Silikonlar ve Dolgu Maddeleri Zararlı Mı?
Silikonlar ve Dolgu Maddeleri Zararlı Mı?
Bizi Takip Et
Geçtiğimiz günlerde Fransa’da üretilerek ithal edilen PIP marka silikonların meme proprotezinde kullanıldığı oysa PIP marka silikonların endüstri tipi slikon olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine PIP markayı kullanan ülkelerde panik büyüdü ve Fransa Sağlık Bakanlığı kanser riski gerekçesiyle meme protezlerinin çıkarılmasını istedi.
Türkiye’de de bu silikonların kullanıldığı haberi çeşitli tartışmaları beraberinde getirerek, bu marka silikon kullanan kişilerin doktorlarına gitmeleri istendi.
Bunun yanı sıra estetik amaçla kullanılan dolgu maddeleri hakkındaki tartışmalar da kafaları karıştırdı. Kırışıklık önleyici dolgu maddelerinin ilaç statüsünde olmaması nedeniyle kolayca ülkeye girişinin sağlandığını belirten uzmanlar, kalitesiz dolgu maddelerinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi.
Silikonlar ve dolgu maddeleri hakkında bilgi veren Memorial Şişli Hastanesi Plastik Rekonsrtüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Nazım Çerkeş, sorularımızı yanıtladı.
. Zararlı olduğu belirtilen silikon maddeler hakkında bilgi verir misiniz?
Fransa’ da üretilen PIP markalı protezlerin içeriğinde tıbbi silikon dışında bir maddenin kullanıldığı ve endüstriyel silikon olabileceği iddiaları ve farklı bulgular olması üzerine bu protezler 2010 Nisan ayından beri piyasadan kaldırıldı. 2011 Aralık ayında Fransa hükümeti bu protezlerin çıkartılması gerektiği konusunda bir karar almıştır.
Bunun nedeni ise bu protezlerin patlama riskinin daha fazla olması ve silikon içeriğinin farklı olma ihtimalinin bulunmasıdır. Bu protezler dünyada yaklaşık 300 kadına meme büyütme ve kanser sonrası meme rekonstrüksiyonu amacı ile kullanılmıştır. Ancak yapılan çalışmalarda bu protezlerin kanser yaptığına dair herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir.
“MEME PROTEZLERİNİN MEME KANSERİYLE BİR BAĞLANTISI YOK”
. Bu protezlerin çıkarılması gerekir mi?
Dünyada en çok bu protezlerin kullanıldığı ülke olan İngiltere’deki sağlık otoriteleri bu protezlerin çıkartılmasına gerek olmadığı açıklamasında bulunmuştur. Avustralya’da yapılan araştırmalarda, kullanılan protezlerin içeriğinin tıbbi silikon yapısında olduğu ve çıkartılmasına gerek olmadığı saptanmıştır.
Kesin olarak bildiğimiz şu ki, silikon meme protezlerinin meme kanseri ile bir bağlantısı yoktur ve PIP marka protezlerin de meme kanserine neden olduğuna dair herhangi bir pozitif kanıt bulunmamaktadır. Bu protezlerin ülkemizde 5000 civarında kadında kullanıldığı tahmin edilmektedir. Estetik ve Plastik Cerrahi Derneği olarak bazı hastalardan çıkartılmış protezleri TÜBİTAK’da inceletmekteyiz. İnceleme bittiğinde, bu protezlerin silikon içeriği konusunda birtakım bilgilere sahip olabileceğiz.
. Bu protezi taşıyan kadınlar ne yapmalı? Protezi çıkarttırmalı mı?
Bu protezi taşıyan kadınların öncelikle doktorlarına başvurmaları gerekir. Eğer protezlerde patlama yoksa bu protezlerin çıkartılması için hiçbir aciliyet yoktur. Protezin patlamış olup olmadığı doktorun yapacağı fizik muayene ya da ultsasonografi MR gibi tetkikler sonucunda anlaşılabilmektedir. Silikon protez patlamadığı sürece içindeki madde zararlı endüstriyel silikon olsa dahi hasta için bir sağlık sorunu oluşturmayacaktır.
. Zararlı olduğu iddia edilen silikonların diğer silikonlardan farkı nedir?
Fransız PIP firması, dünyanın silikon meme protezi üreten 2. firması idi. Silikon meme protezleri teknik özellikleri nedeni ile birçok hekim tarafından tercih edildi. Silikon firması farklı kalitede silikonlar ürettiklerini ve bunları farklı fiyatlara sattıklarını açıkladı. Özellikle 2009- 2010 yıllarında üretilen protezlerin daha düşük kaliteli olabileceğini tahmin ediyoruz. Şahsi görüşüm Türkiye’de kullanılan protezlerin iyi kalitede olma ihtimalinin yüksek olduğudur çünkü bu protezler diğer firmaların sattığı protezler ile eşdeğer fiyatlardaydı.
DOLGU MADDELERİ KIRIŞIKLIKLAR İÇİN KULLANILIYOR
. Dolgu maddesinin amacı nedir, neden kullanılır?
Dolgu maddeleri özellikle yüz bölgesinde bazı kırışıklık çizgilerinin ortadan kaldırılması, yüze bir hacim kazandırılması ve dudak büyütme amacı ile uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu amaçla günümüzde en çok tercih edilen maddeler, vücudumuzda da bulunan ve derimizin bir yapıtaşı olan hyalüronikasit adlı maddeden yapılan dolgulardır.
. Dolgu maddelerinin yan etkisi var mıdır?
Bunlar 6 ay ile 1 yıl arasında vücut tarafından emilir ve yok olur. Bu tür dolguların hiçbir yan etkisi yoktur.
. Kalıcı dolgu enjeksiyonları hakkında bilgi verir misiniz?
Başta silikon olmak üzere vücutta uygulanan kalıcı dolgu enjeksiyonları ise birtakım sakıncalar doğurabilir. Bu maddelerin enjekte edildiği yerlerde kızarıklık, sertlik oluşabilir ve bu maddeler çevre dokulara da yayılabilirler. Kalıcı dolgu maddelerinin ülkemizde kullanımı yasaktır ancak hekimlik dışı bazı salon uygulamalarında görülebilmektedir. Hiçbir kalıcı dolgu maddesinin Sağlık Bakanlığı tarafından ithaline izin verilmemektedir ve bu maddeler plastik cerrahlar tarafından tercih edilmemektedir.
. Kalıcı dolgu maddeleri istendiğinde vücuttan çıkartılabilir mi?
Kalıcı dolgu maddelerinin özellikle de silikon enjeksiyonlarının vücuttan çıkartılması zordur, bu maddeler doku içlerine yayıldıklarından tam olarak çıkartılmaları da mümkün olmamakta ve bu denendiğinde de birtakım deformite ve düzensizliklere neden olabilmektedir.
İçeriği Paylaşın