Sağlıklı Adımlar Projesi Erişimi İkiye Katladı
Sağlıklı Adımlar Projesi Erişimi İkiye Katladı
Bizi Takip Et
Nestlé, 2012 yılından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle “Sağlıklı Adımlar” projesini yürütüyor.
İlkokul üçüncü sınıf öğrencilerine yönelik Sağlıklı Adımlar’da öğrenciler, yılda 32 saatlik bir eğitimle, beslenme ve fiziksel aktivitenin temel prensiplerini öğreniyor, gıda konusunda pozitif bir yaklaşım geliştiriyor, yeme ve içme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması konusunda pratik tavsiyeler alıyor. Proje, ilk uygulama yılı olan 2012’de, 50 okulda, yılda 9.000 çocuk ve 18.000 veliye erişim hedefiyle başladı. Etki alanı her yıl artırılan proje, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının sonu itibariyle toplamda 15 şehirdeki 76 okulda, 86.000 öğrenci, 172.000 veli ve 2.900 öğretmene ulaştı.
2019-2020 eğitim-öğretim yılında, Van ve Kars olmak üzere, iki yeni şehrin eklenmesi ve yaygınlaştırma projesinin hayata geçirilmesi ile yıllık erişim neredeyse iki katına çıkarıldı. Yalnızca bir yılda 17 şehirdeki 172 okulda, yılda 1.140 öğretmen, 31.000 çocuk ve 62.000 veliye ulaşılması planlanıyor.
Projenin başarıları, yenilikleri ve gelecek planları, Nestlé Türkiye CEO’su Ansgar Bornemann ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Gülderen Özdemir’in katılımı ile düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
BORNEMANN: “ÜLKENİN SAĞLIKLI GELECEĞİNE KATKI SUNAN SAĞLIKLI ADIMLAR’A SON DERECE BAĞLIYIZ”
Nestlé Türkiye CEO’su Ansgar Bornemann, Dünyada 152 yılımızı, Türkiye’de ise 113 yılımızı geride bıraktık. Türkiye’deki ilk çikolata fabrikasını 1927 yılında Feriköy’de açarak, Cumhuriyet’in ilk doğrudan yabancı yatırımlarından birine imza attık. Türkiye’deki köklü tarihimizin, ülkenin sağlıklı geleceğine yaptığımız önemli bir katkı olarak gördüğümüz Sağlıklı Adımlar projesine ne kadar bağlı olduğumuzun anlaşılması açısından önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
Bornemann, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşimiz yalnızca bireyler ve aileler için kaliteli yiyecek ve içecekler sunmak değil. Ortak Değer Yaratma anlayışımız çerçevesinde, iş alanlarımızla doğru orantılı olacak şekilde bireylere ve ailelere, topluluklara ve gezegenimize fayda sağlayacak uzun soluklu projeler geliştiriyoruz. Bu yaklaşım, aslında “yaşam kalitesini artırma ve daha sağlıklı bir geleceğe katkıda bulunma” amacımızı hayata geçirmemizde bize rehberlik eden bir yol haritası. Yol haritamızın en başında, bugünün çocuklarının yarının sağlıklı yetişkinleri olabilmeleri için, beslenme ve fiziksel aktivitenin değerini öğrenmeleri var. Tam da bu yüzden, dünya çapında hayata geçirdiğimiz Daha Sağlıklı Çocuklar İçin Nestlé Programı, 2018 sonu itibarıyla 86 ülkede 20 milyon çocuğa ulaştı. Şunu gururla ifade etmek isterim ki, Sağlıklı Adımlar, bu global programın yerel düzeydeki en başarılı uygulamalarından biri. Bu, sağlıklı bir gelecek için çocuklarda davranış değişikliği yaratan, uzun vadeli ve ileriyi gören bir proje. Bizimle aynı vizyonu paylaşarak bu projede bizimle iş birliği yapan Millî Eğitim Bakanlığı’na, her aşamada sundukları büyük destek ve katkılardan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.”
