Şeker Hastalığının (Diyabetin) Tedavisi

Şeker Hastalığının (Diyabetin) Tedavisi

Şeker Hastalığının (Diyabetin) Tedavisi

Bizi Takip Et


Diyabet tedavisinde hangi yöntemlerden faydalanılır, hapların ve insülinlerin nasıl bir yeri vardır? Tip 2 diyabette beslenme ve egzersiz tedavisinden bahsetmek mümkün müdür? Tip 1,5 diyabet nedir, tedavisine yaklaşım nasıldır? Şeker hastaları ameliyatla insülin kullanmaktan kurtulabilir mi? ‘Diyabete çare’ diye sunulan bir takım otların içilmesi ya da hap olarak alınması şeker hastalarının sağlığını nasıl etkiler? Türkiye Diyabet Cemiyeti Genel Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Tip 1 ve Tip 2 diyabetin tedavi yöntemleri konusunda bilgi veriyor, merak edilen soruları yanıtlıyor.

Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in şeker hastalığı konusunda uzman Türkiye’nin önde gelen 41 uzmanıyla yaptığı söyleşilerden oluşan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet Kitabı’nda yer alan röportajın işte bazı bölümleri:

. Tip 1 diyabetin tedavisinde ne gibi yöntemler vardır?
Tip 1 diyabetin tedavisi kesinlikle insülinle yapılır. Tip 1 diyabette insülin dışında bir başka tedavi seçeneği söz konusu değildir. Çünkü Tip 1 diyabetlilerin vücudunda hiç insülin yoktur. Oysa, yaşamının devamı için insülin şarttır.

Tedavideki hedef hem yemeklerle alınan şekerin karşılanması, hem de sağlıklı bireylerdeki gibi kişi yemese bile vücutta devam eden insülin üretiminin taklit edilmesidir. Bu amaçla kısa ve uzun etkili insülinlerle tedavi uygulanır. Kısa etkili insülinler her öğün öncesinde yapılır. Uzun etkili insülinler ise akşam ve bazı vakalarda sabah ve akşam verilebilir.”

. Peki, Tip 2 diyabetlilerin tedavisinde diyetin ve egzersizin yeri nedir? Bazı hastalarda diyabet haplarına gerek olmadan diyet ve egzersizle tedaviye başlamak mümkün müdür?
“Tip 2 diyabette egzersiz ve diyet önerileri ile birlikte hastaya mutlaka ilaç tedavisine de başlanmalıdır. Yeni yaklaşım budur. Çünkü amaç, bir an evvel şekeri normal düzeyine indirmektir.”

İNSÜLİN DİRENCİNDE TEDAVİYE YAKLAŞIM

. Peki, henüz Tip 2 diyabet gelişmemiş bir kişiyi ele alalım. İnsülin direnci olan ve prediyabet denilen dönemdeki kişilerde tedaviye yaklaşım nasıl olur?
“İşte, bu gruba giren kişilerde yaşam tarzı değişikliği denilen ‘egzersiz ve kilo kaybettirici bir beslenme tedavisinin’ diyabeti yüzde 60 önlediği artık çok iyi bilinmektedir. Hatta, fazla kilolarından kurtulan, sağlıklı beslenen ve düzenli egzersiz yapan kişilerde bu önleyici etki 20 yıla kadar uzanmaktadır.
Tabii, burada kişinin kilosunu koruyabilmesi ve verdiği kiloları zaman içinde geri almaması son derece önemli bir konudur. İnsülin direnci olan kişilerde bazen beslenme ve egzersiz tedavisine ek olarak; bazı diyabet haplarının  önerilmesi de gerekebilir.”

KİTAPTA YANITLARI YER ALAN DİĞER SORULAR

. Tip 2 diyabetin tedavisinde beslenmenin nasıl bir yeri vardır?

. Peki, Tip 2 diyabetlilere tedavi için nasıl bir egzersiz programı önerilir?

. Tip 2 diyabetlilerin tedavisinde şeker haplarının yeri nedir? Hastanın kan şekerinin durumu,  genel vücut sağlığı, kilosu tedaviye yaklaşımı nasıl etkiler?

. Tip 2 diyabetli hastalarda insülin tedavisine ne tür durumlarda geçilir?

. Tip 1.5 diyabet nedir, tedavide nasıl bir yaklaşım izlenir?

. Şeker hastalığına iyi geldiği iddiasıyla özellikle internet sitelerinden tanıtılan, medyada reklamları yayınlanan pek çok şifalı bitki var. ‘Diyabete çare’ diye hap ya da çay şeklinde sunulan otlar, şeker hastalarının sağlıklarını nasıl etkileyebilir?

