Sigaranın Doğurganlığa Ve Hamileliğe Etkisi

Sigaranın Doğurganlığa Ve Hamileliğe Etkisi

Sigaranın Doğurganlığa Ve Hamileliğe Etkisi

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu sigara içen kadınlarda üreme kapasitesinin azaldığını vurgulayarak “Sigara içen kadının hem üreme sağlığı bozuluyor; hem de hamile kaldığında düşük ihtimali artıyor” diyor

Sigaranın insan sağlığında yarattığı hasar artık herkesin bildiği bir gerçek. Sigara pek çok hastalığa sebep olurken, ölüme kadar varan sonuçlar da doğurabiliyor. Sigaranın üreme sağlığını da çok olumsuz etkilediğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Sigara içen kadının üreme kapasitesi azalır” diyor.

Dr. Fıçıcıoğlu, sigara içen gebeler için de önemli riskler bulunduğunu ifade ederek bunları şöyle anlatıyor:
“Dünyada yapılan tüm çalışmaların gösterdiği sonuç sigara içmenin üreme kapasitesini düşürdüğüdür. Sigara içen gebelerin düşük yapma ihtimali çok artmaktadır. Ayrıca sigara içen gebeler, içmeyenlere oranla 200 gram daha az kilolu bebek doğurur. Bebek ölümlerinin önemli bir belirleyicisinin düşük doğum ağırlığı olduğunu belirtmekte yarar var. Ayrıca sigara erken doğum riskini artırır.”

Sigara içmediği halde sigara içenlerle beraber yaşayan hamilelerin de risk altında olduğunu belirten Dr. Fıçıcıoğlu, “Sigara içenlerin yanında bulunanlar nefeslerine çektikleri karsinojenik ve mutajenik maddeleri de pasif içici olarak nefeslerine fark etmeden çekmiş olurlar. Sigara içen kadınların hepsinde yumurtaların içinde bulunduğu sıvıda cotinine isimli nikotin metaboliti adlı maddenin varlığı tüp bebek uygulamalarında tespit edilmiştir. İşin çok önemli bir tarafı sigara içmeyen ama sigara içen partnerleri olan ve çalışma ortamında sigara içilen kadınların % 84’ünde de yumurtanın içinde bulunduğu sıvıda bu madde tespit edilmiştir. Yine yumurtanın içinde bulunduğu sıvıda toksin olan yani “zehirli madde” kadmiyum bulunmuştur.

Bu zehirli maddeler foliküllerin yani yumurta ve adaylarının harabiyetine yol açar ve üreme fonksiyon kaybını hızlandırır. Sigara aynı zamanda yumurtaların olgunlaşma bölünmelerini de olumsuz etkiler. Yumurtanın içinde bulunduğu sıvıda toksin olan yani “zehirli maddeler” (cotinine, kadmiyum gibi) kadın yumurtasını tahrip eder. Sadece kalitesini değil sayısını da azaltarak menopoza 1-4 yıl daha erken girilmesine neden olur. Sigaranın yumurtalık rezervini azalttığı çalışmalarda gösterilmiştir. Kısırlığın % 13’ü sigara içimindendir” diyor.

Sigara içen kadınlarda tüp bebekle gebe kalma oranının yüzde 34 azaldığının altını çizen Dr. Fıçıcıoğlu, sigaranın az içilmesinin zararları azaltmadığını dile getiriyor:

“Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre daha geç gebe kalmaktadır. Bu gecikme 12 ay süresince içenlerde yüzde 54 daha geç olacaktır. Bazı kişiler az sigara içerek daha az zararlı olduğunu söylerler. Oysa sigara yarım paket bile içilse üreme kapasitesini olumsuz etkiler. Sigara bırakıldığında bu olumsuz etki kaybolur. Bu nedenle sigaranın hemen bırakılması gerekir.”

Kaynak: Yeditepe Üniversitesi web sitesi
(www.yeditepehastanesi.com.tr)


İçeriği Paylaşın