Sigarayı Bırakmak Beyinde Bitiyor

Sigarayı Bırakmak Beyinde Bitiyor

Sigarayı Bırakmak Beyinde Bitiyor

Bizi Takip Et


RÖPORTAJ: Demet DEMİRKIR

12 yıl sigara içen 27 yaşındaki serbest meslek sahibi Sinan Avşar, 1 yıl önce sigaranın zararlarını düşünerek sigarayı bırakma kararı almış. Sigaranın zararlarının kişinin kendi sağlığının yanı sıra toplum sağlığını da yakından ilgilendirdiğini söyleyen Avşar, lise yıllarında ve özenti sonucu başlayan sigarayı artık beyninde bitirdiğini ve şu an daha sağlıklı olduğunu söyledi.

“Havanın tadını alabiliyorum artık” diyen Sinan Avşar, sağlık durumunun iyileştiğini, kalınlaşan sesinin eski haline döndüğünü, göğsündeki hırıltının yok olduğunu ve hareket ederken daha geç yorulduğunu belirtti.

Sigarayı bırakmayı daha önce de deneyen fakat başarısız olan Avşar, bu durumun beyinde bittiğini söyledi. Sigara içen kişilere, “İradenize sahip olun, beyninizde sigarayı öldürün ve içinize tertemiz bir nefes çekin” önerisinde bulundu.

12 yıl sigara içtikten sonra sigarayı bırakan Sinan Avşar, sorularımızı yanıtladı.

. Kaç yıldır sigara içiyordunuz, sigara içmeye nasıl başlamıştınız?
“12 senedir sigara içiyordum. Sigara içmeye 15-16 yaşlarımda lise yıllarımda başlamıştım. Heves, özenti adına ne derseniz diyebilirsiniz. Sigara içen arkadaşlarım vardı, ne yanlış bir şey ki başkalarına bakarak, çevreye büyüdüğümü ispatlamak için sigaraya başvurdum. O yaşlarda sigara içince sanki her şeyin sahibi oluyormuşsunuz gibi geliyor…”

“AİLEM ÖĞRENDİ AMA BEN İÇMEYE DEVAM ETTİM”

. Lise yıllarında başladığınızı söylediniz. Sigara içtiğinizi öğrenince ailenizin tepkisi ne oldu?
“Birkaç yıl ailemden gizli saklı sigara içtim ama eninde sonunda ailem öğrendi. Sigara içtiğim için üzüldüler ve bunu dile getirdiler. Bu çok utanç verici bir şeydi ama yine de içmeye devam ettim.”

. Sigaranın size ne gibi zararları dokundu?
“Sinirlendiğiniz anda yapabileceğiniz en kolay şey sigara içmek ama sigaranın zararının dokunmadığı tek bir şey yok. Öncelikle iştah kesilmesi nedeniyle kilo kaybettim. Rahat nefes alıp veremiyordum, göğsümde sürekli hırıltılı bir ses vardı. Sesimde kalınlaşma olmuştu, Sigaranın kişisel zararlarının yanı sıra toplumsal zararları da oluyor. İçtiğiniz sigara size zarar veriyor ayriyeten başka kişilere de zarar veriyor. Bunun yanı sıra topluma girdiğinizde sigaranın üzerinize sinen kokusu da bir başka olumsuzluğu…”

“SİGARAYI BIRAKMAYA TEŞVİK EDEN ŞEY ‘SAĞLIĞIM’ OLDU”

. Peki, sigarayı bırakmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Sizi teşvik eden ne oldu?
“Beni sigarayı bırakmaya teşvik eden şey kendi sağlığım oldu. Genç olmama rağmen sağlığım git gide kötüleşiyordu. O nedenle geçen yıl bu zamanlar bırakmaya karar verdim. Ramazan ayıydı ve oruç tutmuştum, baktım ki sigara içmiyorum. Dedim ki, “Neden tamamen bırakmıyorum bu sigarayı?” O an sigarayı bırakma isteği duydum ve bıraktım.”

. Bir karar almışsınız ve sigarayı o gün bırakmışsınız. Peki, içtiğiniz sigara o gün son muydu, daha sonra sigara içme denemeleriniz olmuş muydu?
“Arada sırada içmek istiyordum ama kendimi nasıl koşulladıysam kokusunu duyunca bile midem bulanıyordu.”

. Genelde insanlar sigarayı bırakmaya çalışılınca oyalanmak için kuruyemiş, sakız gibi şeylere yönelir. Sizde bu, kendini nasıl gösterdi?
“Açık konuşmak gerekirse sigarayı bırakırken çok zorlanmadım, daha önce sigarayı bırakma deneyimlerim olmuştu ama bırakamamıştım. O yüzden şunu söyleyebilirim ki, sigarayı önce beyninizde bitireceksiniz. Bir daha sigara içmeme kararı aldım ve içmedim, sigarayı bırakmayı gerçekten istedim ve içmedim. Kuruyemiş, sakız gibi şeylerden ziyade çikolataya yönelmiştim bir süre… Ama insanın bunu beyninde bitirmesi lazım, bir tane içeyim, bir taneden bir şey olmaz diye düşünmemek gerekiyor.”

. Daha önce de sigarayı bırakmaya yeltendiğinizi ama bırakamadığınızı söylediniz? O dönem mesela nikotin bandı, nikotin sakızı gibi şeylere başvurdunuz mu?
“Evet, daha önce de sigara bırakmayı denedim ama başarılı olduğumu söyleyemem. Nikotin bandını da nikotin sakızını da denedim, birkaç paket kullanmama rağmen bana bir faydası dokunmadı.”

“SİGARAYI BIRAKTIM 25 KİLO ALDIM”

. Sigarayı bırakan kişilerin kilo aldığı görülür. Siz de bu sorunla karşılaştınız mı?
“Evet, ben de kilo aldım. Sigara içtiğim dönemde hiç iştahım yoktu, sigarayı bırakınca iştahımda da bir artma oldu. Böylece 25 kilo aldım. 70 kiloydum, şu an ise 95 kiloyum. Boyum uzun olduğu için 95 kilo olduğum belli olmuyor fakat spor yaparak eski kiloma dönmeyi hedefliyorum.”

. Sigarayı bırakmak için dışarıdan herhangi bir destek aldınız mı? Manevi anlamda aileden, arkadaşlardan… Sigarayı bırakma kararınızı çevreniz nasıl değerlendirdi?
“Herhangi bir destek almadım. Birden bire bu karar belirdi, sigaranın öncelikle kendi sağlığıma olan zararlarını düşündüm, başkalarına verdiğim zarar ve cebime verdiğim zararı düşündüm. Bunları düşününce bırakmak zor olmadı.

Sigara içmek iyi bir şey değil aksine sağlığınızı bozuyor. Bu nedenle arkadaşlarım olsun ailem olsun sigarayı bırakmamı istiyorlardı. Sigarayı bıraktığımı öğrendiklerinde tabii ki sevindiler. Sonuçta insanın nefesi temizleniyor, toplum içerisine girdiğiniz zaman sigara içen biri olarak rahatsız oluyorsunuz, sigara içmeyen kişileri rahatsız etmiş oluyorsunuz.”

“NEFES ALMAK PAHA BİÇİLEMEZ”

. Sigarayı bıraktıktan sonra sağlığınızda nasıl bir düzelme oldu?
“En önemlisi havanın tadını alabiliyorum artık. Nefes aldığımı hissedebiliyorum, sigarasız bir yaşamla ciğerlerinize temiz hava çekiyorsunuz, nefes almak paha biçilemez. Bunun dışında yemekler artık daha lezzetli, daha iyi tat alabiliyorum.

Sigarayı bıraktıktan sonra sağlığımda düzelmeler kaydedildi. Sesim yavaş yavaş eski haline dönüyor, yürürken ve koşarken nefes nefese kalmıyorum. Göğsümdeki hırıltılı ses de artık yok oldu.”

. Sigara içen kişilere ne önermek istersiniz?
“Sigara içenlere söyleyebileceğim tek şey şu: “İradenize sahip olun, beyninizde sigarayı öldürün ve içinize tertemiz bir nefes çekin.”

. Sigaraya yeniden başlama korkusu yaşıyor musunuz, bu korkuyu yenmenin ve tümden bıraktığınıza inanmanın bir yolu var mı?
“Hayır, tekrar sigaraya başlama korkusu yaşamıyorum çünkü sigaranın kokusu bile artık midemi bulandırıyor.”


İçeriği Paylaşın