Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmeli?

Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmeli?

Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmeli?

Bizi Takip Et


Doğru beslenme alışkanlığı kazanarak, cildinizin gençliğini ve güzelliğini uzun yıllar koruyabilirsiniz. Hangi vitaminlerin cilde iyi geldiğini, hangi meyvelerin kırışıklıkları geciktirdiğini, ne yerseniz cildinizin daha nemli olacağını, serbest radikallerle savaşan besinleri bilirseniz; hayalinizdeki genç ve ışıltılı cilde kavuşabilirsiniz.

Dengeli tüketeceğiniz omega3 ve omega6 yağ asitleriyle cilt güzelliğinin ilk şartı olan sağlıklı kan dolaşımını sağlayabilirsiniz. Küçük meyvelerin içinde bulunan antioksidanlarla, serbest radikallerin zararından hücrelerinizi koruyabilirsiniz. Vitaminlerin antioksidan etkileriyle kırışıklıkları uzun yıllar öteleyebilirsiniz!

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arzu Gökmen; sağlıklı ve genç bir cilt hayali kuranlara beslenme tüyoları verdi:

·    Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bir bedenin yansımasıdır. Doğru beslenme alışkanlığı kazanarak; cildimizin gençliğini ve güzelliğini uzun yıllar boyunca korumak, daha genç ve parlak bir cilde kavuşmak mümkün. Unutmamak gerekir ki; genel olarak genç ve güzel bir cilt için doğru beslenme, sağlıklı bir psikolojik yapı ve genler çok önemlidir.

·    Vücudumuzun yaklaşık yüzde 7’si deri dokusundan oluşur. Yani 50 kg ağırlığındaki bir kadında 3.5 kg kadar deri bulunur. İnsan derisi, bireye bağlı olarak 15 gün ila 3 ay arasında değişir. Bu kadar hızlı değişen bir dokuyu beslenme durumu önemli ölçüde etkiler. Yeterli ve dengeli bir beslenme, cilt hücrelerini güçlü ve nemli tutar.

YEDİĞİNİZ CİLDİNİZE YANSIR

·    Vücudumuzdaki dengeyi iyi anlayıp ona göre hareket etmemiz, organizmanın daha düzenli çalışmasını sağlar. Vücudumuz yaşadığımız ortamla; yediklerimiz, duygularımız, genlerimiz ve sosyal çevremizle sıkı bir bağ içindedir.  Cildimiz de organizma ile dış çevre arasındaki yoldur. Vücudumuzun her işlevi bir diğerini belirler. Örneğin; karaciğerimizde yaşadığımız küçük bir problem, yüzümüzde kocaman sivilcelere sebep olabilir.

OMEGAYLA OKSİJEN TAŞIYIN

·    Eğer kişi doğru beslenemiyorsa; bu durum ciltte solgunluk kuruluk ya da lekelerle kendini belli eder. Örneğin; vücutta elzem yağ asidi eksikliği, cildin kurumasına ve çabuk yaşlanmasına neden olur. Katı yağlar, kılcal damar tıkanmalarına yol açar. Uzun süren dolaşım bozukluklarında, en güzel cilt bile doğal rengini kaybeder ve sağlıksız bir görünüm alır.

·    Oysa ki; cilt güzelliğinin ilk şartı sağlıklı kan dolaşımıdır! Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini dengeli tükettiğimizde, kan dolaşımı düzene girer ve cilde daha fazla oksijen taşınır. Bu yağ asitleri ayrıca hücre zarını güçlendirir ve cildin daha genç görünmesini sağlar.


SERBEST RADİKALLERE KARŞI 1 AVUÇ YABAN MERSİNİ

·    Vücutta serbest radikal sayısı arttığında cildimizde kırışıklıklar oluşur, cilt soluklaşır. Serbest radikaller; stres, sigara, alkol, fazla kafein, kızartılmış ve kavrulmuş besinlerin vücuda alımı sonucu oluşan ve sağlıklı hücrelere zarar veren molekülerdir. Cildin çabuk yaşlanmasına sebep olduğu gibi kanserin de ana sebebidirler. Ama serbest radikallerden, besinler aracılığıyla kurtulmak mümkün.

·    Küçük meyvelerin içinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallerin zararından hücreleri korur. Antioksidanlar sayesinde; cilt kendini güneş ışınları ve çevre kirliliği gibi çevresel etmenlerin zararlı etkilerinden korur. A, C ve E vitaminleri önemli antioksidan vitaminlerdir. 1 avuç çilek veya yaban mersini, 1 orta boy kivi veya portakal veya mandalina cildin ihtiyaç duyduğu C vitamini ihtiyacını karşılar.

