Sigarayı Bırakınca…

Sigarayı Bırakınca…

Sigarayı Bırakınca…

Bizi Takip Et


Sigara saç tellerinden ayak ucuna kadar vücudumuzdaki tek tek her organı etkileyen, bağımlılık yapan pek çok zararlı etkisinin yanı sıra kanserojen etkisi olan  birçok toksik maddeden oluşmuş bir üründür.

Tütün; sigara, nargile, enfiye, puro, pipo, enfiye ürünleri olarak kullanılır. Bu ürünlerin dumanı içine çekerek, çiğneyerek, emerek. burun yolu ile içeri çekilerek alınması arasında fark yoktur. Hangi yolla kullanılırsa kullansın zararlı etkileri olmaktadır, daha az zararlı olması söz konusu değildir.

Sigaranın zararlı etkileri sağlığınızı hemen etkilemeyebilir. Ama herhangi bir belirti hissetmeseniz dahi bu zararlı etkiler ilk anlardan itibaren  vücudunuzda etkilerini göstermeye başlarlar.

Dudak, dil, damak, yemek borusu, solunum borusu, akciğer, mesane, meme, prostat başta olmak üzere birçok organı tutan kanser hastalıkları, akciğerlerde KOAH, astım, kronik bronşit hastalıkları, osteoporoz, diş ve diş eti hastalıkları, diş çürükleri, erkelerde sperm sayısında düşme, felç, kalp krizi ve birçok başka hastalıkların nedeni olabilir.

Günümüzde antiaging olarak pek çok  ürünün yalnızca kadınlar tarafından değil erkekler tarafından da kullanıldığını biliyoruz. Tütün ürünleri ciltte ve diğer tüm dokularda erken yaşlanmaya neden olmaktadır. Hem antiaging ürünler kullanırken aynı zamanda sigara kullanılması bu antiaging ürünlerin kullanılmasının değerini tamamen azaltmaktadır.

Sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra kendi kendinize veya tıbbi yardım alarak bırakabilirsiniz.

Sigarayı bıraktıktan sonra birçok kazanımlarınız olacaktır. Bu yararları sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan inceleyebiliriz.

SAĞLIK AÇISINDAN YARARLARI

Erken evre:

İlk 20.dakikada; kan basıncı, nabız ve vücut ısısı normale döner. 24 saat içinde kanda yükselmiş olan karbon monoksit gazı seviyesi  düşmeye başlar.

15- 45 gün sonra:
Öksürük ve balgam şikayetleri varsa balgam yaklaşık 2 haftada, öksürük bir ay içinde azalır. Nefes darlığı azalır. Koku ve tad alma duyusu düzelir. Bağışıklık sistemi güçlenir. Efor kapasitesi artar. Diş ve parmaklarda sigara içimine bağlı olarak gelişmiş olan sarı lekeler düzelir. Kalp krizi geçirme riski azalır.

Bir yılda:
Kalp krizi geçirme riski, beyin kanaması ve bilhassa erkek hastalarda bacaklarda görülen damar hastalıkları (burger hastalığı)  yüzde 50 oranında azalır. KOAH ve solunum yetersizliği yapan diğer hastalıkların ortaya çıkması engellenir, hastalık varsa ilerlemesi durur.

5. yılda:

Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar kesesi kanser riski yarı yarıya azalır.

10. yılda:
Felç olma riski hiç sigara içmeyenler ile aynı seviyeye iner. Kanser riskleri azalmaya devam eder.

15. yılda:
Kalp, koroner ve kalp hastalıkları kalp krizi riski hiç içmeyenler ile aynı seviyeye döner.

SOSYAL YARARLARI

Evde, işyerinde ve toplumda sigara içtiği için dışlanan, üzerinde sigara kokusu olduğu için yanından uzaklaşılan kişi olmayacaksınız. Ağzınız, dişleriniz kokmayacak ve dişlerinizdeki  sarı lekeler temizlenmiş olacak.

Evde ve iş yerinde beraber yaşamınızı sürdürdüğünüz kişiler, içtiğiniz sigaranın  dumanına  maruz kalmaktan kurtulacak. Böylece tütüne bağlı olarak yakalanma riski olan hastalıklardan korunmuş olacaklar. Çevrenize zararlı olmayacaksınız.

Çocuklarınıza iyi örnek olacaksınız. Pasif içicilik, üst solunum yolu, astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltacaksınız. Sigarayı bırakmakla yine sigarayı bırakmak isteyen başka kişilere örnek olacak ve bu kişileri cesaretlendireceksiniz.

EKONOMİK YARARLARI

Sigaranın mali zararları bireysel ve toplumsaldır. Bireysel olarak sigaraya harcanan paranın biriktirilmesi ile bir yıl sonunda bir bilgisayar,on yıl sonrada kendinize bir araba alabilirsiniz.

Toplumsal olarak hastanın hastane ve devlete olan tetkik ve tedavi maliyetleri düşecek,devletin sağlık hizmetlerine yaptığı harcama azalacak ve devlet bütçesine olan katkı artacaktır.

Dr. Armağan HAZAR
Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Göğüs Hastalıkları Kliniği Şefi


İçeriği Paylaşın