Sedef Ve Vitiligo UV Işınıyla Tedavi Edilebiliyor
Sedef Ve Vitiligo UV Işınıyla Tedavi Edilebiliyor
Bizi Takip Et
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, deri hastalıkları tedavisinde UV ışın kullanımı hakkında bilgi verdi.
Hangi deri hastalıklarında ULTRAVİYOLE IŞIN (UV) tedavisi uygulanabilir?
UV tedavisi, güneş ışınlarının, görünür dalga boylarından olan UVA (320-400 nm) ve UVB (280-320 nm) ışınlarının, derideki farklılıklarda (hastalıklarda) göstermiş olduğu farklı tepkimeleri kullanarak, hastaya fayda sağlamak olarak özetlenebilir. Bu amaçla UV kabinleri, küçük alanlar için Bölgesel UV cihazları ve saçlı deri için UV tarakları kullanılabilir. Başta psöriazis (sedef hastalığı) ve vitiligo (deride beyaz lekeler) olmak üzere, yaygın alopesi areata (saçkıran), atopik egzema, el egzemaları, derinin lenfositer hastalıkları (Mikozis Fungoides v.b.) gibi yaklaşık 50 kadar deri hasatalığında etkin tedavi yöntemlerindendir.
UV tedavisi saçlı derideki hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor mu?
UV tedavisine yanıt veren birçok hastalık, saçlı deriyi de tutabilir. Örneğin, sedef hastalığının sık yerleştiği alanlardan biridir. Kısa saçlı bireylerde, bölgesel UV cihazları kullanılabilir. Uzun saçlı bireylerde ise, UV tarakları daha etkilidir.
UV tedavisi nasıl uygulanır?
UV tedavisi, istenen dalga boylarını yayan floresan lambaları içeren ; UV kabinleri, lokal UV cihazları ve UV tarakları aracılığıyla uygulanır. Hastalığın yaygınlığına ve tanıya göre cihaz ve dalga boyu tercihi (UVA, UVB, Dar bant UVB) yapılır. Tedavi protokolü, başlangıç dozu planlanır. Genelde tedaviler 35-40 seans ve haftada 3 gün olarak uygulanır. Hastalığın durumuna göre bu süre değişebilir. Bazı tedavi protokollerinde, ışının etkisini artırmak için ağızdan ilaç alınabilir veya bu ilaçların dışardan sürülen formülleri kullanılabilir (PUVA tedavisi gibi) .
Tedavi sonucunda tam iyileşme sağlanabiliyor mu?
Bazı hastalık gruplarında tam iyileşme sağlanabilir. UV tedavisinin sık olarak uygulandığı sedef ve ve Vitiligo’da ise remisyon denilen, tam iyileşmenin gözlendiği, fakat tekrarın olabileceği yatışma dönemine hastayı sokmak amaçtır. Birçok tedavi yöntemine göre UV tedavisi ile daha uzun süreli remisyon (yatışma) dönemi , bu yöntemin üstünlüklerinden biridir.
Tam iyileşme ne kadar süre sonunda gerçekleşiyor?
Haftada 3 seans planlanan hastalar için, 35- 40 seans uygulanması durumunda, yaklaşık 12-14 haftalık süre genelde yeterlidir. Bazı deri tümörlerinde bu süre daha uzundur. Tekrarlama riski gözönüne alınarak 2 haftada veya ayda 1 kez, baskılayıcı tedavi uygulaması söz konusu olabilir.
Hastalığın her aşamasında bu tedavi yöntemine başvurulabilir mi?
Bazı tıbbi durumlar hariç, evet . Hastalıkların birçok evresinde, bazen özellikle ileri evrelerde tercih edilen bir yöntemdir.
UV tedavisinin herhangibir yan etkisi var mı?
Düşük dozlarda, uygun tedavi sürelerinde ciddi yanetkiler gözlenmemiştir. Eski dönemlerde yüksek doz ve uzun süreli kullanımlarda, özellikle açık tenli ( güneşe duyarlı ) bireylerde deri lekelerinde (güneş lekeleri, Solar lentigo ) artış, deri yaşlanmasında hızlanma, nadirende olsa bazı deri kanserlerinde artış bildirilmiştir.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın