Sağlıklı Bir Ramazan İçin 10 Temel Beslenme Önerisi

Sağlıklı Bir Ramazan İçin 10 Temel Beslenme Önerisi

Sağlıklı Bir Ramazan İçin 10 Temel Beslenme Önerisi

Bizi Takip Et


Ramazan ayında oruç tutulması ile birlikte beslenme düzeni de değişir.  Doğru ve yeterli  beslenmemek, gün içinde kan şekerinin düşmesine, metabolizmanın yavaşlamasına, halsiz ve yorgun hissedilmesine neden olur.  Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, Ramazan ayını sağlıklı ve rahat geçirmek için 10 temel beslenme önerisi ile ilgili bilgi verdi.

  1. Sahuru atlamayın. Sahur yapmak aç kalınan süreyi kısaltır ve gün içinde şekerinizi dengeleyerek daha dinç hissetmenizi sağlar. Sahur için en uygun seçenek geleneksel kahvaltıdır. Kahvaltı;  protein, karbonhidrat ve yağ gibi vücudun ihtiyacı olan temel besin öğlerini içerdiğinden tokluk hissini uzatarak, enerji verir . Ayrıca sahurda mutlaka yumurta tüketmeye özen gösterin.
  2. Oruç tutarken vücudumuz gün boyu susuz kalacağı için, iftar ile sahur arasında 2- 2,5 lt su içmeyi ihmal etmeyin. Elektrolit dengesi için de 1-2 adet  sodyumu düşük doğal maden suyu tüketin.
  3. Ramazan’da 2 ana 3 ara olmak üzere 5 öğün beslenmeye özen gösterin. İftar öğününü 2 öğüne bölün ön iftar ve akşam yemeği şeklinde arada 15 dakika ara olması hem beyne tokluk sinyallerinin iletilmesine hem de sindirim sisteminizin daha konforlu çalışmasını sağlar.
  4. İftar ve sahur arasına da üç ara öğün ekleyerek yavaşlayan metabolizmanıza destek olun. Tatlı tüketmek istiyorsanız iftar sonrasında en az 2 saatlik dinlenmenin ardından şerbetli ağır tatlılar yerine hafif tatlıları (meyve tatlıları, sütlü tatlılar, dondurma, güllaç gibi) tüketebilirsiniz. Son öğünün ve sahur öğünün arasında en az 3 saat dinlenmeyi de unutmayın.
  5. İftar sırasında yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra çay, kahve tüketmeyin, bu durum besinlerle alınan vitaminlerin yararlığını azaltır.
  6. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinleri tercih ederek daha uzun süre tok kalabilir ve sindirim sistemine destek olabilirsiniz.
  7. Vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlayan sebze ve meyvelere ağırlık verin. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketerek hem vücudunuzun bu dönemde artan besin öğesi ihtiyacını karşılayabilir hem de sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
  8. Kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama, buğlama ve fırında pişirme yöntemleri ile daha sağlıklı ve sindirimi kolay yemekler hazırlayın.
  9. Evde kaldığımız bu dönemde iftar sonrasında hareketsiz kalmayın. Ev içinde yapacağınız kısa yürüyüşler hem kilo yönetiminde hem de sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olacaktır.
  10. Beslenme programınızda her gün mutlaka kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana gibi probiyotik gıdalar ile badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlere uygun miktarlarda yer verin.

İçeriği Paylaşın