“Sağlıklı Nefesler Çoğalsın Diye Farkındalık Projeleri Geliştiriyoruz”
“Sağlıklı Nefesler Çoğalsın Diye Farkındalık Projeleri Geliştiriyoruz”
Bizi Takip Et
Ülkemizdeki en önemli sağlık sorunları arasında yer alan astım, dünyada 300 milyon kişiyi etkiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, küresel bir sağlık problemi olan astımla mücadelede gerçekleştirdikleri çalışmalar konusunda bilgi veriyor.
“ASTIM HASTALARININ HAYATLARINA DEĞER KATMAYI AMAÇLIYORUZ”
“AstraZeneca olarak araştırma, geliştirme, temel ilaçların ve uzmanlık ürünlerinin üretimi, pazarlanması ve bu hizmetlerin sunulması alanında faaliyet gösteren, dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç şirketlerinden biriyiz. Türkiye’de, 400 kişiyi aşkın kadromuzla hastalara yardımcı olacak çözümlerin sağlığın hizmetine sunulmasını hedefliyoruz. AstraZeneca Türkiye olarak kanser, solunum, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalık alanlarında tedavilerimizle hastaların hayatına değer katmayı hedefliyoruz. 40 yılı aşkın deneyimimiz ve solunum hastalıklarının tedavisine yönelik ürün grubumuzla, solunum yolu hastalıkları için tedaviler geliştirme konusunda güçlü bir geçmişe sahibiz. Dünya çapında her yıl 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kardiyovasküler hastalıklar konusunda yoğun olarak çalışıyoruz1. Tedavilerimizi sağlığın hizmetine sunduğumuz alanların başında onkoloji geliyor. Tedavi seçeneği sınırlı olan veya hiç olmayan kanserli bireylerin hayatlarına ‘hastaya özel’ çözümler sunan seçeneklerle daha fazla değer katmayı amaçlıyoruz. Ayrıca diyabet hastalarının karşılanmamış ihtiyaçlarına çözüm üretmek için önemli adımlar atıyor, diyabet tedavisine yeni ufuklar açan moleküllerimizi tüm dünyanın hizmetine sunuyoruz.
ASTIM HASTALARINI EN ÇOK HAVA KİRLİLİĞİ ETKİLİYOR
Astım, hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır2. Dünya çapında yaklaşık 300 milyon3, ülkemizde ise yaklaşık 3,5 milyon4 astım hastası bulunmaktadır. AstraZeneca olarak bu alanda karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik tedaviler sunmak için bilimsel çalışmalarımıza devam ediyoruz. AstraZeneca Türkiye olarak sağlığa hizmet ederken, farkındalığa da önem vermeye devam ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda geçtiğimiz yıl astım hastalarını en çok etkileyen faktörlerden biri olan hava kirliliğine dikkat çekmek istedik ve nefesimizle tetiklenen özel bir tablet uygulaması geliştirdik. Uygulama aracılığıyla sağlık çalışanlarımızın bulunduğu noktalarda hava kirliliği oranlarını kendileriyle paylaştık.
5 BİN 500 AĞAÇLIK SOLUNUM HATIRA ORMANI
Faaliyetlerimizin çevre ve doğal varlıklar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaması için çaba göstermeye de devam ediyoruz. Türkiye’de sağlıklı nefesler çoğalsın diye Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul’un Riva ilçesindeki Göllü Köyü Mevkii’nde 10 bin ağaçlık bir hatıra ormanı ve TEMA Vakfı aracılığıyla Balıkesir’de 5 bin 500 ağaçlık AstraZeneca Solunum Hatıra Ormanı’nı oluşturduk.
Diğer yandan, ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ projemiz kapsamında bulunan 50 milyon ağaçlık yeniden ormanlaştırma projesi olan ‘AZ Ormanı’ inisiyatifimiz önümüzdeki 5 yıl içinde başlayacak. AZ Ormanı projesi kapsamında Şubat 2020’de ilk ağacın dikildiği Avustralya’daki yerel yönetimlerle ve küresel çapta yeniden ormanlaştırmaya odaklanan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan One Tree Planted ile iş birliği kurduk. Daha sonra Fransa, Endonezya ve diğer ülkelerde ağaç dikmeye devam edeceğiz. Bu inisiyatif ile aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni başlattığı ‘1T.org – Bir Trilyon Ağaç’ platformunu da destekliyoruz.
