Sigarayı Bırakmak, Boşanmak Kadar Stresli Bir Süreç
Sigarayı Bırakmak, Boşanmak Kadar Stresli Bir Süreç
Bizi Takip Et
Pfizer’in Birleşik Krallık, Danimarka, İspanya, İsrail, Avusturya, Hollanda, Türkiye, Belçika ve İsviçre olmak üzere dokuz ülkede, 18 yaşını aşan yetişkinler üzerinde yürüttüğü araştırmaya her ülkeden 1.000 kişi katıldı. Araştırmadaki Türkiye sonuçlarına göre; bağımlıların çoğu sigarayı bırakmaya çalışmanın neredeyse boşanmak kadar stresli olduğunu düşünüyor!
Dokuz ülkede toplam 9.000 kişinin katıldığı ve her katılımcıya yirmi farklı çoktan seçmeli sorunun sorulduğu araştırmada, hala sigara içenler ve eskiden sigara içmiş olanlar “sigara içen” kategorisinde değerlendirildi. Hayatında hiç sigara içmemiş olanlar ise “sigara içmeyenler” kategorisine alındı. E-posta yoluyla gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki katılımcılar sigara bırakma sürecinde genel anlamda stresli. Katılımcıların yüzde 84’ü ise kendini en azından “biraz stresli” olarak tanımlıyor. Sigara bağımlıları ise, sigara içmeyenlere göre günlük hayatlarında en azından biraz stresli olmaya daha yatkın.
Türkiye’deki sigara içen katılımcıların belirttiği en stresli olaylar sırasıyla şöyle:
- Boşanmak (yüzde 73)
- Sigarayı bırakmak (yüzde 67)
Katılımcılar arasındaki sigara bağımlıları ise sigarayı bırakmayı, boşanmaktan sonraki en stresli olay olarak nitelendiriyor.
SİGARAYI BIRAKIRKEN BU İŞİN EĞİTİMİNİ ALMIŞ SAĞLIK UZMANLARINDAN DESTEK ALMAK ÇOK ÖNEMLİ!
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki katılımcılar arasındaki sigara bağımlılarının yaklaşık 4’te 3’ü, sigarayı bırakmak isteme nedenlerinin kendi sağlıklarını korumak olduğunu belirtiyor. Her 10 sigara bağımlısının dokuzu hayatında en az bir kere sigarayı bırakmayı denemiş.
Türkiye’deki katılımcılar arasındaki sigara bağımlılarının yarısı sigara bırakmanın tıbbi destek gerektiren bir konu olduğunu düşünüyor olsa da, şu anda sigarayı bırakmış olan eski bağımlıların yalnızca yüzde 8’i medikal destek almış. Diğer yarısı ise, sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak, etkinliği kanıtlanmış herhangi bir tedavinin olduğunu bilmiyor. Bu durum Türkiye’de, sigara bağımlılığı tedavisinin varlığı konusunda yeterli toplumsal farkındalığın olmadığını gösteriyor. Ancak bu noktada, sigara bırakma yardımı konusunda eğitim almış sağlık çalışanlarının, sigara bağımlılarına gereken desteği verebilecek donanıma sahip olduğunu hatırlatmak gerekir. Bilimselliği kanıtlanmış, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve uluslararası sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen yöntemlerin, sigara bırakma yardımı eğitimi alan sağlık çalışanları tarafından uygulanmasıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin başarı şansı artacaktır.
Pfizer Türkiye Medikal Direktörü Dr. Dilara Balkan Tezer sigara bağımlılığı konusunda “Sigara kullanımı, tüm dünyada yılda yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne neden olan en büyük halk sağlığı tehditlerinden biridir. Sigara; kanser, akciğer ve kalp hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda kronik hastalığın temel nedenleri arasındadır; ayrıca pasif içiciliğin de bu hastalıklara yol açabileceği bilinmektedir. Türkiye’de gerçekleştirilen bir çalışmada, 1000 kişinin katılımı ile sigarayı bırakma konusunda teşvik edici en önemli faktörün sağlıklı kalmak olduğu görülmektedir. Diğer nedenler olarak aile bireylerinin sağlığı ve sigara fiyatları olarak belirtilmiştir. Unutmayalım, sigara bir bağımlılıktır ve bırakmak için sigara bırakma eğitimini almış sağlık uzmanlarının desteği çok önemlidir.”
İçeriği Paylaşın