Şeker Hastaları Hangi Meyveleri Yemeli?

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, diyabet hastalarının meyve tüketimi hakkında bilgiler verdi.

Şeker Hastaları Hangi Meyveleri Yemeli?

Bizi Takip Et


Şeker (diyabet) hastaları yükselen kan şekerleri nedeniyle birçok besini tüketemiyor. Şeker hastaları tarafından tüketilip tüketilemeyeceği konusunda şüphe duyulan besinler arasında ise en çok meyveler bulunuyor. 'Şeker hastaları meyve tüketebilir mi, ne zaman tüketebilir, hangi meyveler daha riskli?' Merak edilenleri Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek cevaplıyor. 

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan şeker (diyabet) hastalığı, dikkat edilmediğinde birçok sağlık problemini beraberinde getiren ciddi bir hastalıktır. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. 

Bundan dolayı diyabet hastalarının sağlıklı beslenmeleri oldukça önem taşımaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, diyabet hastaları meyve tüketebilir mi? sorusuna şöyle yanıt veriyor; 

“Günlük aldığımız karbonhidratın kompleks olması, günlük enerjinin yüzde 40-50’yi geçmemesi özel bir durumu olmayan herkes için geçerli. Diyabet hastaları için ise çok daha önemli. Dolayısıyla sağlıklı karbonhidrat kaynağı olduğunu bildiğimiz meyveler de belirli porsiyonlarda tutulmalı. İstediğimiz kadar yiyebileceğimiz meyve yoktur.”

"LİF ORANI YÜKSEK MEYVELER TERCİH EDİLMELİ"

Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi şeker hastaları için sakıncalı olabilir. Ancak elma ve portakal gibi meyveler fruktoz, meyve şekerinin yanı sıra lif de sağlarlar bundan dolayı lif oranı yüksek meyveler diyabet hastaları tarafından tercih edilmelidir.  Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ana öğünden 2–2,5 saat sonra meyve ile ara öğün yapılabilir” dedi.

PORSİYONLAR DİYETİSYEN TARAFINDAN KİŞİYE ÖZEL BELİRLENMELİ 

Porsiyonların diyetisyen tarafından kişinin gereksinimine ve kan şekeri seyrine göre belirlenmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Meyvenin suyu hazır değil, taze sıkılmış olarak tüketilebilir. Fakat posasından arındırıldığı için glisemik indeksi yükselmiş olur. Dolayısıyla posasıyla bir arada smoothie şeklinde bir ara öğünde 100 ml’yi geçmeyecek şekilde tüketilmesi daha faydalı olur” dedi. 

MEYVELERLE BERABER TARÇIN YA DA SÜT ÜRÜNLERİ

Meyve tüketimi ile porsiyon miktarları ve birlikte tüketilen/ önerilen besinler ise çok önemlidir. Örneğin yüksek glisemik indeksli bir meyve ile bir süt ürünü glisemik indeksi düşürmektedir. Meyvelerde tarçın kullanımı da kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir.


İçeriği Paylaşın