“Sağlık Turizmini Şehir Hastaneleriyle Taçlandıracağız”

“Sağlık Turizmini Şehir Hastaneleriyle Taçlandıracağız”

“Sağlık Turizmini Şehir Hastaneleriyle Taçlandıracağız”

Bizi Takip Et


ESRA KAZANCIBAŞI ÖZTEKİN

Yaklaşık üç yıldır ATV Avrupa’da Sağlığım İçin Herşey isimli  programı hazırlayıp sunduğumdan gerek özel sağlık sektörünün, gerekse kamu hastanelerinin yöneticilerinin medikal turizm alanında yaptıkları çalışmaları yakından takip ediyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önceki gün açıkladığı gibi, sağlık turizmi Türkiye’nin gelecekteki en önemli konularından biri olacak. Bu yüzden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile sohbetimizin ikinci bölümünü sağlık turizmine ayırdım. İşte, Bakan Akdağ ile sohbetimiz:

 “SAĞLIK TURİZMİNDE DÜNYADAKİ BİRKAÇ ÜLKEDEN BİRİYİZ”

. Türkiye, sağlık turizminde dünyada nerede?

“Sağlık turizminde Türkiye son 10 yılda çok hızlı bir ivme gösterdi. Bu konuda dünyada iyi durumda olan Hindistan, Singapur, Tayland bulundukları noktaya bölgesel faktörlerin de etkisiyle belki de 30 yıl içerisinde geldiler. Ama biz 10 yılda süratle onlara yaklaştık; sağlık turizmi açısından dünyanın ilk birkaç ülkesi içerisine girdik. Çünkü Türkiye’de sağlık hizmetlerinde hem çok kaliteli, hem de oldukça hesaplı bir seviye tutturduk.

Sağlık hizmetleri birçok ülkede oldukça pahalı. Sağlık turizminde mesafe kaydeden ülkelerin bir özelliği, diğer ülkelere kıyasla hizmeti biraz daha ucuza sunmaları. Türkiye, Sağlıkta Dönüşüm Programı sayesinde hem maliyetlerin düşüklüğü, hem de kullanılan teknoloji ve hekimlerimizin, sağlık çalışanlarımızın son derece yüksek bakım kalitesiyle dünyada önemli bir seviyeye geldi. Kamu ve özel sektörün eriştiği bu seviyeyi gören hastalar Türkiye’yi tercih etmeye başladılar.

Sağlık turizminin yanı sıra bir de Türkiye’deki turistlerin sağlığı var. Bunlara ilaveten termal sağlık turizmini, engelli ve yaşlı turizmini yaygınlaştırmak da hedeflerimiz arasında. Hepsini yan yana getirdiğimizde bize göre 500 bin, sektöre göre 700 bin civarında sağlık turisti alıyoruz. Bizim hedefimiz bu rakamları yılda 750 binlere, 1 milyonlara kadar çıkarmak. Tabii bunda Sağlık Bakanlığı’nın düzenleyici, kolaylaştırıcı, teşvik edici, yol gösterici planlamaları ve uygulamaları da etkili olacak. Diğer taraftan da özel sektörün buna uyumu son derece önemli. Özel sektör kaliteli bir hizmeti tutturur ve bunu sürdürülebilir hale getirirse daha hızlı ilerleyeceğiz.”

“KAMU HASTANELERİNE DE YURT DIŞINDAN HASTA GELİYOR”

. Türkiye’ye en çok hangi ülkelerden, hangi tedavileri olmak için hastalar geliyor?

“Daha ziyade plastik cerrahi, saç ekimi, göz, ortopedi, kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, organ nakli, onkoloji gibi alanlarda hasta alıyoruz.  Kamu hastanelerine de yurt dışından hasta gelmeye başladı. Mesela Erzurum’da Gürcistan’dan ve Azerbaycan’dan gelen hastalar görüyorum. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Antalya’daki kamu hastanelerimiz de Avrupa’dan hasta alıyor. Kaliteli ve sürekli bir hizmetin varlığının devam etmesiyle sağlık turizminde Türkiye’yi tercih eden hastaların sayısı artacak.”

Esra Kazancıbaşı Öztekin - Prof. Dr. Recep Akdağ

Esra Kazancıbaşı Öztekin – Prof. Dr. Recep Akdağ

 “SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF 1 MİLYON HASTA”

. Sağlık turizmi açısından bakıldığında devlet hastaneleri şu an ne durumda? Ne gibi projeleriniz var?

“Yurt dışından gelen hastaların büyük kısmı özel sektörde tedavi oluyor. Ne kadar tanıtım yapsanız da hastalar arasında kulaktan kulağa ‘Ben Türkiye’ye gittim, şöyle bir tedavi aldım çok kaliteliydi ve fiyatları çok hesaplıydı’ demesiyle işler yürüyor.

