Sahte ilaçlara dikkat!

Sahte ilaçlara dikkat!

Sahte ilaçlara dikkat!

Bizi Takip Et


Sahte ilaçlarla mücadele konusundaki  gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği tarafından İstanbul’da bir toplantı düzenlendi.  Yerli ve yabancı uzmanların katıldığı toplantıda, sahte ilaçların dünyada önemli bir sorun olduğu, geçen yıl Nijerya’da 84 çocuğun sahte öksürük şurubundan yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Toplantıya Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Alp Sevindik ile Araştırmacı İlaç Firmaları  Sahte İlaçla Mücadele Komitesi Başkanı Ahmet Kavuşturan katıldı. Kavuşturan “Bugün bazı sahte ilaçların ambalajlarını gerçeklerinden ayırt etmek çok güç olabilmektedir. İnternet’in sağladığı olanaklar, sahte ilaçlara tüm dünyada yaygınlaşma olanağı vermektedir” diye konuştu.

International Policy Network uzmanlarından Julian Haris, ise “Sahte ilaçlar içlerindeki toksik maddeler nedeni ile ölümlere yol açmaktadırlar. Geçen yıl Çin’de üretilen sahte ilaçtan ABD’de 62 kişi hayatını kaybetti. Sahte ilaçlar ayrıca bakterileri etkili bir şekilde yok edemedikleri için, ilaca dayanıklı bakteri türlerinin ortaya çıkmasına ve tedavilerin zorlaşmasına neden oluyorlar.” Dedi.

Esfor Güvenlik Danışmanlığı Genel Müdürü Cengiz Gümüştüs de 2010 yılında dünyada  sahte ilaç ticaretinin 75 milyar doları bulacağını vurguladı. Gümüştüs, “Türkiye’de sahte ilaçlar internet üzerinden, sokak tezgahlarından, bazen de “çantacı” dediğimiz kaçak ilaç satanlar tarafından piyasaya sürülüyor. Mücadelenin başarılı olması için kamunun, özel sektörün ve toplumun işbirliği yapmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Toplantıda vatandaşların ilaçlarını eczanelerden almasın ve internet yoluyla ilaca ulaşmaktan uzak durmasının önemini vurgulandı.

Eczacılardan “Sahte ilaç açıklaması”

Öte yandan İstanbul Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, sahte ilaç konusunun uluslararası tekellerin getirmek istediği “ilaç takip sisteminin” bahanesi olarak kullanıldığını öne sürüldü.

Türkiye’de “sahte ilaç sorunu” yoktur diyen İstanbul Eczacı Odası yetkililerinin açıklamasında “ Türkiye’deki sahtecilik sorunu, “sahte kupür” sorunudur “10 ilaçtan 1’i sahte” şeklinde başlıklarla sunulan haberler ile kamuoyu bilinçli olarak yanıltılmaktadır.” denildi.

Açıklamada, başlıca şu görüşlere yer verildi:
“ Türkiye’nin, 2010 yılında dünyanın en büyük 10 ilaç pazarından biri olacağı belirtilmektedir. İlaç Takip Sistemi”nin  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun  zaten çoğunlukla çalışmayan provizyon sistemi ile birlikte uygulanmaya başlanması büyük bir kaosa neden olacaktır. Sistemde yaşanacak çok uzun süreli kesintiler nedeniyle ilaç hizmeti verilemez hale gelecektir”


İçeriği Paylaşın