KIRIŞIKLIKLARI VİTAMİNLERLE GECİKTİRİN

Vitaminlerin antioksidan etkileri, özellikle doğru beslenme ile vücuda alındığında cilde hayli yarar sağlar. Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde önemli rol oynarlar. A, C, D, E vitaminlerinin eksikliği ise; cildin cansız, kuru veya fazla yağlı olmasına neden olur. İşte sağlıklı bir cilt için gerekli olan vitaminler:

·    A vitamini ve beta karotenler: Yaşlanmayı geciktirici etkileri için kullanılır. Sarı, turuncu ve yeşil renkli sebzeler, yumurta akı, ciğer, tereyağı (doğal koşullarda üretilmiş) ve balık yağlarında bulunur.

·    B vitamini: B vitamini türü olan niasin (B3 vitamini) akne tedavisinde kullanılır. Tavuk, balık, şam fıstığı, hindi ve tam tahıllı ürünlerde bulunur.

·    C vitamini: İyi bir antioksidan vitaminidir. Yara tedavisi üzerinde etkilidir. Yüzeysel olarak ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde, cilt yanıklarının tedavisinde kullanılır. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından hayli zengindir.

·    E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.

HAVUÇ NEMLENDİRİCİNİZ GİNSENG TONİĞİNİZ OLSUN

Aynısafa çiçeği: Cilt hücrelerinin gelişimini arttırır. Güneşten etkilenmiş cildi yumuşatır ve mikrop kapmaya karşı korur.

Cadı fındığı: Cildin dokusunu güçlendirir.

Maydanoz, ısırgan: İçerdiği antioksidan ve C vitamini içeriğinin etkisiyle cildin genç kalmasını sağlar. Maydanoz aynı zamanda cildin sıkı olmasını sağlar.

Papatya:
 Yara iyileştirici özelliği bulunur.

Ginseng: 
Dolaşım problemlerine iyi gelir ve hücre içi metabolizmayı geliştirdiğinden, cilt için iyi bir tonik etkisi bulunmaktadır. Ayrıca cildi gençleştirir.

Kekik: Sakinleştirici, antiseptik ve dezenfektan özellikleri vardır. Kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir.

Kavun: İçerdiği betakaroten sayesinde, kollajen hasarını en aza indirerek kırışıklıklara ve lekelere engel olur. Haftada 3 kez bir iki dilim kavun yenmesi cildin pul pul dökülmesini engeller.

Brokoli: Ciddi oranda A ve C vitamini içerir. Cilt kanseriyle savaşan moleküllere de sahiptir. Cildin elastikiyetini korur, çürükleri önler ve aynı zamanda akne tedavisine yardımcıdır.

Havuç:
 A vitamini öncüsü olan beta karoten deposudur. Havuç ve turuncu renkli sebzeler, güneş koruması sağlar. Ciltteki elastikiyeti korur, kurumayı önler.

SİVİLCELERE MARUL AKNEYE BROKOLİ

·    Ciltteki koyu renkli halkalar ve sivilceler için; ıspanak, roka, karahindiba, marul ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tercih edin. Salatalara keten tohumu eklemek, hem kabızlıktan hem de sivilceden kurtarır. Eğer akne sorununuz varsa; brokoli tüketmek faydalı olacaktır. Bir porsiyon zeytinyağı-sarımsak soslu brokoli salatası, cildinizin gençleşmesine, canlanmasına ve nemlenmesine yardımcı olur.

KURU CİLTLERE HAKİKİ ZEYTİNYAĞI

·    Cilt kuruluğunuz ön planda ise; günde on bardak su için ve mutlaka hakiki zeytinyağı kullanın. Salatalara bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin ya da yemeklerinizi zeytinyağıyla pişirin. Günde bir dilim kavun da cildin kurumasını önleyecektir.

SOMON BALIĞI CİLDİ GENÇLEŞTİRİR

·    Cilt kırışıkları için; çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, somon balığı, havuç, nar ve portakal tüketin. İçerdikleri zengin antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşır, vücudu kanserden korur, cildin yaşlanmasını geciktirir ve kırışıklıkları önlerler. Zeytinyağı da kırışıklıkların azalmasına yardımcıdır.

SAĞLIKLI CİLT İÇİN 10 ALTIN KURAL

1.    Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmayın.
2.    Günde en az 8-10 bardak su için.
3.    Sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzak durun.
4.    Alkol ve kafein tüketmekten kaçının.
5.    Hayatınızdaki stres faktörleri ile mücadele etmeyi ve rahatlamayı öğrenin.
6.    Düzenli egzersiz yapın.
7.    Demir yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterin.
8.    Vitamin ve mineral yönünden dengeli ve yeterli beslenin.
9.    Kesinlikle güne kahvaltı yapmadan başlamayın.
Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketin


İçeriği Paylaşın