Kamunun sağlık turizmindeki etkisini ‘şehir hastaneleriyle’ taçlandırmayı düşünüyoruz. Şehir hastanelerimizin hepsinde belli katlarda özellikle sağlık turizmine hitap edebilecek özel odalar olacak. Bir taraftan orta gelirli Avrupalıya; bir taraftan yüksek gelirli Ortadoğu ülkelerine hitap ettiğimiz bir alan oluşturuyoruz. Böylece Türkiye’nin ekonomisine sağlıkla katkı da vermek istiyoruz. Sağlık turizmini geliştirirken, özel sektörü de yurt dışından getirecekleri doktorlarla çalışmaya teşvik ediyoruz. Doktor sayımız az olduğu için Türkiye’de istihdam kotaları var. Özel sektörde herkes istediği kadar doktor istihdam edemez. Ama yabancı bir ülkeden doktor getirirseniz bütün o sınırlar aşılıyor. Yeter ki, vatandaşımızın sağlık hizmetinde aksama olmasın. Ama ülke zenginleşsin, ülkenin cari açığı azalsın. Ülke ekonomisine katkısı açısından biz bunu asli işimiz gibi görüyoruz.’’

“BAKANLIĞIN AKREDİTE ETTİĞİ HASTANELERİ SEÇSİNLER”

. Türkiye’ye tedaviye gelecek hastalara neler önerirsiniz? Doktorlarını, hastanelerini  neye göre, nasıl seçsinler?

“Sağlık Bakanlığı’nca akredite edilmiş hastaneler olmasına itina etsinler. Ancak henüz bunları tamamlamış değiliz. Sağlık Bakanlığı’nın müsteşarlık seviyesinde sekretaryasının yürüttüğü Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu var. Bu kurulda kültür ve turizm bakanlığından, dış işleri bakanlığından, sağlık hizmetleri genel müdürlüğünden ve diğer bazı kuruluşlardan üyeler var. Bu arkadaşlarımız bu işin kurallarını teknik olarak geliştiriyorlar. Tabii en önemli konulardan biri de, Sağlık Bakanlığı’ndaki daire başkanlığını güçlendirmemiz. Şimdi o süreçteyiz.

Özel sektöre gelince. Kısa vadeli kazançlara odaklanarak işin prensiplerini göz ardı etmemeliler. Dışarıdan gelen hastaya istismar edici tavır gösteren bir sektör elemanı olursa ve  otokontrolle ya da Sağlık Bakanlığı’nın takibiyle engellenemezse, o zaman bu iş ölü doğar.”

. Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu’nda akredite edilecek kurumların standartları belirlendi mi?  Örneğin yurt dışından hasta getiren aracı kurumlarla ilgili neler yapıldı?

“Aracı firmaların akredite edilmesine henüz başlanmadı. Bu konudaki teknik çalışmalar yürütülüyor. Yönetmeliğe ve uygulamaya dönüşmesi gerekiyor.”

TERMAL SAĞLIK TURİZMİNİN STANDARTLARI

. Termal turizm açısından ülkemizin kaynakları çok zengin ama bunlar sağlık turizmi alanında yeterince kullanılmıyor. Bakanlığın bu konudaki projeleri neler?

“Termal turizmle termal sağlık turizmi birbirinden ayırt edilmeli. Termal sağlık turizmi dendiği zaman Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alan, en azından danışman seviyesinde bir fizyoterapi uzmanı olan yerlerden bahsediyoruz. Buradaki fizyoterapistler, bazı romatolojik hastalığı olanlara ya da rehabilitasyon evresinde termal suda egzersiz yapmak isteyenlere Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış yerlerde hizmet verecekler. Burada önemli olan konu bu kuruluşların açılmasına müsaade ederken ve takip ederken sınırları aşmamalarını sağlamak.”

SAĞLIKTA SERBEST BÖLGELER

. Sağlıkta serbest bölge kavramını açıklar mısınız; hedefi ve amaçları neler?

“Bu alanlarda sadece ya da yoğunluklu olarak turistin sağlığına yönelik bir hizmet verilebilir. Bir şartımız yurt dışından sağlık personeli getirilmesidir. Aksi takdirde sağlık personelimiz özellikle de uzman hekimlerimiz sayıca yetersiz  olduğundan kendi vatandaşımıza hizmet edemez hale geliriz. Personelinin çoğu yabancı olan, hastasının büyük çoğunluğu da yabancı olan işletmeler açısından sağlıkta serbest bölgelerde bir takım muafiyetler, teşvikler oluşturabiliriz.”


İçeriği Paylaşın