ÖZDEMİR: “SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE KONULARINDA ÇOCUKLARIMIZIN HAYATLARINDA FARK YARATMAK ÜZERE YOLA ÇIKTIK”
Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Gülderen Özdemir ise, “Eğitim gibi dinamik ve sürekli yenilenmeyi gerektiren bir alanda kalitenin artırılması, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, toplumun tüm kesimlerinin ve hatta uluslararası iş birliklerinin sağlanması ile mümkündür. Bu nedenle Temel Eğitim Genel Müdürlüğü olarak farklı alanlarda çalışmaları hayata geçirmekteyiz. Projede sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında çocuklarımızın hayatlarında fark yaratmak üzere yola çıktık. Sağlıklı Adımlar projesinin iki önemli vurgusu bulunuyor. Bunlardan ilki, çocuk ve gençlerimize sağlıklı beslenme konusunda alışkanlık kazandırmak diğeri ise fiziksel etkinlik ve spor yapmaları için fırsatlar sunmaktır. Amaçladığımız hedeflere ulaşacağımıza duyduğum inançla emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
HEM BİLGİSEL HEM DE DAVRANIŞSAL DEĞİŞİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Proje ile yaratılan etki, her yıl proje öncesi ve sonrası testler ile ölçülüyor. Geride kalan 7 yılda, beslenme ve fiziksel aktivite konusundaki bilgi düzeyinde iyileşme, öğretmenlerde yüzde 19,1, çocuklarda ise yüzde 19,6 düzeyinde oldu. Geçen yıl ise, daha da cesaret verici sonuçlar elde edildi. Bilgi düzeyindeki iyileşme öğretmenlerde yüzde 34, çocuklarda ise yüzde 25 oldu. Bilgi artışına, davranışsal değişiklik de eşlik ediyor. Çocuklar, yüzde 37 oranında daha fazla su içiyor, yüzde 22 oranında daha fazla dişlerini düzenli olarak fırçalıyor, yüzde 14 oranında daha fazla fiziksel egzersiz yapıyor. Tuvalete gitmeden el yıkama alışkanlığı ise ikiye katlanmış durumda.
YENİ ÇEVRE MODÜLÜ İLE ÇOCUKLARIN GERİ DÖNÜŞÜM ALANINDAKİ FARKINDALIĞI ARTIRILACAK
Projenin içeriği de ihtiyaçlara uygun olarak sürekli iyileştiriliyor ve zenginleştiriliyor. 2017’de fiziksel aktivite modülünün eklenmesinin ardından, 2019-2020 eğitim öğretim yılında da çevre konusu proje kapsamına dahil edildi. Çevre modülünün eklenmesiyle çocuklar, Hayat Bilgisi derslerinde Sağlıklı Adımlar projesi kapsamında, “geri dönüşüm” konu başlığını ele alacaklar. Geri dönüştürülebilir malzemeler ve geri dönüşümün ekonomi ve çevreye katkısı hakkında bilgi edinecekler.
PROJE DİJİTAL DÜNYADA DA BÜYÜYOR
Projenin geniş kitlelere ulaşmasında önemli bir adım da dijitalleşme. Bu kapsamda yenilenen www.saglikliadimlarprojesi.com web sitesinde proje materyalleri ve akademisyenler tarafından hazırlanan eğitim videoları yer alıyor. Web sitesine üye olan öğretmenler projeye ait tüm sunumlara, videolara ve materyallere erişebiliyor ve bunları sınıflarında kullanabiliyor. Böylece Türkiye’deki tüm 3. sınıf öğretmenleri proje içeriklerinden faydalanabiliyor.
Sağlıklı Adımlar’ın önümüzdeki dönem hedefleri arasında ise çocukları deneyimleyerek öğrenmeye teşvik edecek Yaşam ve Beceri Atölyeleri yer alıyor. Bu atölyelerden ilkinin 2020 yılının birinci çeyreğinde açılması planlanıyor.
İçeriği Paylaşın