Tüm faaliyetlerimizi çevresel sürdürülebilirliği, doğal varlıkları ve iklim dengelerini önemseyen ve koruyan bir şekilde gerçekleştirmek en önemli ilkelerimizden biri ve ormanlar bu anlamda çok önemli bir yerde duruyor. AstraZeneca Türkiye olarak bu alanda kaydettiğimiz ilerlemeyi sürdürmeye ve üzerimize düşen görevin daha fazlasını yapmaya kararlıyız.
SOLUNUM HASTALIKLARI VE COVID-19 İLİŞKİSİ
“Astım konusunda uluslararası bir strateji dokümanı olan GINA (Global Initiate for Asthma), COVID-19 ile ilgili yaptığı son güncellemesinde ‘Astım hastaları tedavilerini doktorları tarafından reçete edilen şekilde almaya devam etmelidirler’ şeklinde bir paylaşımda bulundu.5
GOLD (Global Initiative For Chronic Obstructive Lung Disease) kılavuzu da KOAH hastalarının COVID-19’dan en kötü etkilenenler arasında olduğunu belirtiyor ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışarak enfeksiyonun etkisini en aza indirmeye çalışıyor. GOLD, KOAH hastalarının enfeksiyon risklerini en aza indirmek adına ve belirti göstermeleri durumunda ne zaman ve nasıl yardım istemeleri gerektikleri konusunda ülkelerindeki halk sağlığı ekiplerinin önerilerini dinlemelerini tavsiye etmektedir.6
“COVİD-19’A KARŞI ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
AstraZeneca olarak en büyük önceliğimiz hastalarımızın ihtiyaç duydukları tedavilere ulaşması, çalışanlarımızın ve toplum sağlığının korunmasıdır. Bu bağlamda salgına karşı uluslararası sağlık yetkilileri ve hükümetlerle çalışmaya devam ediyoruz. Bilimsel ve teknoloji uzmanlığımızı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa İlaç Sanayi Dernekleri Federasyonu (EFPIA) ile paylaştık. Bulaşıcı hastalıklar ve antikor gelişimindeki bilimsel uzmanlığımıza dayanarak, araştırma çalışmalarımızı yeni koronavirüsü etkisiz hale getirecek antikorlar keşfetmek için hızlıca harekete geçirdik. Ekiplerimiz halihazırda klinik araştırma değerlendirmesi süreçlerine geçmek için monoklonal antikorları belirlemeye odaklanmış durumdadır.
İnsan ve toplum sağlığı için üstün çaba gösteren değerli sağlık çalışanlarımızın koruyucu malzeme, medikal cihaz ve klinik deneyim paylaşımı ihtiyaçlarının farkındayız. Bu bağlamda AstraZeneca Türkiye olarak hem medikal cihaz hem koruyucu kişisel ekipman bağışlarımızı Sağlık Bakanlığımız nezdinde başlattık. Ayrıca dünyanın her yerinde COVID-19 salgını ile mücadele eden farklı ülkelerdeki sağlık çalışanlarının klinik deneyimlerini paylaştığı canlı yayınların organizasyonlarına da destek oluyoruz ve önümüzdeki süreçte de üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle bu destekleri artırarak devam ettireceğiz.”
Referanslar:
- Mozaffarian D et al. Heart Disease, Stroke and Research Statistics At-a-Glance, Circulation. doi: 10.1161/CIR.0000000000000350
- Global Initiative for Asthma, 2020
- Masoli ve ark., 2004
- Türk Toraks Derneği Astım Tanı ve Tedavi Rehberi 2016 http://www.toraks.org.tr/uploadfiles/book/file/2112016105143-TTD-Astim-Tani-ve-Tedavi-Rehberi_2016.pdf?menu=288
- https://ginasthma.org/wp-content/uploads/2020/03/GINA-COVID-message-turkish.pdf
- https://goldcopd.org/gold-covid-19-guidance/
İçeriği Paylaşın