Şeffaf Plaklarla Yapılan Ortodontik Tedavi
Şeffaf Plaklarla Yapılan Ortodontik Tedavi
Bizi Takip Et
Ortodontik problem ne demektir? Günümüzde çapraşıklık, dişlerin kapanmaması, ayrıklık gibi sorunların tedavisinde ne tür tedavi seçenekleri vardır? Telli dişler ile şeffaf plaklar arasında nasıl bir fark vardır? Nasıl uygulanırlar? Şeffaf plaklar dişlerdeki çapraşıklık, ayrıklığın yanı sıra diş dizimindeki ön arkaya doğru kapanmasının tedavisinde de kullanılır mı? Ortodontik tedaviye başlamanın belli bir yaşı var mıdır?
Hospitadent Çamlıca Başhekimi Diş Hekimi Tarcan Topçuoğlu çapraşık, ayrık dişler ve şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedaviler hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.
. Ortodontik problem ne demektir?
“Ortodontik problem dişlerin dizimindeki çeşitli çapraşıklıklar, dişlerin aralık olması, dişlerin kapanışındaki ideal olmayan bozukluklar ya da bazı dişlerin dizinin çok içinde ya da çok dışında olmasıdır.”
ÇAPRAŞIKLIK, AYRIKLIK GİBİ SORUNLARIN TEDAVİSİ
. Günümüzde çapraşıklık, dişlerin kapanmaması, ayrıklık gibi sorunların tedavisinde ne tür tedavi seçenekleri vardır?
“Çapraşıklık, dişlerin kapanmaması, ayrıklık gibi sorunların tedavileri üçe ayırılır. Bunlardan biri tel alternatifleridir. Tellerde daha estetik olan versiyonu vardır. Bu estetik tedaviler şeffaf braket olarak düşünülebilir. Bir de dişlerin içine uygulanabilen braketler yani lingual braketler söz konusudur. Ancak lingual braketler kullanım açısından çok ideal değillerdir. Çünkü hem tedavi süresi çok uzundur hem de daha maliyetlidir. Ayrıca hastalar dilin ve yanakların rahatsız olmasından dolayı çok kolay takamazlar. Son dönemde daha çok şeffaf braketler kullanmaktadır.”
TELLİ DİŞLERLE ŞEFFAF PLAKLAR ARASINDAKİ FARKLAR
. Telli dişler ile şeffaf plaklar arasında nasıl bir fark vardır? Nasıl uygulanırlar?
“Şeffaf braketler kompozit esaslı ya da seramik esaslı braketler olabilir. Seramik esaslı braketlerin en büyük avantajları beyaz olmaları ve nispeten daha az gözükmeleridir. Şeffaf plaklar daha uygulamada yeni olan ve en estetik tedavi biçimidir. Şeffaf plaklar teller gibi gözükmezler ve kullanımı da tel gibi zor değildir. Hasta istediği zaman bunları çıkararak yemek yiyebilir ve bakımı da oldukça kolaydır. Şeffaf plak tedavisinde ilk başta ortodontist, geleneksel yöntemle ölçü alabilir ve bunu laboratuvara yönlendirebilir. Ancak bunun artık çok daha kolay bir yöntemi var. Ağız içi cad cam kameralarla bir tarama yapılır ve internetten anında laboratuvara yönlendirilir. 3-4 gün içinde bu plaklar hazır halde gelir. Bu sırada ortodontist laboratuvarın kendisine sağlamış olduğu kullanıcı ismiyle girip projenin takibini yapabilir.”
BİR PLAK NE KADAR KULLANILIR?
. Ağzına uygun kişiye özel olarak yapılan şeffaf plaklar hiç gözükmez mi?
“Şeffaf plaklar kolay kolay gözükmeyen, farkedilmeyen bir sistemdir. Burada önemli olan hastanın bu plağı gün içinde en az 21 saat takmasıdır. Yemek yiyeceği zaman çıkarabilir.”
. Dişin normale dönmesi için bir plak ne kadar kullanılabilir?
“Sürekli bir plak kullanılmaz. Bu plakların aktivasyon ve kontrol süreçleri vardır. Bir plağın iki hafta takıldığı düşünülürse 3 plakta bir kontrol süreçleri olur.”
. Teller tedavi süresince hiç çıkar mı? Maliyet açısından en uygunu hangisidir?
“Çeşitli modifikasyonlar yapılır. Maliyet olarak şeffaf plaklar daha uygundur.”
. Şeffaf plaklar dişlerdeki çapraşıklık, ayrıklığın yanı sıra diş dizimindeki ön arkaya doğru kapanmasının tedavisinde de kullanılır mı?
“Mesela protetik bir tedavi yapılacak hastada sadece lamina ile bazen iyi sonuçlar alınamaz. Bundan dolayı öncesinde bir ortodontik tedavi düşünülür. Bu ortodontik tedavi telle yapıldığında 6 haftada bir kontrolleri olur ve plağa göre daha uzun sürer. Ancak bir lamina öncesi ortodontik tedavi plakla yapıldığı zaman kontroller 18 haftada bire düşürülür.”
ORTODONTİK TEDAVİDE YAŞ FAKTÖRÜ
. Ortodontik tedaviye başlamanın belli bir yaşı var mıdır? Şeffaf plaklar erişkinlerde de uygulanır mı? Çocuklarda en erken yaş nedir?
“Şeffaf plaklar normal dişi çıkmış bütün bireylerde uygulanabilir. Çocuklarda da kalıcı dişler çıktıktan sonra rahatlıkla uygulanabilir.’’
. Ortodontist kime denir?
“Ortodontist, ortodonti konusunda uzmanlık yapan ve ortodonti tedavilerini uygulamaya yetkisi olan diş hekimine denir.”
. Şeffaf plaklarla yapılan tedavilerin yurt dışından gelen hastalar için bir avantajı var mıdır?
“Yakın zaman kadar yurt dışından gelen hastalarımızdan 6 haftada bir kontrollere gelmesi beklenirdi. Bu da diş tedavisi için belli bir motivasyonla gelmiş olan hastanın hayal kırıklığıyla geri dönmesine sebep oluyordu. Şeffaf plaklı tedavilerde bu kontroller 18 haftaya kadar çıkabiliyor. Bu, yurt dışından gelen hastalar için bir avantaj demek. Ayrıca bir braket kırılması, braket çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Bir braket kırılması durumunda birkaç gün içinde dahi tedavinin gidişatında sıkıntı yaşanabiliyordu. Ama burada böyle bir durum söz konusu olmadığı için hasta verilen plakları en az 21 saat düzgün bir şekilde takarsa tel tedavisinden daha hızlı olmak kaydıyla bu tedaviler yapılabilir.”
İçeriği Paylaşın