‘Sedef ve Ben’ Hasta Okulu Gerçekleştirildi

‘Sedef ve Ben’ Hasta Okulu Gerçekleştirildi

‘Sedef ve Ben’ Hasta Okulu Gerçekleştirildi

Bizi Takip Et


Global biyofarma şirketi AbbVie‘nin desteğiyle gerçekleşen ‘Sedef ve Ben’ Hasta Okulu’nda Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uzmanları sedef hastaları ve hasta yakınlarıyla buluştu.

Sedef hastalığı, en çok dirsek, diz, saçlı deri, el ve ayaklarda cilt lezyonları ile görülen bir hastalıktır. Ciltte ağrılı ve kaşıntılı yaralar ile ortaya çıkan sedef hastalığı ülkemizde 1 milyondan fazla kişiyi etkilemektedir. Bir cilt sorunu olarak bilinen sedef hastalığı aslında kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Fiziksel olarak hastaların yaşam kalitelerini düşürmekle kalmayıp sosyal yaşamlarında da birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir.

Bu nedenle Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ’Sedef ve Ben’ başlıklı bir hasta okulu düzenleyerek sedef hastalarıyla yakınlarını uzmanlarla bir araya getirdi. Program Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nahide Onsun’un “Sedef Hastalığı Nedir” adlı konuşması ile başladı. Ardından sırasıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Aylin Rezvani “Sedef Artriti”ve Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ahmet Bacaksız “Sedef ve Kalp” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Hastaların yoğun ilgi gösterdiği toplantı, hasta ve hasta yakınlarının sordukları soruların, uzmanlar tarafından yanıtlanmasıyla son buldu.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ve Global biyofarma şirketi AbbVie’nin koşulsuz katkılarıyla düzenlenen ’Sedef ve Ben Hasta Okulu’ hastaları ve ailelerini hastalık hakkında bilinçlendirmeyi ve toplumda farkındalık yaratmayı amaçladı.

Sedef Nedir?

Sedef bağışıklık sisteminin kronik (müzmin) bir hastalığıdır. Toplumda kimi zaman “basit bir cilt hastalığı” olarak görülerek hafife alınan sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle beraber, bilim adamları bağışıklık sisteminin yanlışlıkla deri hücrelerinde bir reaksiyona neden olduğuna ve bunun deri hücrelerinin çoğalma döngüsünü hızlandırdığına inanmaktadır. Sedef hastalığının en yaygın görülen türü olan plak tipi sedef hastalığı deride kaşıntılı noktaların, kırmızı lekelerin ve kalın pullu lezyonların oluşmasına yol açar.


İçeriği Paylaşın