Sandoz, Eczacılarla Buluşma Projesini Tamamladı
Sandoz, Eczacılarla Buluşma Projesini Tamamladı
Bizi Takip Et
Sandoz 8 ilde toplam 667 eczacı ile bir araya geldi. İlaç pazarının global lideri Sandoz, eczacılar buluşmasını Mersin’de gerçekleştirdiği toplantıyla tamamladı. Mersin’de eczacılarla bir araya gelen Sandoz Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Başkanı Dr. Ecz. Teknolog Altan Demirdere, “İlacın Tarihi ve Modern İlacın Keşfi & Dünyada ve Türkiye’de İlaç Sanayi” başlıklı sunum yaptı.
Mersin’deki Hilton Otel’de gerçekleşen “Eczacılık ve İlaç” başlıklı toplantıda, Prof. Dr. Ecz. Osman Özdemir ile Sandoz Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Başkanı Dr. Ecz. Teknolog Altan Demirdere konuşmacı olarak yer aldı.
Sandoz Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Başkanı Dr. Ecz. Teknolog Altan Demirdere, “İlacın Tarihi ve Modern İlacın Keşfi & Dünyada ve Türkiye’de İlaç Sanayi” konularını kapsayan sunumunda, ilaçta Ar-Ge harcamalarından “Bir tabletin vücuttaki hikâyesi”ne kadar her yönüyle ilacı anlattı.
DÜNYADA İLAÇ PAZARI BÜYÜYOR, SIRALAMADA TÜRKİYE GERİLİYOR
İlaç sanayinde Ar-Ge’nin ciroya oranının tüm endüstrilerin ortalamasının üç katı olduğunu ifade eden Demirdere, “Bu oran gıdada yüzde 1, otomotivde yüzde 4, teknolojik donanımda yüzde 8, yazılım ve bilgisayarda yüzde 10 iken en yüksek Ar-Ge harcaması yüzde 14 ile ilaç sanayine aittir” dedi.
Toplantıda dünya ilaç pazarının son 10 yılda iki kat artış gösterdiğine de değinen Altan Demirdere, buna karşın Türkiye’nin aynı hızı yakalayamadığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye son 6 yılda yüzde 25 oranında küçülerek dünya ilaç pazarında 6 basamak indi. 2008 yılında 13’üncü sırada olan Türkiye maalesef bugün dünya ilaç pazarında binde 7’lik payı ile 19’uncu sıraya gerilemiş durumda.”
Dünya ilaç pazarını rakamlarla masaya yatıran Demirdere, Türkiye’nin bu tablodaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu organizasyonun halka en yakın sağlık danışmanları olan eczacılar açısından önemine değinen Demirdere, “Bugün dünyada 2 bini aşkın ilaç fabrikasında üretilen yaklaşık 800 bin ilaç ve bu ilaçların takdim edildiği 1,5 milyonun üzerinde farklı galenik form mevcut. İlacı son noktada hastaya sunan eczacıların, akılcı ilaç kullanımı konusunda da çok önemli rolü olduğuna inanıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Ecz. Osman Özdemir ise “Değişen Eczacılık” başlıklı sunumunda, geleneksel dönemden insan odaklı uygulamalar dönemine kadar eczacılığın gelişimini ele aldı. Prof. Özdemir, “Yedi yıldızlı çağdaş eczacı kime nedir?” sorusuna detaylarıyla yanıt vererek, Türkiye’deki iyi eczacılık uygulamalarını anlattı.
Türkiye’nin 8 kentinde eczacılarla bir araya gelmeyi amaçlayan Sandoz, daha önce Adana, Gaziantep, Samsun, Konya, İzmir, Antalya ve Kayseri’de eczacılarla bir araya gelmişti. Sandoz 8 kentteki ziyaretleri ile 667 eczacı ile buluştu.
İçeriği Paylaşın