Sahura Kalkmanın Sağlık İçin Önemi
Sahura Kalkmanın Sağlık İçin Önemi
Bizi Takip Et
Ramazan ayında doğru beslenme sağlık açısından büyük önem taşıyor. Koç Üniversitesi Hastanesi’nden Diyetisyen Büşra Sağıroğlu, Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan birinin sahura kalkmamak olduğunu söyledi.
Ramazan ayında öğün saatleri ve öğün sayısı değiştiğine dikkati çeken Sağıroğlu “Normalde gün içerisinde 5-6 öğün yenirken, Ramazan ayında öğün sayısı ikiye kadar düşüyor. Ramazan’da iftarla birlikte gün içerisindeki öğün sayısının 3-4’e yükseltilmesi gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında sahura kalkmak sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli. Ancak çoğu kişi sahura kalkmayarak büyük bir hata yapıyor. Sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi 20 saate kadar çıkabiliyor ve bu da çok ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirebiliyor” diye konuştu.
Sahur yemeğinin yavaş sindirilen ve gün boyu besleyici özelliğini sürdürebilen besinlerden oluşmasını öneren Sağıroğlu, sahur sofrası için şu tavsiyelerde bulundu:
“Protein ve lifli gıdalardan zengin bir kahvaltının sahur için uygun bir seçenektir. Ancak yemek tarzında sahuru tercih edenler de var.
Kahvaltı türü bir sahur yapmayı tercih ediyorsanız;
- Domates salatalık gibi söğüş mevsim sebzeleri
- Çok tuzlu olmayan peynir çeşitleri
- Az tuzlu zeytin
- Haşlanmış yumurta
- Kepek, çavdar, tam buğday gibi esmer ekmek
- Bir porsiyon kadar meyve; muz, şeftali ya da armut
- İçecek olarak açık limonlu bir çay veya bir bitki çayı şekersiz olarak tüketebilirsiniz.
Yemek türü bir sahur yapmayı tercih ediyorsanız;
- Az yağlı bir sebze yemeği yanında az tuzlu bir ayran veya cacık
- Salata
- Kepek, çavdar, tam buğday gibi esmer ekmek
- 1 porsiyon meyve tüketebilirsiniz
İçeriği Paylaşın