Sağlıklı Bir Ramazan Bayramı İçin Dengeli Beslenin

Sağlıklı Bir Ramazan Bayramı İçin Dengeli Beslenin

Sağlıklı Bir Ramazan Bayramı İçin Dengeli Beslenin

Bizi Takip Et


Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceğine yatırım yapan Sabri Ülker Vakfı, Ramazan Bayramı’nda sağlık sorunları yaşamak istemeyenler için yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, Ramazan Bayramı’nı daha sağlıklı geçirmenin yolunun yeterli ve dengeli beslenmeden geçtiğini hatırlatıyor. Sabri Ülker Vakfı, bayram coşkusunu doyasıya yaşamak isteyenler için şu ipuçlarını paylaşıyor.

GÜNE HAFİF BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN

Ramazan ayı boyunca farklı bir beslenme düzenine ve daha az yemeye alışan sistemimizi yormamak için eski beslenme düzeninize yavaş yavaş dönmelisiniz. Bu nedenle bayram sabahı güne hafif bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Yumurta, peynir, süt gibi protein kaynaklarının yanında tam tahıllı ekmeğe, zeytin, yeşillikler, söğüş ve tuzsuz sebzelere, küçük miktarlarda az yağlı poğaça ve böreklere de yer verebilirsiniz. Ayrıca yoğurt, meyve, yulaf ve ceviz gibi karışımları da tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz porsiyonlara dikkat etmeli, kızartma ve tuz içeriği yüksek besinlerden kaçınmalısınız.

SOFRANIZDA FARKLI BESİN GRUPLARINDAN YEMEKLERE YER VERİN

Bayram sofrasında farklı besin gruplarından hazırlanan yemekleri tüketerek enerji alımınızı dengeleyebilirsiniz. Yemeğe az bir çorbayla başlayıp hafif bir ara sıcak ve ana yemekle devam edebilirsiniz. Sindirim sorunları yaşamamak için -posa içeriği yüksek olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ve bulgur ile tam tahılları bayram sofralarınızın baş tacı yapabilirsiniz. Yoğurt, ayran, kefir ve cacık gibi bağırsak floranızın sağlığını geliştirecek besinleri hem ana yemeklerde hem de ara öğünlerde meyve ve kuruyemişlerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde meyve tatlıları veya dondurma tercih edebilirsiniz. Özellikle diyabet, insülin direnci veya obezite gibi sağlık sorunlarınız varsa kızartılmış, çok tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durmanızda yarar var. Yağlı, hamurlu ve kızartılmış besinleri fazla tüketmek sindirim sisteminde hazımsızlık, reflü gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle porsiyonlarınızı küçük tutmalı, bu besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Ayrıca yemeklerinizi hızlı yememeli, yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmelisiniz.

BAYRAM ZİYARETLERİNDE PORSİYON KONTROLLERİNE DİKKAT EDİN

Gün boyunca yapacağınız ziyaretleri de dikkate alarak öğünlerinizi dengeli bir şekilde dağıtmalısınız. Tükettiğiniz şeker ve tatlıların miktarını sınırlayarak diğer öğünde almanız gereken kalori miktarını dengelemelisiniz. İkram edilen tatlıyı paylaşabilir ya da tamamını tüketmeyebilirsiniz. Ayrıca misafirlerinize şerbetli tatlılar yerine dondurmalı, sütlü veya meyveli tatlılar ikram edebilirsiniz. Diyabetliyseniz (şeker hastalığı) bayram ziyaretlerinde şeker ve hamurlu tatlı tüketiminize dikkat etmenizde yarar var. Kan şekeri kontrolünüzü yapmayı ihmal etmemelisiniz.

SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Eski beslenme düzenine geçişte sıvı alımı oldukça önemlidir. Bayram ziyaretlerinde de su yerine sıkça kahve ve çay tüketilir. Oysa yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı içerisinde günde en azından 1,5-2 litre su içilmesi gerekir. Bayramda sıklıkla unutulan su, sindirimi kolaylaştırmaya, vücudun ısı dengesini ayarlamaya ve en önemlisi de zararlı maddelerin vücuttan daha kolay uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Suyun yanı sıra sıvı olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları veya komposto gibi içecekleri de tercih edebilirsiniz. Ayrıca sıvı tüketiminizi artırmak isterseniz içerisine limon ve nane yaprakları ekleyeceğiniz aromalı suları misafirlerinize de ikram ederek su içmeyi keyifli hale getirebilirsiniz.

BAYRAM ZİYARETLERİNİZİ FİZİKSEL AKTİVİTEYE DÖNÜŞTÜRÜN

Bayram ziyaretleri akrabalık ve arkadaşlık bağlarınızı kuvvetlendiren, komşularınızla ilişkilerinizi güçlendiren fırsatlardır. Bu fırsattan yararlanıp yakın mesafe ziyaretlerinize yürüyerek gidebilirsiniz. Hafif tempolu yürüyüşler metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca asansör yerine merdiven kullanmak aktivitenizi ve enerji harcamanızı arttırabilir.


İçeriği Paylaşın