Servikal Yetmezlik Nedir?

Servikal Yetmezlik Nedir?

Servikal Yetmezlik Nedir?

Bizi Takip Et


Servikal yetmezlik; rahim ağzının gebeliği devam ettirecek yeterliliğe sahip olmaması olarak da tanımlanabilir, rahim ağrısız olarak açılır ve gebelik düşükle sonlanabilir. Bazen de erken doğuma yol açabilir.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, bu operasyonun yeni olmadığını, Türkiye’de 30 yıldır uygulandığını belirtiyor. Taşdemir, “Ancak bu yöntem fazla tercih ettiğimiz bir yöntem değil!” diyerek kadınları uyarıyor.

SEZARYEN SAYISI ARTTIKÇA DOĞURGANLIK KISITLANIR

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yöntemin dezavantajlarını ise şöyle anlatıyor:

“Transabdominal serklaj operasyonu yeni bir işlem değil, 30 yıldır bilinen, yapılan cerrahi bir işlemdir. Bunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Düşük sadece rahim ağzı açıldı diye gerçekleşmez. Düşüğün pek çok sebebi olabilir. Bu yöntemin dezavantajları şunlardır; batın içinde yapılan bir işlemdir ve kalıcıdır. Rahim ağzına vajinal uygulanan serklaj, doğum öncesi alınır ve kişi normal doğum yapar. Fakat rahim ağzına dikiş atıldıktan sonra bu dikiş alınamaz ve kişi normal doğum değil, mutlaka sezaryenle doğum yapar. Diğer bir dezavantajı ise, çocuğun yaşama şansının olmadığı, kaçınılmaz düşük gerektiren durumlarda; örneğin aşırı, durdurulamayan kanama veya bebeğin suyunun gelmesi bu gibi durumlarda çocuğun alınması için mini sezaryen olan histerotomi yani rahimin kesilerek alınmasıyla kürtaj yapılır. Bu da anne adayının doğurganlığını kısıtlar. Sezaryen yaptırma sayısı gereksiz yere artmış olur. Bu nedenlerden dolayı bu yöntem pek de uyguladığımız bir metot değildir.”


İçeriği Paylaşın