Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarından Nasıl Korunmalı?
Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarından Nasıl Korunmalı?
Bizi Takip Et
Tüm dünyada, en sık görülen ikinci ölüm nedeni olarak bilinen sindirim sistemi enfeksiyonları, gıdalarla ve su ile bulaşabiliyor. Ancak; ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösteren kolera, tifo, dizanteri, EHEC gibi enfeksiyonlar bazı basit önlemlerle kontrol altına alınabiliyor.
Gıdaların doğru yöntemlerle saklanması, yemeklerin günlük olarak tüketimi, sağlıklı buzdolabı koşulları, damacana su yerine tek kullanımlık pet şişelerin tercih edilmesi, abur cubur yemekten uzak durulması gibi tedbirler, sindirim sistemi enfeksiyon risklerini en aza indirebiliyor.
Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Sindirim sistemi enfeksiyonları; kaynağında kirli olan gıdaların tüketilmesi, gıdaların temizlenerek yenmeye hazır hale getirilme sürecinde hastalık etmenleri ile teması ya da gıdayı hazırlayan kişilerden bulaşmaktadır. Gıdalar pişirildiği zaman hastalık etmenlerinin büyük bir kısmı yok olur.
Mikroorganizmalar 60 derecenin üzerinde canlılıklarını kaybettikleri için mikropların büyük bir kısmı ortadan kalkar. Sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunmak için alınacak bazı basit önlemler, gıda zehirlenmelerinin yanı sıra yaşamı tehdit edici hastalıkların ortaya çıkmasını da engelleyecektir.
ABUR CUBUR TÜKETİMİNİ BIRAKIN
Abur cubur tüketimi sindirim sistemi enfeksiyonlarını davet eden önemli bir etkendir. Yiyeceklerde ya da suda belli miktarda bulunan bakteriler, yine üst solunum yollarındaki bazı bakterilerle birlikte mideye inebilir. Mide ise çok kuvvetli asit dengesi ile tüberküloz basili hariç, bu bakterilerin yüzde 98’ini yok eden bir özelliğe sahiptir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için normal fizyolojik şartların uygun olması gerekir.
Eğer normal öğünde normal bir yemek tüketimi gerçekleşmişse mideye gelen mikroplar etkisiz hale getirilir. Ancak abur cubur tüketimi ile birlikte bol miktarda sıvı alınması, yiyeceklerin midede kalış sürelerini uzatır. Sonuç olarak midedeki asit miktarı azalır ve enfeksiyon geçişi olur. Bu nedenle hastalıktan olduğu gibi, sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunmak için de; sağlıklı beslenme, ölçülü yemek yeme çok önemlidir. Çünkü yeme düzenindeki bozukluklar sindirim sistemini olumsuz etkilemektedir.
YEMEKLERİ BUZDOLABINDA YA DA PİŞİREREK SAKLAYIN
· Yemeklerin günlük tüketimi çok önemlidir. Ancak mutlaka ertesi güne kalacaksa, saklanma koşullarına enfeksiyon riskleri açısından çok dikkat edilmelidir.
· Yemekler kesinlikle içine konuldukları kabın üzeri kapatılmadan oda ısısında bekletilmemeli, buzdolabında 4 derecede ya da 60 derecede pişirilerek saklanmalıdır.
· Et ve tavuk buzdolabında bir günden fazla kalmamalı, taze olarak tüketilmelidir. Derin dondurucuda saklama süresi de mümkün olduğu kadar en aza indirilmelidir. Bakteri oluşumu artacağı için etler çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
SAKLAMA KABI CAM YA DA PORSELEN OLMALI
· Artan yemekler cam ya da porselen kaplarda ağzı çok iyi kapatılmış şekilde saklanmalıdır.
· Saklama kaplarının iç yüzeylerinin çizilmiş, bozulmuş ve yüzeyi pürüzlenmiş olmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle çok sağlıklı olan emaye tencerelerin iç yüzeyinde bir çizik varsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Bozuk yüzeydeki mikroorganizma ve kanserojenler enfeksiyonlara neden olur.
SEBZELERİ YIKARKEN ÇAMAŞIR SİRKE KULLANIN
· Sebzeler yaprakları açılarak ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde yıkanmalıdır.
· Sirke, içeriğindeki asit içeriği nedeniyle mikropların yok edilmesinde etkili bir maddedir. Sebzelerin sirkeli suda bekletilmesi de dezenfekte olmaları bakımından tercih edilebilir.
DAMACANA YERİNE ARITMA SU İÇİN
· Su eğer sağlıklı bir kaynaktan geliyorsa, rahatlıkla tüketilebilir.
· Damacana sular mikrop üremesi nedeniyle çok sağlıklı değildir. Damacana kaplar doldur boşalt anlayışı ile kullanıldığı için bakteri üremesine zemin hazırlar. Damacana yerine; tek kullanımlık kaplardaki sular ya da su arıtıcılar tercih edilmelidir.
· Suların buzlu ve çok soğuk tüketilmesi, mide mukozasının direncini kırarak sindirim sistemi enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
ELLERİNİZİ YIKAYIN
Sindirim sistemi enfeksiyonları yiyeceklerle, ağız yolu ve dışkılarla insanlara bulaşan bir sağlık sorunu olduğundan, tuvalet temizliğine önem verilmelidir. Tuvalet sonrası, yemek öncesi ve sonrası eller çok iyi yıkanmalıdır. Mikropların vücuda girişlerinde ellerin etkisi önemlidir bu nedenle el temizliği göz ardı edilmemelidir.
İçeriği Paylaşın