Sırt Ağrılarının Nedenleri ve Belirtileri

Sırt Ağrılarının Nedenleri ve Belirtileri

Sırt Ağrılarının Nedenleri ve Belirtileri

Bizi Takip Et


Sırt, vücudun hangi bölgesini kapsar? Sırt ağrısı nasıl bir ağrı tipidir? Sırt ağrısına yol açan faktörler nelerdir? Kas kaynaklı sırt ağrılarının özellikleri nelerdir? Fibrozit nedir? Fibrozit ve sırt ağrısı baş ağrısını tetikler mi? Fibrozit ve boyunda düzleşmenin tedavisi nedir? Kayropraktik nasıl bir yöntemdir? Ozon tedavisi sırt ağrısı olan kişilerde nasıl uygulanır? Sırt ağrılarının tedavisinde ilacın yeri var mıdır? Sırt ağrısı çekmemek için ne yapılmalıdır? Sırt ağrısı tedavisi için ne kadar süre gerekir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, sırt ağrısı hakkında merak edilen soruları Sağlığım İçin Herşey’de yanıtladı.

. Sırt, vücudun hangi bölgesini kapsar? Sırt ağrısı nasıl bir ağrı tipidir?
“Sırt, boyun ile bel arasındaki kısımdır. Halk arasındaki ifadesiyle kürek kemiklerinin olduğu yerdir. Bir şeye üzülüp sinirlenmek, biraz yorulmak, eşya taşımak, uzun bir yürüyüş yapmak sırt ağrısına neden olur. Sırt ağrıları bazen çok şiddetli olur; biri bıçak batırıyormuş gibi hissedilir.”

SIRT AĞRISININ EN ÖNEMLİ NEDENİ STRES

. Sırt ağrısına yol açan faktörler nelerdir?
“Sırtta oluşan ağrıların birinci nedeni oradaki kaslardır. Sırttaki ağrıların yüzde 95’i kas kaynaklı ağrılardır. Kasların gerilmesine yol açan en önemli faktör ise strestir. Aşırı çalışma, yorulma, aşırı yük kaldırma veya soğuğa maruz kalma da sırt ağrısının en büyük nedenleridir. Bunların dışında mide ve safra kesesinden kaynaklanan ağrılar da sırta vurabilir. Ama bunlar sadece sırt ağrısıyla belirti vermezler; midede bir probleme sebep olabilirler veya kalp kaynaklı sırt ağrılarında önce göğüsde bir baskı hissedilir sonra sırtta ağrı olur. Akciğer kaynaklı olan sırt ağrısı öksürükle kendini belli eder.”

. Kas kaynaklı sırt ağrılarının özellikleri nelerdir?
“Sırttaki kas kaynaklı ağrılar, ovulduğunda kasların gevşeyip rahatlayacağımızı düşündüğümüz ağrılardır. Ya da sıcak uygulandığında rahatlanan ağrılardır. Sıcak suya girmek, sıcak duş almak veya sıcak su torbası konması oldukça rahatlatır. Ayrıca bir yere uzanıldığında da rahatlama yine o ağrının kas kaynaklı olduğunu gösterir. Ama kalpten, akciğerden ya da mide-bağırsak sisteminden, safra kesesinden kaynaklanan sırt ağrıları istirahate rağmen devam eder. Hatta yatıldığı zaman oradaki ağrılar daha da artabilir. Ayrıştırıcı tanı buradan da çok rahat konabilir.”

FİBROZİT NEDİR?

. Fibrozit nedir?
“Normalde iki kas lifinin arasında birbirini bağlayan birtakım oluşumlar vardır. Kaslar bir açılıp kapanma mekanizması yaparlar. Ama yoğun stres altındayken kaslar sürekli gergin hale gelir. Sürekli olarak kapalı olan kaslar kireçlenir ve kolay kolay açılamaz hale gelir. Bu kas yumaklarına fibrozit denir. Bu fibrozitler birtakım ufak sinirlere bası yaparak ağrının oluşmasına sebep olur. Fibrozitlerin tek tek uğraşılarak açılması gerekir.”