. Bariatrik cerrahinin diyabet tedavisinde yeri var mıdır?

DİYABET KİTABINDA YER ALAN DİĞER KONULAR

Sağlık Adası yayınlarından çıkan kitap, zengin içeriğiyle diyabet hastaları ve yakınları için 510 sayfalık bir başucu rehberi niteliği taşıyor. Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in imza attığı söyleşilerden oluşan kitabın en önemli özelliği sorulu cevaplı formatıyla kolay okunabilmesi ve diyabetin yol açtığı  sertleşme sorunu, ayak yaraları, kalp hastalığı gibi sağlık problemlerinin ve tedavilerinin de ayrıntılı olarak incelenmesi…

5 diyetisyenin şeker hastaları için sağlıklı 25 yemek tarifi verdiği kitapta yer alan bazı konular şöyle:

İnsülin ve hap tedavisi gören diyabetli hastalar günlük yaşamda nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? Şeker hastalarının ameliyat olması ya da diş çektirmesi gerektiğinde hangi önlemler alınmalı?  Diyabetli kadınlar hamilelikten nasıl korunmalı? Hipoglisemi, hiperglisemi gibi acil durumlarda yapılması gerekenler… Ayak yaralarının önlenmesi ve bakımı… Şeker hastalığına bağlı erkeklerde sertleşme probleminin; kadınlarda ağrılı ilişkinin, vajinal mantarların tedavi seçenekleri… Diyabetlinin spor çantasında neler olmalı? Şeker hastası kadınlarda hamilelik ve doğum… Gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet… Çocuklarda diyabetin tedavisi… Şeker hastalarında ruhsal sorunlar ve depresyon… Diyabet tedavisindeki gelişmeler… Diyabet teşhisinde açlık ve tokluk kan şekerinin önemi…  Şeker yükleme testi kaç saat yapılmalı?

Şeker hastalığına bağlı nöropati, nöropatik ağrı, kabızlık, idrar ya da dışkı kaçırma gibi sorunların tedavisi var mı? Diyabetin kalbe, böbreklere ve gözlere olan olumsuz etkileri önlenebilir mi?

İŞTE DİYABET DÜNYASININ ÖNDE GELEN 41 UZMANI
Kitapta röportajları yer alan diyabet uzmanlarının isimleri şöyle sıralanıyor:

Prof. Dr. Sema Akalın , Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, Prof. Dr. Koray Acarlı, Prof. Dr. Emre Akkuş, Prof. Dr. Cengiz Aras, Prof. Dr. Faruk Aykan, Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Prof. Dr.Selçuk Baktıroğlu, Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Hülya Koçak Berberoğlu, Doç. Dr. Ahu Birol,  Prof. Dr. Taner Damcı, Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Prof. Dr. Nevin Dinççağ, Prof. Dr. Hayati Durmaz, Prof. Dr. İzzet Erdinler, Prof. Dr. Mustafa Ertaş, Prof. Dr. Serdar Güler, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu, Prof. Dr. Hasan İlkova,  Prof. Dr. Zeki Karagülle,  Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Prof. Dr. Hızır Kurtel, Prof. Dr. Nermin Olgun, Prof. Dr. Emel Özer, Prof. Dr. Sedat Özkan, Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, Dr. İlhan Satman,  Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu, Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Cihat Şen, Prof. Dr. Tufan Tarcan, Prof. Dr. Temel Yılmaz, Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu.

Şeker hastaları için sağlıklı yemek tarifleri veren beslenme ve diyet uzmanlarının isimleri ise şöyle;Yeşim Çelik, Çağatay Demir, Gizem Keservuran, Yasemin Sancak ve Müge Özyurt Şafak.

www.sagligimicinhersey.com portalıyla aynı adı taşıyan sağlık kitapları serisinin üçüncü kitabı olan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet”e D&R mağazaları başta olmak üzere kitapevlerinden ve Migros gibi zincir marketlerin kitap stantlarından ulaşabilirsiniz.Kitabı ayrıca D&R web sitesi ve İdefix başta olmak üzere online kitapevlerinden de temin etmek mümkün.

Sağlığım İçin Herşey Sağlık Kitapları Serisi’nin “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” ile “Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları” konulu kitapları da bulunuyor.

www.saglikadasiyayinlari.blogspot.com
www.esrakazancibasiilesaglik.com


İçeriği Paylaşın