Şeker Hastaları İçin Sağlıklı Yemek Tarifleri
Şeker Hastaları İçin Sağlıklı Yemek Tarifleri
Bizi Takip Et
Diyabet hastaları kan şekerlerini dengede tutmak için ne tür salatalar yemeli? Lif içeriği yüksek olan salatalar nasıl yapılır? Nohut, mercimek, buğday gibi kuru baklagiller ve tahıllarla yapılan salataların faydası nedir? Salatalardaki glisemik yük nasıl azaltılır?
Diyabetikler çorba nasıl yapılır? İnsülin salınımı ve kan şekerini dengeleyici özelliği olan malzemeler hangileridir? Zencefil, kırmızı mercimek ve kuru soğanın bağışıklık sistemine etkisi nedir? Yulafın en önemli özelliği nedir? Kan şekerini dengelediği söylenen tarçın çorbalarda nasıl kullanılır?
Şeker hastaları ne tür sebze yemekleri yapmalı? Posa içeriği yüksek sebzelerin faydası nedir? C vitamini, folik asit ve potasyum bakımından zengin sebzelerle hangi yemekler yapılır?
Balığın diyabetli hastaların beslenmesindeki yeri nedir? Balık pişirilirken, hangi yöntemler tercih edilmelidir? Soğan, limon, maydanoz, roka, kuzukulağı gibi sebze ve yeşilliklerle birlikte pişirilen balığın diyabetlilere faydası nedir? Yemeklerde tam buğday veya kepekli un kullanılması neden önerilir? Diyabetlilerin beslenmesinde önemli yer tutan karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerce zengin et yemekleri nasıl yapılır?
Diyabet hastaları tatlı yiyebilir mi? Diyabetli kişiler tatlandırıcıyla hazırlanmış tatlıları tüketebilirler mi? Bir besinin tatlandırıcılı veya light olması onun masum olduğu anlamına gelir mi?
Sağlık Adası Yayınları`ndan çıkan, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin`in şeker hastalığı konusunda uzman Türkiye`nin önde gelen 41 uzmanıyla yaptığı söyleşilerden oluşan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet Kitabı`nda yer alan kitapta 5 diyetisyen şeker hastaları için 25 diyabetik yemek tarifi veriyor.
“Sorular ve Yanıtlarla Diyabet” isimli kitapta, Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü`nden Diyetisyen Yeşim Çelik diyabet hastalarına özel sebze yemekleri tariflerini, Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran diyabetik çorba tariflerini, Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir diyabet hastalarına özel salata tariflerini, Memorial Şişli Hastanesi Uzman Diyetisyen E. Yasemin Sancak diyabetiklere uygun et yemekleri tariflerini, Acıbadem Fulya Hastanesi`nden Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, diyabetli hastalar için tatlı tariflerini veriyor.
“Sorular ve Yanıtlarla Diyabet” isimli kitapta, beslenme ve diyet uzmanları yemeklerde kullanılan malzemelerin şeker hastaları için önemini de ayrıntılarıyla anlatıyor.
DİYABET (ŞEKER HASTALARI) İÇİN YEMEK TARİFLERİ
. YERELMASI SALATASI
Malzemeler:
250 gr. yerelması
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limon
1 tutam tuz
1 tutam pul biber
4 bütün ceviz
Yapılışı: Yerelmaları soyulup, jülyen doğranmalı. Cevizi iri dövüldükten sonra üzerine serpilmeli. Zeytinyağı, tuz ve biber eklenip yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapılabilir.
. ZERDEÇALLI – TARÇINLI MERCİMEK ÇORBA
Malzemeler: (4 kişilik)
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı: Kuru soğan ve havuç doğrandıktan sonra tencereye konur ve mercimek eklenir. Tüm malzemenin üzerine dört parmak geçecek kadar su eklenir ve kısık ateşte haşlamaya bırakılır. Haşlanmış malzemeler blenderden geçirildikten sonra baharatlar ilave edilir. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip tekrar karıştırılır. ¼ dilim limon ile çorba içilmek için hazır hale gelir.
. PATLICAN YEMEĞİ
Malzemeler:
1 kg. patlıcan
5 adet domates
3 adet sivribiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
5 adet arpacık soğan
Tuz, karabiber
Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulup yıkanır ve yarım parmak kalınlığında ufak ufak kesilir. Arpacık soğanların kabukları soyulur. Domatesler rendelenir. Tencereye sıvı yağ ve soğan eklenip çok hafif pişirilir. Üzerine domates rendesi ilave edilip pişirmeye devam edilir. Patlıcanlar da eklendikten sonra birkaç kez karıştırın. Patlıcanların üzerlerini örtecek şekilde sıcak su eklenir. Orta hararetli ateşte 30-35 dakika pişirilir. Ocaktan almaya yakın tuz ve karabiberi ilave edilip karıştırılır. Sıcak servis yapılır.
. KAĞITTA ÇUPRA
Malzemeler: (4 kişilik)
400 gr. çupra fileto
1 adet haşlanmış küçük patates
1 demet maydanoz
1/2 limon
1 adet yağlı kağıt
Sos için:
2 adet kabak
1 adet havuç
2 adet soğan
2 adet küçük sivribiber
16 adet haşlanmış mantar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy domates
3-5 tane karabiber
2 çay bardağı su
Çok az tuz
Sosun yapılışı: Küp küp doğranılan kabak, havuç, domates, mantar, soğan ve sivri biberlere; rendelenmiş domates, tane karabiber ve yağı ilave edilerek kısık ateşte sotelenir. 3-5 dakika daha pişirildikten sonra tuzu eklenip süzgeçten geçirilir.
Çupra fileto şekline getirildikten sonra hazırlanan sos da ilave edilerek yağlı kağıda sarılır ve 10 dakika kadar 200 derecede fırınlanır. Sonrasında küp küp doğranan patatesler de eklenir ve 5 dakika kadar, tekrar sarılarak fırınlanır. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozlar ve ince dilimlenmiş limonlarla servis yapılır.
. DİYABETİK GÜLLAÇ
Malzemeler:
1 litre light süt
5-6 adet güllaç yaprağı
1 su bardağı toz tatlandırıcı
½ su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 paket vanilya
1 orta boy şeftali
Yapılışı: Süt kaynadıktan sonra ateşten alınır. İçine toz tatlandırıcı ve vanilya eklenir. El yakacak sıcaklığa geldiğinde geniş bir tepside güllaç yaprakları ıslatılır. Sütü iyice çeken yapraklar servis kabına konur. 3-4 sıra yapraktan sonra ceviz içi serpilir, üzerine tekrar güllaç yaprakları serilir. Kalan süt servis kabına boşaltılarak yaprakların iyice süt çekmesi sağlanır. En sonunda üzerini ceviz parçaları ve ince dilimlenmiş şeftali ile süsleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan güllacı buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
İçeriği Paylaşın