Sanofi’den MS Hastalığına Umut Dolu Bir Bakış

Sanofi’den MS Hastalığına Umut Dolu Bir Bakış

Sanofi’den MS Hastalığına Umut Dolu Bir Bakış

Bizi Takip Et


Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl 30 Mayıs olarak belirlenen Dünya MS Günü gerçekleşti. Dünyada 2,3 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 46 bin kişiyi etkileyen bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu merkezi sinir sisteminde hasara sebep olan kronik bir hastalık olan MS,  Sanofi Genzyme’ın odak alanlarından biridir. Sanofi Genzyme Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu’ndan çalışmaları ve MS Günü kapsamında hayata geçirdikleri “Umudun Sesi” projesi hakkında bilgi aldık.

. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

“1997’de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra Koç Üniversitesi’nde MBA yaptım. Kariyerime 1999’da yönetim danışmanı olarak Ernst &Young’da başladım. 2002 yılında Sanofi’de fiyatlandırma ve projeler sorumlusu olarak finans departmanında çalışmaya başladım. Bugüne kadar Sanofi’de iş geliştirme müdürü, satış mükemmeliyeti müdürü, iş mükemmeliyeti direktörü ve diyabet ve yenilikçi ürünler direktörü olarak görev yaptım. Ocak 2018 tarihinde Sanofi Genzyme İş Birimi Direktörü olarak atandığım görevime Nisan 2020 itibariyle şirketimizdeki global yapılandırma ile Türkiye’nin lider ülke seçilmesi ile birlikte Sanofi Genzyme Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü olarak devam etmekteyim.”

“AMACIMIZ İNSAN HAYATINI DAHA KALİTELİ VE YAŞANABİLİR KILMAK”

. İnsan sağlığı konusunda faaliyet gösteren Sanofi’nin Türkiye ve dünyadaki vizyonundan bahseder misiniz?

“Dünya genelinde 100 ülkede, 100 binin üzerinde çalışanımız ile insanların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için faaliyetler yürütüyoruz. Sanofi olarak amacımız, insan hayatını daha kaliteli ve yaşanabilir kılmak. Sanofi Türkiye, ülkemizde 60 yılı aşkın süredir hizmet veren öncü bir sağlık kuruluşu konumunda. Bin 800 çalışanımız, 16 ana tedavi alanındaki geniş ürün portföyümüz ve ülkemizin en büyük ilaç üretim tesisisleri arasında bulunan Lüleburgaz Fabrikamız ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İnsan sağlığına odaklanan bir biyoteknolojik ilaç firması olarak, hastalıkları önleyecek aşılardan, sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye yardımcı olacak tedavi çözümlerine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Bir başka deyişle insan sağlıyla ilgili her alanda faaliyet gösteren şirketlerden biri konumundayız.

Bu faaliyetlerimizin yanı sıra, toplumun ve hekimlerimizin yaşamlarını, halkımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak çalışmalar yürütüyoruz. Son olarak belirtmek isterim ki, Sanofi deneyim ve uzmanlığı ile Koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı yürütülen küresel mücadeleye de tam destek veriyor. Dünyanın her yerinde Sağlık Otoriteleri ile işbirliği içinde çalışıyoruz ve aynı zamanda hastaların ihtiyaç duyduklara tedavilere erişiminin sürekliliğini sağlamak da önceliğimiz.”

Pelin Yunusoğlu (Sanofi Genzyme Genel Müdürü)

. Peki, Genel Müdürü olduğunuz Sanofi Genzyme’ın odağında hangi hastalıklar var ve çalışmalarınız nasıl ilerliyor?

“Sanofi Genzyme, Sanofi’nin MS, nadir hastalıklar, immünoloji ve onkoloji hematoloji gibi özel tedavi alanlarına odaklanan global bir iş birimi. Sanofi Genzyme olarak, 100’den fazla ülkede 4 bin 700 çalışanla, dünyanın dört bir yanında bu tür rahatsızlıkları çeken insanlar ve onların ailelerine umut verecek tedavileri araştırmak, keşfetmek ve geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Yeni tedaviler konusunda arayışlarımız sürerken, dünya çapında 25 ayrı konuda tedavi sunmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda hasta toplulukları, doktorlarla ve bu ekosistem içindeki tüm paydaşlarla yakın ilişkiler kurmayı, hastalık farkındalığını arttırmak için elimizden geleni yapmayı kurulduğumuz günden bu yana çok önemsiyoruz. Bilimsel keşfi ve yeniliğe olan bağlılığımız, insanlara hizmet etme yeteneğimizin temelini oluşturuyor. Sanofi Genzyme olarak MS alanında sunduğumuz tedavi çözümlerimiz, hastalar ve sağlık mesleği mensupları ile birlikte geliştirdiğimiz eğitim ve farkındalık projeleri ile hastalara umut olmak ve yaşamlarını iyileştirmek için çalışıyoruz.”

“MS HASTALIĞININ SEYRİ, ŞİDDETİ VE ETKİLERİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLMEKTEDİR”

. MS nasıl bir hastalık?  

“MS hastalığının temel nedeni henüz kesin olarak tespit edilememiş olsa da vücudun bağışıklık sisteminin, merkezi sinir sistemine saldırması ve sinir hücrelerinde yer alan miyelin kılıfını (beyin ve omurilik ile vücudun geri kalanı arasında sinyal taşıyan sinirleri örten koruyucu tabakaya) hasara uğratmasından kaynaklanmaktadır. MS hastalığının seyri, şiddeti ve etkileri kişiden kişiye değişebilmektedir. MS,  genellikle uzuvlarda uyuşukluk, karıncalanma, denge bozukluğu, çift görme veya görme azlığı gibi görsel problemler ile, konuşma bozukluğu ve ya bilişsel bozukların seyrettiği kronik bir hastalıktır.

Sanofi olarak 2011 yılından bu yana dünya çapında 2.3 milyondan fazla insanı etkileyen MS hastalığını odağımıza aldık ve bu alanda hastalara tedavi çözümü sunan  lider şirketlerden biri durumuna geldik. MS lizozomal depo hastalıklarına göre çok daha büyük bir nüfusu etkilemesine rağmen, Sanofi Genzyme’ın nadir hastalıklar alanındaki geniş deneyimi; MS’ten etkilenenlerin ihtiyaçlarını çok iyi anlamasını sağlamaktadır. Sanofi Genzyme, bu hastalıkla mücadelede hekimler ve hastaların yanında yer almaktadır.

. MS Hastalığında hangi umut verici gelişmeler yaşanıyor; Sanofi bunun neresinde yer alıyor?

“MS hastalığında esas olan, teşhis anından itibaren hastaya uygun tedavi çözümüyle hastalığın ilerleyişini kontrol altına alabilmek; hastanın hayatını kaliteli bir şekilde devam ettirebilmesi için gereken tüm desteği sağlamak.

Tedavi anlamında geçtiğimiz yıllara oranla bir çok yeni ve etkili tedavi çözümleri hastalarla buluşmaya başladı. Mutlaka şunu belirtmek gerekir ki; yeni tedavi çözümleri hastalara kendilerini takip eden uzman hekimler tarafından önerilmeli. Hastalara umut veren ve bu alanda heyecan yaratan yenilikler yaşansa da her bireyin hastalığı ve tedavisi kişiye özel olmalı.

Biz Sanofi olarak bu gelişmelerin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Hedefimiz yalnızca umut veren tedavi çözümleri sunmak değil, aynı zamanda hastaların tedavilerine kolay uyum sağlayabilmeleri ve hastalıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekleri projelere mümkün olduğunca destek vermek. Bugün MS hastalarının tedavilerinde olumlu sonuçlar getirecek bir çok seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Umutlanmak için güzel bir sebep diye düşünüyoruz.”

MS’TE UMUDUN SESİ OLABİLMEK…

Sanofi, MS hakkında farkındalığı arttırmak, hastalık ile ilgili gerçek dışı algıları düzeltmek, MS’li kişiler ve aileleri ile dayanışma içinde olmak amacı ile bu yıl 29 Mayıs’ta “Umudun Sesi” projesini hayata geçirdi. “Umudun Sesi” projesiyle, içimizde bulunduğumuz olağanüstü süreçte MS hastalarının mücadelelerinden ve ceseratlerinden ilham alarak  “MS’e Umut Dolu Bir Pencereden Bakıyor”. Bununla birlikte, MS Hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Sanofi Genzyme olarak, MS konusunda hastalar, hasta yakınları, hemşireler, hekimler ve tüm toplum düzeyinde farkındalık ve bilgi düzeyinin yükselmesinin ne denli önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Umudun Sesi adlı Projemiz ile toplumun her kesiminden insanları sosyal medya platformlarında, MS ile mücadele eden hastalara da destek olmak amacı ile kendilerine umut veren şarkıları #umudunsesi etiketi ile @sanofitr Instagram hesabında paylaşmaya davet ediyoruz.”

BU BİR İLANDIR.


İçeriği Paylaşın