Seks ve Beyin İlişkisi
Seks ve Beyin İlişkisi
Bizi Takip Et
Beyin fonksiyonlarındaki bozulma, karar almada zorlanma yarattığı gibi cinsel istekte, dürtüde, performansta ve tatmin olmada azalmaya da neden oluyor. Beyin Merkezi Yöneticisi Psikiyatr Dr. Sema Bayçın Aytaçlar, konuyla ilgili soruları yanıtladı.
. Seks denince boyut, sıklık, haz derecesi gibi rakamlar devreye giriyor. Siz bu konuda ne düşünürsünüz?
Yabancı bir nöroloji uzmanının dediği gibi en büyük cinsel organ beyindir ve boyu da önemlidir. Yaklaşık 1.5 kg olan beynimiz cinsellikle ilgili organlarımız içinde en büyük olanıdır. Aynı zamanda seksüel yaşamda devrede olan organların yönetim kademesidir. Dolayısı ile beynine iyi bakan biri hayatı boyunca faal ve sağlıklı bir seksüel yaşamı garantilemiş olur.
. Beyinle seks arasındaki bağı biraz açıklar mısınız?
Beyinde kişiliğimizi, önemsediğimiz şeyleri, hayallerimizi, isteklerimizi ve cinsel yeteneklerimizi ortaya çıkarmak için birlikte çalışan sistemler vardır. Sistemler birlikte hareket ederek etkin ya da etkin olmayan tüm insan davranışlarını üretirler.
Bölümlere ayırırsak beynin arka yarısı dünyayı algılar ve bize neyin cinsel açıdan daha çekici geldiğine karar verir. Beynin ön yarısı da bu bilgileri birleştirip, analiz eder, ne yapacağına karar verir. Mesela karşı cinsten biriyle ilgili olarak “arkadaşlık teklif edersem kabul eder mi veya arkadaşlık teklif ederse kabul edeyim mi?” gibi sorulara cevap arar.
Ön korteks flört, ilişki ve cinsellik dünyasında sabırlı, düşünceli ve hedefçi olmamıza ve partnerimizle empati kurmamıza yardımcı olur. Ön korteksle ilgili sorun varsa cinsel ilişki sırasında dikkat dağınıklığı, partnerine ilgi gösterememe, paylaşım yoksunluğu, tepkisel olma gibi sorunlar yaşanabilir.
. Sekse ilgi duymayan kişilerin beyinlerinde bir sorun olabilir mi?
Bazı ön korteks faaliyetleri düşük olan kişilerin seksle ilgisi zayıf olabiliyor ve seksle ilgilenmesi için heyecanlanması gerekebiliyor. Böyle sorunu olanların bir şekilde heyecan sistemini aktive etmek gerekiyor. Yani korku filmi izleme ya da motosikletle dolaşma heyecan sistemini aktive ediyorsa sekse ilgisi de artabiliyor. Böyle bir sorunu olanlara; seminer dinletmek veya uyutucu bir aktiviteye sokmak seksten daha çok uzaklaştırır.
. Bazı insanlar çok çekici ve cana yakın oluyorlar. Onların beyinlerinde farklı bir durum mu var?
Beynimizde derin limbik sistem denilen bir bölge var, libidomuzu, bağ kurma isteğimizi ve koku algımızı yönetir ve bunun sağlıklı işlev görmesi halinde insan iyimser, rahat ilişki kuran, neşeli ve cinsel çekici ve tutkulu olabilir. Olumlu tavırlarıyla başkalarını kendine çekmiş olur. Ama bu bölgenin işlevinin bozulması ise olumsuz düşünceler, kötümserlik ve cinsel istekte azalmayla kendini gösterir. Yani iyimser, neşeli ve çekici kişilerin beyin işlevlerinin sağlıklı olduğunun bir işaretidir. Derin limbik sistemde bir sorun olursa tam tersi durumlar söz konusu olur.
BEYNİNİZE DEĞER VERİN HAYATINIZ DEĞİŞSİN!
. Cinsel fonksiyonların sağlıklı olmasının genel sağlıkla ilişkisi var mı?
Cinsel ve beyindeki fonksiyon bozukluklarının altında yatan sebeplerden en büyük olanı kan akımının yetersizliğidir. Kan hücrelere oksijen, şeker ve besin taşır. Kan akımını bozan bir sağlık sorunu organların işleyişini bozar, örneğin yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kas hastalığı, uyuşturucu, sigara kullanımı zehirli maddelere maruz kalmayla cinsel organlardaki kan akımını azalmasına ve cinsel fonksiyonların azalmasına neden olur. Ayni şekilde herhangi bir nedenle beyindeki kan akımının azalması da beyin fonksiyonlarının azalmasına neden olur. Beyin fonksiyonlarındaki bozulma karar almada zorlanma yarattığı gibi cinsel istekte, dürtüde, performansta ve tatmin olmada azalmaya neden olur.
. Cinsel sorunları çözmede öncelikle beyne mi yönelmek lazım?
Evet örneğin gelişmiş ülkelerde insanların beyin fonksiyonlarını olabilecek en tatminkar ve sağlıklı hayatı yaşayabilecekleri seviyeye çıkarmak önem kazandı. Son yıllarda “Beyninize değer verin, hayatınızı değişsin” söylemi öne çıktı.
İçeriği Paylaşın