Op. Dr. Aybars Akkor

. Fibrozit ve sırt ağrısı baş ağrısını tetikler mi?
“Sırttaki fibrozitin en önemli nedeni olan stres, sırttaki ağrıları başlatmadan evvel boyunda düzleşmeye neden olur. Boyun normalde C harfi şeklindedir. Ama sürekli stres altında olanlar ile hassas ve alıngan yapıda olan kişilerde boyun dümdüz olur. Beyni besleyen 4 tane damar vardır. İkisi önde ve elle hissedilen şah damarıdır. 2 tane de boynun arkasından giden vertebral arter denilen damar vardır. Boyun düzleşince o arkadan giden damarlar gerilir ve beynin arka tarafına yeterince kan götüremez. O zaman baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, alınganlıkta artış, keyifsizlik, gün boyu yorgunluk ve halsizlik olur. Kişi, gece uyusa bile sabahları zor kalkar. Sırtının ve boynunun ovulmasını ister. Bu belirtiler boyun düzleşmesinin tipik belirtileridir. Boyun düzleşmesi olan kişilerde mutlaka sırttaki adalelerde de çok yaygın olarak fibrozitler gelişir.”

SIRT AĞRILARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

. Fibrozit ve boyunda düzleşmenin tedavisi nedir?
“Öncelikle boynun gevşetilmesi gerekir. Boynu gevşetmek için omuriliğin kenarına birtakım iğneler yapılır. Sırtta da fibrozit denilen kas yumaklarını açmak için elle yapılan kayropraktik  tedavisi uygulanır. Bu tedavi yönteminin 5-10 seans ve haftada 1 ya da 2 kere yapılması yeterli olur. Fibroziti çok ilerlemiş kişilerde ozon tedavileri de oldukça faydalıdır. Bunların dışında kuru iğne tedavisi de yararlı olabilir.”

. Kayropraktik nasıl bir yöntemdir?
“Kayropraktik, bir tür manuel terapidir. El ustalığı ve çok büyük bir eğitim gerektirir. Bu tedavinin Amerika’da ve Fransa’da eğitimi vardır. Liseden sonra 7 sene okuyanlar Türkiye’deki doktorlardan daha fazla bilgi ve beceriye sahip olmaktadır.”

OZON TEDAVİSİ

. Ozon tedavisi sırt ağrısı olan kişilerde nasıl uygulanır?
“Ozon tedavisi, direkt sırttaki adalelerin içine ya da damardan verilmek üzere iki türlüdür. Damardan verildiğinde bütün vücuda yayılmış damarlar vasıtasıyla kasların arasındaki oksijenlenmeyi arttırır; dolayısıyla o kas yumakları çok daha kolay açılabilir.”

. Sırt ağrılarının tedavisinde ilacın yeri var mıdır? Sırt ağrısı çekmemek için ne yapılmalıdır?
“Sırt ağrılarının tedavisinde ilaç sadece birkaç saat idare eder; kalıcı bir tedavide yeri yoktur. Sırt ağrısı olanlar bunun tedavisiyle ilgilenen uzmanlara gidip tam teşhisi koydurtmalıdırlar. Tedavi olduktan sonra da mutlaka pilates, yüzme gibi birtakım sporlara yönelmelidirler. Ayrıca hayata biraz daha farklı açıdan bakmayı denemeleri ve protein ağırlıklı beslenmeleri tavsiye edilir. Et türü gıdalar, birtakım yeşil sebzeler ve yumurta kasla ilgili sorunlara çok daha iyi gelebilir.”

. Sırt ağrısı tedavisi için ne kadar süre gerekir?
“Sırt ağrısı tedavisi için 5-6 günlük bir tedavi yeterlidir.”


İçeriği Paylaşın