dünyada yayılmasını destekleyen bir teşvik programıdır. Programın kuralları 1,5 yıl önce yayınlandı. Türkiye’de çok iyi bir kurumsal yapılanmanızın olması gerekiyor. Ve önümüzdeki 5 yıllık dönemde hangi ülkelerde, hangi stratejik iş birliklerini yapacaksınız, nerelerde şubeleşeceksiniz, tıp merkezi mi, irtibat ofisi mi açacaksınız bütün bunların planlarını verebiliyor olmanız gerekiyor. O yüzden günlük yaşayan bir sistemdir. Bir kurumsal kimlik Turquality’de sağlığa destek aldığı takdirde üst sınırları daha açık olan çok ciddi tanıtımlar yapabilir ve tıp merkezleri açabilir.”

. Liv Hospital olarak yurt dışında nerede faaliyet gösteriyorsunuz?
“Şu an Gürcistan Tiflis’de yaklaşık 3. yıldayız. Bir radyoterapi merkezi işletmesi yapıyoruz. Dolayısıyla bütün tıbbi sorumluluk bize ait. Liv RT Merkezi’nde Türk bir ekip çalışıyor. Doktorundan, fizikçisine, teknisyenine kadar nükleer tıp ve radyo terapi hizmetleri veriliyor. Şu an 700’ü aşkın tedavi yaptık. Kendi kamu sigortaları bu tedavileri ödüyor.’’


İçeriği Paylaşın