SGK Başkanı Fatih Acar: SGK`lı Hastalar Trafik Kazası Sonrasında Tüm Hastanelerde Ücretsiz Tedavi Ediliyor

SGK Başkanı Fatih Acar: SGK`lı Hastalar Trafik Kazası Sonrasında Tüm Hastanelerde Ücretsiz Tedavi Ediliyor

SGK Başkanı Fatih Acar: SGK`lı Hastalar Trafik Kazası Sonrasında Tüm Hastanelerde Ücretsiz Tedavi Ediliyor

Bizi Takip Et


A Haber’in Sağlık Programı Medikal’de Esra Kazancıbaşı’nın sorularını yanıtlayan Fatih Acar; SGK’lı hastaların yurt dışındaki tedavi imkânlarını, tamamlayıcı sağlık sigortasını ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hastalara sağladığı imkânları anlattı.

SGK çatısı altındaki vatandaşların daha düşük sağlık sigorta primi ödeyerek özel hastanelerden yararlanmalarını sağlayan tamamlayıcı sağlık sigortasının ülkemizde çok yaygın olmadığını söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, “Bütün dünyaya bakıldığı zaman, tamamlayıcı sağlık sigortacılığı ve özel sağlık sigortacılığının çok yaygın olduğunu görüyoruz. Tamamlayıcı sağlık sigortalısı oranı Türkiye’de yüzde 2.2. Biz kurum olarak tamamlayıcı sağlık sigortasını özendiriyoruz, teşvik ediyoruz” dedi.

İşte, SGK Başkanı Fatih Acar’ın, A Haber’in Sağlık Programı Medikal’de Esra Kazancıbaşı’nın sorularına verdiği yanıtlar.

.Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bu sisteme nasıl bakıyorsunuz?

“Tamamlayıcı sağlık sigortacılığı 5510 sayılı yasada özendirilmiş olup kurum olarak önümüzdeki süreçte uygulamaya konulması için kanuni bir düzenleme yapılmıştır. Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan sağlık hizmet bedellerine ilave olarak sigorta şirketleri tarafından yapılacak katkıyı ifade ediyor.

Özel sigorta, daha ziyade bütün sağlık harcamalarının özel sigorta şirketleri tarafından karşılanmasını içeriyor. Tamamlayıcı sağlık sigortacılığı ise, sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan kısmının sigorta şirketleri tarafından karşılanmasını amaç ediniyor.

Bütün dünyaya bakıldığı zaman, tamamlayıcı sağlık sigortacılığının ve özel sağlık sigortacılığının çok yaygın olduğunu görüyoruz.Türkiye’de ise bu oran çok düşük. Türkiye’de tüm özel sağlık sigorta oranı yüzde 2.5. Almanya’da özel sağlık sigortalı oranı yüzde 30.

Tamamlayıcı sağlık sigortasındaki duruma gelince; Hollanda’da yüzde 92, Avustralya’da yüzde 35, Fransa’da yüzde 90, Almanya’da yüzde 8. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2.2.

Biz dünyadaki bu gerçekten hareketle tamamlayıcı sağlık sigortacılığını teşvik etmek için bir genelge yayınladık. Bu konuyla ilgili Hazine Müşteşarlığımızın da bir çalışması var. Bu çalışmanın Ocak ayı içerisinde biteceğini umut ediyorum. Biz bu genelgeyle; Sosyal Güvenlik kapsamında olmayan hizmetlerin tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından ödenme imkânı getirmiş olduk.

Gerek ilave ücretlerin tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından alınabilmesi, gerekse ilave ücretin üzerinde bir ücret talep edilmesi durumunda, bunun tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sigortayı yapan şirket tarafından ödenerek vatandaşımızın biraz daha sağlık konusunda rahatlamasını sağlayıcı bir genelge çalışmasıydı bu.

Böyle bir açılım getirdik. Bazı özel hastaneler tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilmek için sigorta şirketleriyle anlaşma yapıyorlar. Biz bunu özendiriyoruz, teşvik ediyoruz.”

“KURUM OLARAK ÖZEL DİŞ HASTANELERİNDEN HİZMET ALIMI UYGULAMAMIZ ŞU AŞAMADA SÖZ KONUSU DEĞİL”
. Hastaların özel diş polikliniklerinden faydalanmaları için özel sağlık kuruluşlarının, derneklerin sizinle toplantı istekleri var. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?

“Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bu konuları bir bütün olarak değerlendirmek zorundayız. Muayenehane açan 10 binden fazla diş hekimimiz var. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma yapılmadığı için hizmet veremiyor veya sadece özel hizmet verebiliyor. Bunun tabiî ki finansman boyutu var. Onun dışında bazı kurallar ve tıbbi gereklilik açısından zorunlu düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Artılarıyla, eksileriyle bunu ekonomi koordinasyon kurulunda bir değerlendirme konusu yaptık. Bu değerlendirme çerçevesinde, şu aşamada bunun mümkün olamayacağı değerlendirildi ama çalışmalarımızı halen devam ettiriyoruz.

Finansman sorununu da bir yandan çözmemiz gerekiyor. Şu aşamada vatandaşlarımız Ağız Diş Sağlığı Merkez’lerine gidebiliyorlar. Burada eğer tedavi edilmesi mümkün değilse sevkli bir şekilde özel hastaneye gidebiliyorlar. Şu aşamada kurum olarak özelden hizmet alımı şeklinde bir uygulamamız söz konusu değil.”

. Hangi hastalıklarda yurt dışında tedaviye gitmek mümkün? Türkiye’de tedavi imkânı olan bir hastalık için yurt dışında tedavi imkânı var mıdır?
“5510 sayılı yasa, yurt dışında tedavi imkânı getirmiş bulunuyor. Yasa çerçevesinde yurt dışındaki tedavi masraflarının tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeniyor.

Hastalarımızin yurnt dışında tedaviye gidebilmesi için öncelikle eğitim araştırma hastanelerinden bir rapor almaları, bu raporun Sağlık Bakanlığı’mızca belirlenen Ankara’da Numune Hastanesi tarafından onaylanması gerekiyor.
Onay için İstanbul ve İzmir’de de bir hastane görevlendirme çalışmamız var. Yurt dışında tedavi olan hastalarımızın  hem tedavi, hem ilaç masraflarının tamamını kurum olarak ödüyoruz.”

“TRAFİK KAZASINDA YARALANAN KİŞİLERİN HASTANE MASRAFLARININ TAMAMINI ÖDÜYORUZ”
. Trafik kazası geçiren hastalara özel hastaneler de dahil olmak üzere bütün hastaneler ücretsiz. Bu konuda vatandaşlarımıza ne tür bilgiler vermek istersiniz?

“6111 sayılı yasayla 25.02. 2012 tarihi itibarıyla bu konuda yaşanan sıkıntıları çözdük. Trafik kazası geçiren hastalarımızın hastaneye gittikleri zaman  mağdur olmamaları bakımından önemli bir açılım getirdik.

25.02.2012 tarihinden sonra herhangi bir trafik kazasında yaralanan kişilerin hastaneye (özel hastaneler de dahil) gitmeleri durumunda biz tedavi masraflarının tamamını ödüyoruz. Burada alkollü olup olmamaları veya kusurlu olup olmamaları önemli değil. Her hal ve şartta biz trafik kazaları sonucu oluşan tedavi masraflarını karşılıyoruz.”

. Sağlık harcamaları konusunda vatandaşlara neler önerirsiniz?

“Sağlık hepimizi yakından ilgilendiren önemli bir konudur. Türkiye’nin geleceği açısından sürdürülebilir bir sağlık sisteminin hayata geçmesi için sadece kurum olarak bize değil, vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir.
Sağlık harcamalarını yaparken özellikle ilaçta vatandaşların daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. İsraf konusunda biraz daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz.

Önümüzdeki günlerde internet sitemize koyacağımız Sağlıklı Yaşam Bilgileri kitabını mutlaka vatandaşlarımızın okumalarını istiyorum. Bu kitap gerçekten son derece önemli bilgiler içeriyor. Mutlaka her vatandaşın buradan öğreneceği önemli bilgiler vardır.”

. Öncelikli olarak hastaneye yılda 12 seferden fazla giden kişiler yolluyorsunuz kitabı. Buradaki amaç bilinç yaratmak mı?

“Bir kişi yılda 20 sefer de hastaneye gidebilir. ‘Şu rakamın altında hastaneye gideceksiniz’ diye bir kural koymamız kesinlikle mümkün değil. Çok fazla hastaneye gitmenin doğru bir şey olmadığını hastalara anlatmaya çalışıyoruz. Genç bir nüfusa sahip olmamıza rağmen yaşlı nüfuslu ülkelerden çok daha fazla doktora gidiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın biraz daha duyarlı olmalarında büyük fayda var.”

SGK Başkanı Fatih Acar’ın A Haber’in sağlık programı Esra Kazancıbaşı ile Medikal’de yaptığı açıklamaların tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


İçeriği Paylaşın