Sıcak Havalarda Artan Sıvı Kayıpları Böbrek Sağlığını Bozuyor!
Sıcak Havalarda Artan Sıvı Kayıpları Böbrek Sağlığını Bozuyor!
Bizi Takip Et
“Yüksek hava sıcaklıklarının sıvı kayıplarını arttırması, böbrek sağlığınızın bozulmasına neden olabilir” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürsel Yıldız, uyarılarda bulundu.
Böbreklerimiz, kanı süzmenin yanında; kan üretiminin sağlanması, sıvı-elektrolit dengesi ve kan basıncının düzenlenmesi gibi çok önemli görevler yapmaktadır. Böbreklerimizden, dakikada yaklaşık 1,2 litre kan geçer. Yani, kalbin pompaladığı kanın 1/5’i böbreklerden geçer ve böbreklerde günde yaklaşık 150-180 litre sıvı süzülür ve bu süzülen sıvının 1.5 litresi idrar olarak atılır. Ayrıca terleme ve solunumla birlikte hissedemediğimiz yaklaşık 0,5-1 litre sıvı kaybederiz. Bunları da hesaba kattığımızda günde idrarla birlikte ortalama 2-2,5 litre sıvı kaybederiz. Bu nedenle günlük en az bu miktara denk gelen miktarda sıvı almalıyız.
YAZ AYLARINDA BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ ARTIYOR!
Yaz aylarında özellikle sıcak havalarda artan terlemeye bağlı hissedilmeyen sıvı kayıplarının artması, özellikle bu gibi zorlu şartlara uyum zorluğu olan yaşlılar, böbrek hastalığı olanlar veya böbrek nakli olanlar için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Bu hastalarda böbreklerin susuz kalması çok risklidir ve böbrek yetersizliğine yol açabilir.
Aşırı Sıcaklarda Böbrek Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sıcak havalarda oluşabilecek sıvı kayıplarına karşı çok hassas olan, 60 yaş üzerindeki kişiler ve böbrek hastalarının yaz aylarında aşırı sıcaklardan korunmaları ve yeterli sıvı alımı konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Yaz aylarında artan sıvı açığının, yerine konması için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Bunun yanı sıra; idrar sökücü özelliklerinden dolayı fazla çay tüketimi ve sıvı açığını arttıracağı için kola gibi şekerli içeceklerin tüketimi de uygun değildir.
İçeriği Paylaşın